Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΙΓΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η «ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ»


Κατά τη διάρκεια του Χαιρετισμού του στην ορκωμοσία του Δημάρχου , του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας έκανε μια ενδιαφέρουσα, πρωτοποριακή και ιδιαίτερα δημοκρατική πρόταση, για τη θεσμοθέτηση της «΄Ωρας του Δημότη».
Διαβάστε λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ      ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Χαιρετισμός στην Ορκωμοσία
στις 27 Αυγ.2014

Σεβαστοί πατέρες,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι, συνδημότες και κάτοικοι του όμορφου Δήμου μας,

Καταρχήν θα ήθελα κ. Δήμαρχε να συγχαρώ εσάς καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Συμβούλους των Δημοτικών Κοινοτήτων για την εκλογή μας. Σήμερα είναι ημέρα χαράς και ημέρα ευθύνης για όλους μας και τούτο γιατί η πενταετία που έρχεται θα μας φέρει αντιμέτωπους με αυξημένες αρμοδιότητες αλλά και αυξημένες ευθύνες. Πιστεύω ότι τα Συμβούλια που ορκίσθηκαν προ ολίγου θα υπηρετήσουν με αφοσίωση τα συμφέροντα του Δήμου μας. 
Θα ήθελα κ. Δήμαρχε, με την ιδιότητά μου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης και της Μείζονος Αντιπολίτευσης να σας επισημάνω ότι έχετε μοναδική ευκαιρία να εκσυγχρονίσετε πολλούς τομείς και δράσεις του Δήμου μας. Τούτο εξ άλλου είναι και υποχρέωσή σας έναντι των συνδημοτών μας αφού εξαγγείλατε πως θα διοικήσετε το Δήμο «με νέες ιδέες στη νέα εποχή».
Σε ότι μας αφορά δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ότι είναι νέο και καινοτόμο και βέβαια είναι για το συμφέρον των δημοτών και της πόλης μας. Αντίθετα θα είμαστε σταθερά και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό απέναντί σας εάν διαπιστώσουμε οποιαδήποτε ταύτιση με το παλαιό, με το φθαρμένο,  με το παλαιοκομματικό και γενικά με νοοτροπίες του παρελθόντος, με αυτό τελικά που οι συνδημότες μας ζήτησαν με την ψήφο τους να απαλλαγούν.
Πιστεύουμε ότι έχετε έργο ιδιαίτερα δύσκολο, για δύο πολύ σημαντικούς κατά την άποψή μας λόγους. Ο ένας λόγος είναι οι πολύ άσχημες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που σας  επιβάλλουν να επιδείξετε πρωτίστως και κυρίως ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόσωπο. Ο δεύτερος επίσης πολύ σημαντικός λόγος είναι το τεράστιο έλλειμμα του Δήμου μας στη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Χωρίς αυτά τα εργαλεία περιορίζεται η Δημοκρατία επειδή η κοινωνία μας αποκλείεται από τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Ακόμη η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να παρακολουθήσει όλες τις υπηρεσίες  και να αξιολογήσει το έργο τους. Χωρίς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση δεν θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία μας ούτε βέβαια να μεγιστοποιήσουμε το έργο των υπηρεσιών.
Κύριε Δήμαρχε, σας διαβεβαιώνω ότι η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση θα στηρίξει την προσπάθειά σας να διαχειρισθείτε  τα προβλήματα του Δήμου μας. Θα προσφέρουμε στην  κοινωνία μας μια Έντιμη, Ανθρώπινη και Αποτελεσματική Αντιπολίτευση. Πιστεύουμε σε αυτό που έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι, ότι «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ» είναι «ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» και είναι ένα από τα επτά (7) πράγματα που δεν πρέπει να έχει ο άνθρωπος. Η σωστή Πολιτική, δηλαδή σωστή Αντιπολίτευση, είναι η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ», είναι αυτό που η κοινωνία μας περιμένει από εμάς. Αντιπολίτευση για λόγους Αντιπολιτευτικούς δεν κάναμε ποτέ μας και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε και στην παρούσα θητεία μας.
Η Αντιπολίτευση αποτελεί βασικό θεσμό της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Δημοκρατίας. Το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» δίνει σημαντικές  αρμοδιότητες και ρόλο  στην Αντιπολίτευση. Αποτελεσματική Αντιπολίτευση σημαίνει εποικοδομητική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπολίτευσης και όχι διαμόρφωση θέσεων με αντιπολιτευτική λογική. Θα πρέπει η Αντιπολίτευση να κρίνει και να ελέγχει το έργο της Συμπολίτευσης, αλλά και να προτείνει δράσεις.
Απευθυνόμενος προς όλους εσάς τους συνδημότες μας θα σας πω από καρδιάς και με απόλυτη ειλικρίνεια «Έτσι κυρίες και κύριοι θα πολιτευθούμε, έτσι θα εκπληρώσουμε το ρόλο της Αντιπολίτευσης που μας αναθέσατε. Σας παρακαλούμε παρακολουθήστε μας, κρίνετέ μας, διορθώστε μας το θέλουμε για να γίνουμε καλύτεροι».
Από όλους εμάς που οι δημότες μας εξέλεξαν περιμένουν έργο, έργο που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, συνέπεια και ανθρωπιά. Περιμένουν από όλους εμάς Υπέρβαση των όποιων διαφορών έχουμε, αλλά και Συναίνεση στην διαδικασία των πάσης φύσεως αποφάσεων.
Με αυτές τις σκέψεις αλλά και με την ελπίδα ότι θα μελετώνται και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που υποβάλλονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα απορρίπτονται πριν καν μελετηθούν, πιστεύω βάσιμα ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης όλοι έχουμε ανάγκη της Υπέρβασης, αλλά και της Συναίνεσης. Ας κάνουμε την προσπάθεια αυτή.
Τελειώνοντας σας κάνω μια πρόταση που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και χρήσιμη, τόσο για τους συνδημότες μας, όσο και για τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, μα πάνω από όλα είναι η ελεύθερη έκφραση είναι η άποψή μας για τη Δημοκρατία. Είναι μάλιστα η πρώτη πρότασή μου προς το Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Να αποφασίσουμε εδώ και τώρα να καθιερώσουμε την « Ώρα του Δημότη ». Να έχει δηλαδή δικαίωμα ο κάθε δημότης που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σχετικό με τη λειτουργία  του Δήμου και που αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, να το παρουσιάζει στους Δημοτικούς Συμβούλους πριν από την ημερήσια διάταξη. Η « Ώρα του Δημότη » να θεσμοθετηθεί και να ενταχθεί στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.  Σας το προτείνω ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ το.

                                                  
                                    Εύχομαι σε όλα τα Συμβούλια
                και σε σας τους Σεβαστούς Δημότες μας Υγεία και Δύναμη
             Σας ευχαριστώ πολύ


1 σχόλιο:

  1. ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η "ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΔΗΜΟΤΗ" ΚΑΙ ΜΑΖΙ Η "ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ" ,"Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ,
    "Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ" ΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΤΑΖΑΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή