Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!


skopianoi-geloioi1

Άνοιξε η όρεξη των Σκοπιανών με τους πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο. Έτσι σε ένα άρθρο που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η Σκοπιανή αρθρογράφος θεωρεί τους αναγνώστες της εντελώς ηλίθιους, διαβάζουμε τον ισχυρισμό πως "δεν αποκλείεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες να δημιουργήθηκαν στη Μακεδονία από τον Μακεδόνα βασιλιά Αρχέλαο και να ήταν μεγαλύτεροι από τους Ελληνικούς."
Αυτός ο γελοίος ισχυρισμός βέβαια καταρρίπτεται από μόνος του. Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Επομένως είναι αδύνατον να ιδρύθηκαν από τον Αρχέλαο που βασίλεψε από το 413 έως το 399 π.Χ.
Όπως θα αποτελούσε χειρίστου είδους ανοησία εκ μέρους του Μακεδόνα βασιλέα Αρχελάου, να θέλει να θεσπίσει άλλους ανταγωνιστικούς αγώνες στο βασίλειο του, ειδικά όταν ενδιαφερόταν πολύ έντονα για την σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με την Ν. Ελλάδα.
Εκτός των άλλων, τοπικοί αγώνες προς τιμήν της Ολυμπίας είχαμε – εκτός από το Δίον στην Μακεδονία – στην Αθήνα, στην Σπάρτη και σε άλλες Ελληνικές πόλεις. Θα ήταν αντίστοιχα ανόητο όμως να ισχυριστούμε πως οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες είχαν τους δικούς τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Στην συνέχεια η αρθρογράφος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσει γιατί οι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες (στην Ολυμπία) αν δεν ήταν Έλληνες. Για να το δικαιολογήσει, ισχυρίζεται πως ο Φίλιππος Β' έλαβε μέρος επειδή κατάκτησε στρατιωτικά την Ελλάδα, ενώ έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες και Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Κάτι που σημαίνει για την αρθρογράφο πως οι αρχαίοι Μακεδόνες έπαιρναν μέρος, αλλά δεν ήσαν Έλληνες.
O ισχυρισμός καταρρίπτεται εύκολα από το γεγονός πως οι Ρωμαίοι έλαβαν μέρος μόνο μετά το 146 π.Χ, δηλαδή όταν κατέλαβαν στρατιωτικά την Ελλάδα. Αντίθετα οι Μακεδόνες βασιλείς, όπως ο Αλέξανδρος Α' και ο Αρχέλαος, λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς, όταν η Μακεδονία ήταν ένα μικρό και σχετικά ασήμαντο βασίλειο τον 5ο αιώνα π.Χ.
Επιπροσθέτως, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν έναν τόσο ευρύτατα διαδεδομένο σεβαστό πανελλήνιο θεσμό, ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση του μακεδόνα βασιλιά για αναγκαστική εισδοχή των υπηκόων του θα προκαλούσε αντιδράσεις, οι οποίες θα έβλαπταν και το δικό του κύρος και την Μακεδονική πολιτική στην Ν. Ελλάδα.
Μακεδόνες και μάλιστα όχι τόσο επιφανείς, έπαιρναν μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τυχαία γνωρίζουμε από επιγραφή πχ ό,τι σε αγώνα δρόμου παίδων (στάδιον) που γινόταν στα Αμφιάραα του Ωρωπού, ανακηρύχθηκε νικητής ο Μακεδόνας Μάλακος και μάλιστα πριν από το 338 π.Χ. Ως terminus post quem αναφέρεται από τον εκδότη της επιγραφής το 366 π.Χ.
Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια που βάζει οριστικά τέλος στην οποιαδήποτε αμφιβολία έρχεται από τις επιγραφικές λίστες με τους Θεωροδόκους των Πανελληνιων αγώνων. Οπως είναι γνωστό, θεωροί μπορούσαν να οριστουν μόνο Έλληνες. Ανάμεσα στα ονόματα με τους θεωροδόκους βρίσκουμε και αρκετούς Μακεδόνες. Είναι χαρακτηριστικό ό,τι τα μέλη της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος σε Πανελλήνιους αγώνες ως "Βασιλείς της Αιγύπτου", αλλά μόνο ως "Μακεδόνες"...
 (Eglimatikotita.gr)

8 σχόλια:

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (ΠΗΓΉ BLOGG ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ) που τους ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Βραχιολίδη,

    Με χαρά βλέπουμε ότι επιστρέψατε στις συνήθεις δημοσιογραφικές σας ασχολίες οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τα φλέγοντα προβλήματα της περιοχής μας.
    Πρώτα συκοφαντούσατε αδιακρίτως, μετά κατεβάζετε τις συκοφαντίες σας και τώρα κλασσικά ασχολήσθε με θέματα άσχετα με τα τοπικά μας δρώμενα.
    Το Κλιδιοσκόπιο Χολαργού Παπάγου σας εύχεται να συνεχήσετε την αποτυχημένη σας τακτική να ασχολήσθε με άσχετα προς προς την τοπική μας κοινωνία θέματα. Η ανυπαρξία σας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ο καθοδηγούμενος, από την τωρινή διοίκηση του δήμου, αποπροσανατολισμός των δημοτών μας από τα φλέγοντα προβλήματα της περιοχής μας κάτι παραπάνω από εμφανής.
    Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στην ανυπαρξίας σας.Άλλωστε για αυτό τον λόγο υπάρχει το Πολιτικό Κλισιοσκόπιο: ώστε να ενημερώνει για τοπικά θέματα και όχι για να ασχολείται με μπούρδες.

    Η δημοσιογραφική ομάδα του Πολιτικού Κλισιοσκοπίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωπα ρε λεβέντες,να μη μαθαίνει ο κόσμος σας δηλαδή τί γίνεται παραέξω;
    Να μην υπάρχει και το πατριωτικό μας κλεισιοσκόπιο(έτσι γράφεται);
    Το συγκεκριμένο θέμα είναι μήπως που ενοχλεί;
    Αποκλείεται δηλαδή να υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν για τη Μακεδονία μας;
    Μπράβο στον κ. Βραχιολίδη, που δεν τον ξέρουμε
    Συνέλληνες φιλοξενούμενοι στην περιοχή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Βραχιολίδη,

    Το έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν οτιδήποτε δεν προέρχεται από το όνομα Χολαργέας Χολαργεύς αποτελεί πλαστοπροσωπία. Σας το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι αυτή η φάμπρικα ίσως συνεχιστεί και στο μέλλον.
    Προφανώς πρόκειται για άτομα πλησίον της νέας διοίκησης η οποία σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει εσάς και το κοινό σας από τα τοπικά μας θέματα.
    Ο ρόλος των πολιτικών δελφίνων της νέας διοίκησης είναι γνωστή στην περιοχή μας. Γνωστές επίσης και οι διάσημες "παντριές" κάποιων πολιτικών προδοτών με πλούσιες θυγατέρες...
    Όμως ως δημοσιογραφική ομάδα υποσχόμεθα να σταματήσουμε κάθε πολιτικό προδότη ώστε να διαφυλάξουμε το μέλλον του Δήμους μας.

    Από την ομάδα του Πολιτικού Κλισιοσκοπίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμοι του Πολιτικού Κλισιοσκοπίου,

    Είναι ντροπή σας να χαρακτηρίζεται εκλεγμένους αντιπροσώπους του δήμουμμας, και μάλιστα τον Πρόεδρο του Δ.Σ, με τέτοιο τρόπο.
    Είναι ντροπή σας ανώνυμα να αναφέρεστε σε πλούσιες θυγατέρες όταν είναι πανελληνίως γνωστές τόσο οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες όσο και η χρεοκοπία των εταιρειών μου.
    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν καταδέχεται τέτοιους χαρακτηρισμούς από ανώνυμους που το μόνο που επιθυμούν είναι να υβρίζουν. Επίσης, η προσωπική μου ζωή δεν σας ενδιαφέρει. Όπως επίσης δεν σας ενδιαφέρει και επιλογή μου να παντρευτώ πλούσια σύζυγο ώστε να τα κονομήσω και εγώ λιγάκι.

    Ηλίας αποστολόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο, σταμάτα να τη βαράς κάθε μέρα και με τα δύο χέρια, ρε φίλε. Μπορεί στο Λύκειο να είχες πάρει το χρυσό στη μαλακία, μεγάλωσες όμως πια, παρ' το απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσοι συνέλληνες παρακολουθούν από την επαρχία τις σελίδες αυτού του μπλοκ, εξαιτίας του ενδιαφέροντος του θέματος ,μένουν με την άσχημη εντύπωση ότι με την ένταση των άσχετων με το θέμα σχολίων δεν θέλουν να γράφεται ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ, το οποίο δείχνουν ότι ΩΣ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ.
    Δε μπορούσαν να κρατήσουν τα αλλότρια σχόλιά τους εκτός του συγκεκριμένου θέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμένα με ενδιαφέρουν τα περι Μακεδονίας. Εσύ περιορίσου στον μικρόκοσμο σου και μήν κάνεις κουμάντο στις ιστιοσελίδες των αλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή