Ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο η τελετή κατάθεσης...
του θεμέλιου λίθου του μεγάλου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού αγωγού EuroAfrica Interconnector.
Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΜΕΝΑ (Middle East North Africa) ο Χάνι Ελ Νο Νογκράσι, σύμβουλος του προέδρου της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για θέματα ενέργειας. Οι δηλώσεις του αναδημοσιεύονται με έντονη προβολή στα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τις τελευταίες μέρες.
Μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι η Αίγυπτος θα επωφεληθεί, πέραν των άλλων και από εξαγωγές καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας προς Κύπρο και Ελλάδα, προφανώς στηριζόμενος στο πιο χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στην Αίγυπτο.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι όλα είναι έτοιμα για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου στο σημείο που θα κατασκευαστεί ο σταθμός από τον οποίο θα ξεκινά και θα τερματίζει ο ηλεκτρικός αγωγός EuroAfrica Interconnector στην Αίγυπτο και θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο και τον σταθμό που θα κατασκευαστεί κοντά στην Κοφίνου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», απομένει να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της τελετής κυρίως στην βάση της ευχέρειας του προγράμματος για τις επόμενες εβδομάδες των υψηλών επισήμων από Αίγυπτο, Ελλάδα και Κύπρο, που θα παραστούν και θα θέσουν τον θεμέλιο λίθο. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αυτό να γίνει ακόμα και εντός Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υποστηρίζει έντονα το έργο και τους τελευταίους μήνες ενημερώνεται σε τακτική βάση για την πρόοδό του, συμβάλλοντας με οδηγίες στη χωρίς καθυστερήσεις προώθηση των μελετών, αδειών κ.τ.λ για να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Η επένδυση για το έργο, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα $4 δισ., σύμφωνα με τα αιγυπτιακά δημοσιεύματα, ενώ κοντά στον κεντρικό σταθμό από τον οποίο θα ξεκινά σε σημείο κοντά σε ένα από τους νέους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Αιγύπτου, στο Ελ Μπρορολούς, με δυνατότητα παραγωγής μέχρι και 4.800 μεγαβάτ.
Υπολογίζεται ότι ο εν λόγω σταθμός, μετά και την επίτευξη αυτάρκειας της Αιγύπτου σε ηλεκτρισμό, θα μπορεί να δίνει μέχρι και 1000 μεγαβάτ όταν υπάρχουν ανάγκες σε Κύπρο, Ελλάδα ή και Ευρώπη μέσω του EuroAfrica Interconnector. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 2.000 μεγαβάτ ή 17,5 μεγαβατόρων ετησίως.
Το καλώδιο, μήκους 1.707 χιλιομέτρων θα περνά από θαλάσσια βάθη μέχρι και 3.000 μέτρα σε ορισμένες περιοχές μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)
energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου