Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....

Το γνωρίζετε ότι ο ΛΑγιος Παντελεήμων είναι ο προστάτης των αρτοποιών και οι φουρναραίοι σε όλη τη χώρα των έχουν ξεχάσει παντελώς; Παλαιότερα τα αρτοποιεία τέτοια μέρα ήταν όλα αυστηρώς κλειστά, τιμώντας τη μνήμη του προστάτη τους! Σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια δηλαδή, οι αρτοποιοί λειτουργούν κανονικά τα καταστήματά τους.
Μάλιστα είναι βέβαιον ότι οι νεώτερες γενιές...


αρτοποιών δεν έχουν καν ιδέα ότι ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος άγιός τους. Τέτοιος είναι ο θρησκευτικός...εκμαυλισμός της χώρας. 
Θυμίζουμε λοιπόν ότι το πραγματικό όνομά του αγίου ήταν Παντολέων, εξαιτίας όμως της φιλανθρωπίας του, καθώς ελεούσε τους πάντες, μετονομάστηκε σε Παντελεήμων. Και καθώς δεν θεράπευε μονάχα, αλλά φρόντιζε και να ελεεί τους πεινασμένους, να προσφέρει άρτο σε όσους δεν είχαν να φάνε, καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μας και ως «ο προστάτης των αρτοποιών»!
Ο κερδοσκοπικός ανταγωνισμός των καταστημάτων, εκφύλισε με τον χρόνο την τιμή προς τον άγιο Παντελεήμονα, έτσι που σήμερα δεν υπάρχει κανένα αρτοποιείο που να τηρεί το έθιμο-τιμή στον άγιο-προστάτη του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου