Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ! ΔΕΝ ΗΤΑΝ "ΚΑΨΟΥΡΗΣ", ΑΛΛΆ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ...

Ο αεροπειρατής δεν ήταν τελικά ούτε Λίβυος, ούτε ερωτευμένος, αλλά...


Αιγύπτιος, πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, ονόματι Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά και πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air με πολιτικά κίνητρα, καθηλώνοντάς το επί ώρες στον αερολιμένα Λάρνακας.

Στα αιτήματα που έθεσε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών. Ζήτησε να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές απέκλεισαν θέμα αποφυλάκισης ατόμων και ζήτησαν την έκδοσή του μόλις οι κυπριακές Αρχές τον συλλάβουν.

Τελικά, στις 14.40 το μεσημέρι ο δράστης παραδόθηκε και συνελήφθη.



Ο αεροπειρατής κατέβηκε από το αεροσκάφος τελευταίος και προχώρησε προς το μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο. Τεθωρακισμένο της Αστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής υψώνοντας ψηλά τα χέρια παραδόθηκε στους αστυνομικούς, αφού πέταξε από πάνω του κάποια αντικείμενα, τα οποία παραλήφθηκαν από την Αστυνομία και εξετάζονται. Άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού τον κύκλωσαν και τον έβαλαν σε όχημα απομακρύνοντάς τον από τη σκηνή. 

Οι τελευταίες κινήσεις του αεροπειρατή λίγο πριν την παράδοση και σύλληψή του
Οι τελευταίες κινήσεις του αεροπειρατή λίγο πριν την παράδοση και σύλληψή του




 Στρατιωτικό όχημα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Στρατιωτικό όχημα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάκριση του αεροπειρατή από τις Αρχές


Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι και τα 72 άτομα που βρίσκονταν στο αεροσκάφος είναι καλά στην υγεία τους. 

Δήλωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάκριση στον αεροπειρατή, ενώ μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα συγχαρητήρια σε όλους για την επιχείρηση. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πέραν του ότι αν υπήρχαν απώλειες θα ήταν αρνητική εξέλιξη, η συνεργασία των αρμόδιων αρχών ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα.
 
Θερμά συγχαρητήρια από τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κυπριακή αστυνομία για την προσπάθεια που κατέβαλε στην υπόθεση αεροπειρατείας στη Λάρνακα έστειλε με μήνυμά του στο twitter o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 



Σύγχυση, ελλιπής ενημέρωση και «γκάφες»


«Όλα γίνονται για μια γυναίκα» εκτίμησε πρόωρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο δράστης ονομάζεται Ιμπραήμ Σαμάχα (περίπου 60 ετών), αλλά τελικά οι αιγυπτιακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον Σαΐφ Ελ Ντι Μουσταφά, αεροπειρατή της πτήσης MS 181 της Egypt Air. Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι το άτομο που ήθελε να δει είναι η πρώην σύζυγός του, ονόματι Μαρίνα Παράσχου, με την οποία έχει κάνει και παιδιά. 


O δράστης μέσα από το αεροπλάνο, δίπλα του ένας χαμογελαστός άνδρας...
O δράστης μέσα από το αεροπλάνο, δίπλα του ένας χαμογελαστός άνδρας...


Eλεύθεροι σκοπευτές στο αεροδρόμιο
Eλεύθεροι σκοπευτές στο αεροδρόμιο



Η κυπριακή τηλεόραση έδειξε έναν άνδρα να βγαίνει από το παράθυρο (!) του πιλοτηρίου του αεροσκάφους
Η κυπριακή τηλεόραση έδειξε έναν άνδρα να βγαίνει από το παράθυρο (!) του πιλοτηρίου του αεροσκάφους


Σύμφωνα με εικόνες τηλεοπτικών μέσων ένας από τους επιβαίνοντες πήδηξε από παράθυρο του πιλοτηρίου
Σύμφωνα με εικόνες τηλεοπτικών μέσων ένας από τους επιβαίνοντες πήδηξε από παράθυρο του πιλοτηρίου

Η στιγμή που άνδρας βγαίνει από το παράθυρο του πιλοτηρίου του αεροσκάφους:


H ανακοίνωση των κυπριακών Αρχών
Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Η κατάσταση έχει ως εξής στις 14:00 μμ:

Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί

Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών

Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός ή πλησίον του αεροδρομίου. 

Το χρονικό


Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο μετά τις 08.30 το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας αεροσκάφος της Egypt Air. 

Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση προς την Αίγυπτο με 81 επιβάτες και λίγο μετά τις 08.00 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.
Ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε ότι οι αεροπειρατές ζήτησαν από τους πιλότους να οδηγήσουν το αεροσκάφος στην Λάρνακα.

To Airbus που εκτελούσε την πτήση ΜS -181 από Αλεξάνδρεια - Κάιρο απογειώθηκε λίγο μετά τις 8.00 το πρωί και στη συνέχεια άλλαξε πορεία με κατεύθυνση την Κύπρο. 

Σύμφωνα με το sigmalive  η πληροφορία περί «αεροπειρατείας» έφτασε στις 8.30 στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, και αφορούσε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό την απειλή αεροπειρατών. 

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8:50 πμ. αναφέρει η ίδια πηγή.

Σε συναγερμό τέθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν συσταθεί κέντρα χειρισμού κρίσεως. 

Το αεροπλάνο βρίσκεται στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ). 

Ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. 

Ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου. 
  

Η στιγμή που ο αεροπειρατής δίνει στις Αρχές την επιστολή
Η στιγμή που ο αεροπειρατής δίνει στις Αρχές την επιστολή


Συνεχής ενημέρωση:

14.25: 
Ο Εκπρόσωπος του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

13.56 
Έξι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές στο αεροδρόμιο για ενίσχυση

13.51 
Εκκενώνονται τα κτίρια του αεροδρομίου και αποκλείονται σημεία της περιοχής Μακένζι

13.45 
Η αστυνομία ετοιμάζεται για έφοδο στο αεροσκάφος

13.35: 
Μετακινούνται οι δημοσιογράφοι από το σημείο του αεροδρομίου όπου είχαν εγκατασταθεί 

13.33: 
Δύο C-130 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, αναχώρησαν από την Αίγυπτο με προορισμό την Κύπρο. Αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Πάφου για να παραλάβουν τους επιβάτες της πτήσης MS-181 της Egypt Air. 

13.32: 
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος κρατούνται ακόμα ως όμηροι πέντε μέλη του πληρώματος (εκ των οποίων και ο κυβερνήτης) και δύο Βρετανοί επιβάτες.

13.29: 
Οι αποσκευές των επιβατών που απελευθερώθηκαν ελέγχονται από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επιβάτες διαφόρων υπηκοοτήτων, μεταξύ αυτών, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι, καθώς και δεκαεξαμελές πλήρωμα, μεταδίδουν κυπριακά μέσα. 

13.25: 
«Επτά όμηροι παραμένουν στο αεροπλάνο» είπε ο υπουργός αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας Sherif Fathy σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το BBC. «Είναι ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, μία γυναίκα μέλος του πληρώματος, ένας αξιωματικός ασφαλείας και τρεις επιβάτες» προσθέτει το BBC.

13.20: 
Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Ελ Σίσι και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού, μεταδίδουν κυπριακά μέσα. 

13.12
 Μεταφράζεται επιστολή του αεροπειρατή, αποβιβάστηκαν άλλοι δύο επιβάτες

13:10 
Οι αιγυπτιακές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά.

13:09 
Σε πολιτικά κίνητρα φαίνεται να οφείλεται η αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egypt Air 

13.01: 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», ο αεροπειρατής φέρεται να είναι πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου. Στα αιτήματα που έχει θέσει είναι και η αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών. Ζητά να μιλήσει με εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές δεν συζητούν θέμα αποφυλάκισης ατόμων από τις φυλακές. 

12.55: Σύγχυση επικρατεί τα τελευταία λεπτά για την ταυτότητα του αεροπειρατή, καθώς αιγυπτιακά ΜΜΕ αναφέρουν πως πρόκειται για τον Σεϊφεντίν Μουσταφά, καθηγητή πανεπιστημίου στο Κάιρο. 

Ωστόσο, ο καθηγητής Κτηνιατρικής δρ. Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φερόταν να είναι ο αεροπειρατής, μιλώντας στο αραβικό BBC, διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την αεροπειρατεία και σημείωσε ότι είναι απλά επιβάτης. Όπως είπε, οι επιβάτες αρχικά δεν κατάλαβαν την αεροπειρατεία, το πλήρωμα πήρε τα διαβατήριά τους και παρατήρησαν ότι το αεροπλάνο κινούνταν ανοδικά αντί να αρχίσει η κάθοδος προς το Κάιρο. Τότε τους ανακοινώθηκε ότι κατευθύνονται στην Κύπρο.



12.44: 
Δύο άτομα ελληνικής καταγωγής, μετέβαιναν στο αεροσκάφος, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει μεταβεί ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος καθώς και μέλη της αμερικανικής πρεσβείας. 

12.42: 
Σύμφωνα με αξιωματούχους της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Λευκωσία, που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. 

12.32:
 Αξιωματικός των Αιγυπτιακών Αρχών και ζωσμένος με εκρηκτικά ο αεροπειρατής, λένε οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα που επικαλείται το sigmalive. 

12.24: 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, πέντε παιδιά έχει αποκτήσει ο Ibrahim Samaha με την Κύπρια, εκ των οποίων το ένα είχε σκοτωθεί πριν χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 

12.11: 
Ανακοίνωση κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών: «Οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος».

«Υπουργική επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των αιγυπτιακών Αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν λήξει το συμβάν.

12.08: 
Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ήταν 72 άτομα. 

12.06: 
Έγινε η πρώτη επαφή της Κύπριας με τον αεροπειρατή στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το sigmalive.

12.03: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Κάνουμε το άπαν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας λέγοντας ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι «όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα». 

11.57: 
Σύμφωνα με το sigmalive, έφτασε η Κύπρια παραλήπτης της επιστολής στο αεροδρόμιο, προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή, έχοντας μαζί της ένα ανήλικο παιδί. 

11.48: 
Ο Μουσταφά Μπάρκι, βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι ο αεροπειρατής Ιμπραήμ Ζαμάχα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ. 

11.45: 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας ο Ιμπραήμ Σαμάχα είναι καθηγητής Κτηνιατρικής.

11.37: 
Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» είναι ηλικίας 51 ετών και μητέρα πέντε παιδιών.

11.36: 
Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του αεροσκάφους παραμένουν εκτός από τον αεροπειρατή, δύο μέλη του πληρώματος (ένας εκ των οποίων είναι ο κυβερνήτης) και οι πέντε Ευρωπαίοι επιβάτες. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος κατέβηκαν μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες. 

11.35: 
Κυπριακά μέσα αναφέρουν πως όλα συγκλίνουν σε προσωπική υπόθεση, ενώ απομακρύνονται τα άλλα ενδεχόμενα. 

11.33: 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αναμένεται συνοδεία αστυνομικών να βρεθεί στο αεροδρόμιο. 

11.27: 
Καθηγητής σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα των ΗΠΑ ο αεροπειρατής Ibrahim Samaha, σύμφωνα με πληροφορίες. 

11.27: 
Απελευθερώθηκαν κι άλλοι επιβάτες από το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών

11.22: 
Τη φωτογραφία του Ιμραχίμ Σαμάχα δημοσιεύουν δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου σύμφωνα με το sigmalive. 



11.18:
 Πρώην σύζυγος του αεροπειρατή η Κύπρια από την Ορόκλινη, με την οποία έχει τέσσερα παιδιά

11.15: 
Αιγυπτιακά μέσα δημοσιεύουν μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να είναι ο αεροπειρατής



11.12: 
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο αεροπειρατής είναι 59 ετών

11.11: 
Δεν έχει να κάνει με τρομοκρατία η αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egypt Air, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

11.09: 
27 ετών ο αεροπειρατής

11:08: «
Εύχομαι οι εμπλεκόμενοι να βιώσουν τον αποτελεσματικό και επαγγελματικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

11.07: Ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ σχετικά με αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της EgyptAir
«Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος. Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.

Θα ακολουθήσουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες».

11.06: 
Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν είναι δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος

11.00: 
Βίντεο από την απελευθέρωση των επιβατών


10.57: Το όνομα της γυναίκας σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» είναι Μαρίνα Παράσχου.

10.52:
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κύπρια μεταφέρεται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο. 

10.50: 
Δράστης της αεροπειρατείας είναι ο Ιμπραήμ Ζαμάχα, ο οποίος φέρεται να είναι Λίβυος και παντρεμένος με Κύπρια. 

10.49: 
Εικόνες από την απελευθέρωση των επιβατών



10.46: 
Φωτογραφείες από την απελευθέρωση των επιβατών 





10.45: 
Σύμφωνα με το sigmalive στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι μεταφέρεται η Κύπρια από την Ορόκλινη προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή. 

10.42:
 Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 57 επιβάτες από τους 72. 

10.40:
 Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» το όνομα του αεροπειρατή είναι Σείζ 

10.39: 
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής φέρεται να ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο 

10.38:
 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Ελ Σίσι είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό αναφέρει σε tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



10.35: 
Έλλειψη καυσίμων επικαλέσθηκε ο πιλότος, σύμφωνα με το sigmalive, προκειμένου να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα, αποκρύπτοντας αρχικά ότι πρόκειται για αεροπειρατεία. 

10.27: Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται να απελευθερωθούν οι πέντε επιβάτες που έχουν παραμείνει στο αεροσκάφος εκτός από το 7μελές πλήρωμα. 

10.20: Νεότερες πληροφορίες σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», αναφέρουν ότι όμηροι παραμένουν 3 Βρετανοί, ένας Ιταλός κι ένας Ιρλανδός όλοι επιβάτες της πτήσης. Ενώ έχουν απελευθερωθεί και δύο Μητροπολίτες.

10.14: 
Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκαν προς το κυρίως κτήριο. 

10.13: 
Σύμφωνα με το sigmalive, o αεροπειρατής φαίνεται ότι θέλει να στείλει φάκελο με 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το όνομα της γυναίκας δόθηκε στις αρχές. 

10.08: 
Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα. 

10.04: 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ένας επιβάτης απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά στο αεροπλάνο της Egypt Air που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. 

09.59: Ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα, σύμφωνα με το Sky News. Οι πρώτοι επιβάτες κρατούν χειραποσκευές. 

Οι πρώτες εικόνες από το αεροσκάφος και το αεροδρόμιο:









Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το sigmalive ο πιλότος του αεροσκάφους χειρίζεται την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία, γεγονός που προκύπτει από τις συνομιλίες στον ασύρματο. 

Ενώ αυτή την ώρα το προσωπικό ασφαλείας τοποθετεί σφήνες στις ρόδες του αεροσκάφους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακινησία του. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πρόκειται για έναν αεροπειρατή οπλισμένο,  ο οποίος απαιτεί να συνδεθούν άμεσα οι σκάλες με το αεροσκάφος. 

Οι Αιγυπτιακές αερογραμμές επιβεβαιώνουν την αεροπειρατεία στην Λάρνακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου