Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΕΙ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ!

ΕΝ’ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ!
ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ;
«ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΜΑΓΓΙΝΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ

ΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ!

 ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ…ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ  ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΩΝ!

Πίσω από το σχέδιο  νομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου που ήδη εξετάζει η κυβέρνηση, κρύβεται ο τελικός στόχος: Να βγουν στο σφυρί βουνά και δάση, προκειμένου να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία! Η οικονομική κρίση και η πτώχευση στην οποία οδηγείται η χώρα, η λύση για την οικοπεδοποίηση βουνών και δασών, φαντάζει ως …σανίδα σωτηρίας!
Ήδη ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο τακτοποίησης χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων. Σύμφωνα με αυτό, θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταπατητές να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν, έναντι τιμήματος το οποίο θα είναι χαμηλότερο από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις που θα παρέχονται ειδικές εκπτώσεις, θα φθάνει τα 500 με 600 ευρώ. 


Όπως εκτιμάται, στην κατοχή των καταπατητών βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Από τη ρύθμιση, προς το παρόν θα εξαιρεθούν δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση, αλλά και σημεία οικολογικού ενδιαφέροντος. Το σχέδιο όμως θα είναι δομημένο έτσι ώστε να ανοίγει η κερκόπορτα για την άλωση βουνών και των δασών, για την πλήρη οικοπεδοποίησή τους. Η αγωνία της Κυβέρνησης να βρει χρήματα και να τα καταθέσει στους δανειστές της για την αποπληρωμή του χρέους, ενόψει μάλιστα των εκβιασμών της και των νέων επικείμενων επώδυνων μέτρων αλλά και του φόβου λαϊκής έκρηξης, ωθείται σε απεγνωσμένες λύσεις προκειμένου  να γεμίσει τα άδεια δημόσια ταμεία. 


ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο Σουφλιά για τον Υμηττό, το οποίο στα μέσα του 2009 είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, μια και τεμάχιζε σε φιλέτα το βουνό, δίνοντας τη δυνατότητα για επέκταση της δόμησης μέσα στο δάσος! Το σχέδιο αυτό του 2009 δεν προχώρησε, επειδή πέραν των αντιδράσεων, η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή βρισκόταν αντιμέτωπη με εσωτερικά προβλήματα και ενόψει προεκλογικής ετοιμότητας.
Σήμερα όμως, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι το σχέδιο Σουφλιά που έκοβε σε 5 φέτες και υποζώνες τον Υμηττό, παρήχε τη δυνατότητα για επέκταση της οικοπεδοποίησης, για δημιουργία. συγκροτημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος! Όπως για παράδειγμα, το καθεστώς δόμησης στην Α' ζώνη και η δημιουργία θεματικού πάρκου (βάσει του νόμου 3299/2004) περιελάμβανε υποδομές στέγασης, σίτισης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής μέριμνας, εγκαταστάσεις αναψυκτήριων, πολιτιστικών κέντρων κ.α. Εξεταζόταν επίσης η δημιουργία Πανεπιστημίου, η δε Εκκλησία της Ελλάδος ορεγόταν τον Υμηττό για την ανέγερση Συνοδικού Κέντρου είτε στον Καρέα είτε στου Παπάγου!
Άλλωστε, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν παραδώσει τη ..σκυτάλη σε αυτή του  Παπαδήμου, άφηνε τον Υμηττό έρμαιο στις ορέξεις των οικοπεδοφάγων. Μάλιστα η στάση της είχε προκαλέσει την αντίδραση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ.  κ. Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος απηύθυνε επιστολή-ερώτηση στην Βουλή (31/3/11 αρ.πρωτοκ. 14132), καταγγέλλοντας την αδράνεια της Κυβέρνησης, μιλώντας για "ολιγορούντες δημόσιους λειτουργούς", που εξαιτίας τους «χάνεται δημόσια περιουσία, ως απροστάτευτη και ανυποστήρικτη»!


Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «Οι οικοπεδοφάγοι επελαύνουν. Με ψευδομάρτυρες και πλαστά “συμβόλαια” του 1850 ή και με τουρκικά “σενέτια” και παραχωρητήρια σουλτανικά ανοίγουν και διεξάγουν δίκες εικονικές μεταξύ ιδιωτών δήθεν αντιδίκων και άλλοτε κατά του Δημοσίου ή του ΑΟΟΑ , οι “διεκδικητές” συναντούν ισχνή και αναιμική αντίσταση από πλευράς δημοσίου και έτσι κερδίζουν την δίκη και αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας. Έτσι δυστυχώς χάνεται δημόσια περιουσία, ως απροστάτευτη και ανυποστήρικτη. Ο κίνδυνος να καταπατηθεί και να οικοπεδοποιηθεί, με νομικίστικα και δήθεν δικαστικά τεχνάσματα ο λόφος Κορακοβούνι, οι πηγές του Ιλισσού και η ένταση όπου η εκκλησούλα της Αγίας Ελεούσας και η μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η χαρακτηρισθείσα ως δασική και αρχαιολογική περιοχή, είναι ορατός. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Να μην αφήσουμε την έλλειψη συντονισμού να οδηγήσει τα πράγματα στην μοίρα τους, στην απώλεια της περιουσίας του δημοσίου και στην καταστροφή του φυσικού (δασικού) και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».
Η Κυβέρνηση Παπαδήμου σήμερα, βλέπει στο σχέδιο Σουφλιά την πιο πρόσφορη λύση για επέκταση της οικοπεδοποίησης στα βουνά και στα δάση, ενώ παράλληλα με την νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων θα βάλει χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Ας μην φανεί λοιπόν παράξενο, εν ονόματι της οικονομικής κρίσης, να δούμε να νομιμοποιούνται σωρηδόν αναψυκτήρια τύπου …Μαγγίνα και τα σπίτια να… σκαρφαλώνουν στα βουνά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου