Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ, Ο ΠΙΝΑΚΑΣ "Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ"


από τον Γιάννη Παπαγιάννη
Σαν σήμερα πέθανε το 1863 ο Ευγένιος Ντελακρουά, μεγάλος γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας "Η σφαγή της Χίου", εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Αφορούσε τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Χίο από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 30 Μαρτίου 1822, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
Η είδηση της σφαγής της Χίου συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η στάση της οποίας μεταστράφηκε απέναντι στην ελληνική επανάσταση και πλέον υπήρξε θετική. Μετά το γεγονός αυτό το φιλελληνικό κίνημα φούντωσε και σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων φιλελλήνων έσπευσαν στην επαναστατημένη Ελλάδα για να ενισχύσουν τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα. Σημαντική επιρροή άσκησε το γεγονός σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Εμπνευσμένος από την σφαγή της Χίου ο Ευγένιος Ντελακρουά ζωγράφισε τον ομώνυμο πίνακα που εκτέθηκε στο Παρίσι και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της γαλλικής κοινής γνώμης για τον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων. Το 2009, ένα αντίγραφο του πίνακα εκτέθηκε στο τοπικό Βυζαντινό μουσείο της Χίου, αλλά αποσύρθηκε από το μουσείο το Νοέμβριο του 2009. Αν και η απόσυρση έγινε στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο ελληνικός Τύπος διαμαρτυρήθηκε για την απομάκρυνση του πίνακα.
"Η σφαγή της Χίου" είναι ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα όλων των εποχών...
Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου