Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ! ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΚΟΥ ΓΙΑ 2 ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΥΔΗ!

Προφυλακισμένοι θα παραμείνουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί μέχρι να...

εξεταστούν όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με όσα αποφάσισε ο εισαγγελέας του τουρκικού δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, ζητώντας να αντικατασταθεί η προφυλάκιση από όρους κατ' οίκον περιορισμού (στο ελληνικό προξενείο).

Οι δικηγόροι των δύο ελλήνων στρατιωτικών ανέφεραν πως οι τελευταίοι έδωσαν τα pin των τηλεφώνων τους για να ολοκληρωθεί η εξέταση των συσκευών τους, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν στο ελληνικό προξενείο της Ανδριανούπολης μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη.

Μετά από περίπου μια ώρα διακοπής, η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε, με τον τούρκο εισαγγελέα να απορρίπτει το αίτημα, παρατείνοντας την προφυλάκιση.

Το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία, καθώς και το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες για όλα τα στοιχεία που έχουν βρεθεί.
Το σκεπτικό της απόφασης

Για δεύτερη φορά απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού- οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου. Το αίτημα κατέθεσαν σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν.

Παράλληλα ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Το παρασκήνιο της Βάρνας

Σημειώνεται ότι η απόφαση του εισαγγελέα έρχεται μετά τα ηχηρά μηνύματα των δύο ευρωπαίων προέδρων προς τον τούρκο πρόεδρο για το θέμα.

Μετά το πέρας της Συνόδου της Βάρνας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Ερντογάν να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τουσκ και Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε κι αυτός στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία προκαλεί δυσαρέσκεια στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.
dikaiologitika.gr (τίτλος: παραλλαγμένος από εμάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου