Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΓΡΟΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ


"ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ"
Εθελοντές ΔΑΠΑΧΟ και μέλη της πρώην Ε.Υ.ΔΑ.ΔΗ.Χ. (Εθελοντικής Υπηρεσίας
Δασοπροστασίας Δήμου Χολαργού)
(Ονόματα στην τελευταία σελίδα)

Παπάγος – Χολαργός 13/4/2013
ΠΡΟΣ:

1.
Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού
κο Βασίλειο Ξύδη.




2.
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κο Νικόλαο Κουκή.



3.
Πρόεδρο ΔΣ Δ.Ο.Π.Α.Π.
κο Άγγελο Μπελιτσάκο.



4.
Επικεφαλής παρατάξεων Δημοτικού Συμβουλίου.







ΚΟΙΝ:

1.
Δημοτικούς Συμβούλους.




2.
Κοινοτικούς Συμβούλους.


Εθελοντές ΔΑΠΑΧΟ και μέλη της πρώην Ε.Υ.ΔΑ.ΔΗ.Χ. (Εθελοντικής Υπηρεσίας
Δασοπροστασίας Δήμου Χολαργού)
(Ονόματα στην τελευταία σελίδα)
 Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ και πρώην μέλη της ΕΥΔΑΔΗΧ, των οποίων η ιδιότητα του εθελοντή αποδεικνύεται από τα βαρδιολόγια από το 1999 έως και σήμερα, δηλώνουμε ότι:
·         Αποτελέσαμε την ομάδα, χάρις στην άμεση παρέμβαση της οποίας, σε ένα σεβαστό πλήθος περιπτώσεων, απεσοβήθη η καταστροφή του Υμηττού. Από το 1996 έως και το 2012 έχουν καταγραφεί στα βιβλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Υμηττό, στις οποίες η άμεση πρώτη προσβολή μας ήταν σωτήρια για το βουνό. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στον ημερήσιο, τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο. Επομένως ο Υμηττός παραμένει ακόμα πράσινος, εξαιτίας ΚΑΙ της δικής μας συμβολής!
·         Όλα αυτά τα χρόνια δεν επιβαρύναμε τον προϋπολογισμό του δήμου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για παροχή εξοπλισμού. Ό,τι υπάρχει στο πυροφυλάκιο σε εξοπλισμό, οφείλεται σε χορηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και ιδιωτών (όπως το ίδρυμα Λάτση). Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε επιτύχει την τρίτη υψηλότερη επιδότηση από την ΓΓΠΠ μεταξύ περίπου 500 οργανώσεων πανελληνίως και αυτό έγινε με βάση την αξιολόγηση της επιχειρησιακής μας ικανότητας. Αυτή η επιχειρησιακή ικανότητα επιτεύχθηκε λόγω του ζήλου μας για την προστασία του Υμηττού και τις αναρίθμητες ώρες που επενδύσαμε στην εκπαίδευση μας. Πέρασε δε στην πράξη, με επίσης αναρίθμητες ώρες πυροφύλαξης και με την χωρίς δισταγμούς επέμβαση για πυρόσβεση όταν χρειάστηκε. Ως αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΔΗΧ κατέκτησε επάξια μια θέση μεταξύ των καλύτερων ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ομάδων.
·         Όλα αυτά τα χρόνια δεν διστάσαμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την υλικοτεχνική υποδομή, με αδιάψευστο και τρανταχτό παράδειγμα την αγορά οχήματος ATV (γουρούνα) για περιπολία σε στενές χωμάτινες διαδρομές του Υμηττού.
·         Η παροχή των υπηρεσιών μας έγινε χωρίς να επιδιώκουμε προσωπικά οφέλη και χωρίς να προσβλέπουμε σε κάποια υλική αμοιβή.  

Σεβόμαστε την εκάστοτε δημοτική αρχή και δε σχετιζόμαστε με καμία δημοτική παράταξη. Αναγνωρίζουμε ότι η δημοτική αρχή έχει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας του βουνού. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει η δημοτική αρχή να σέβεται και να αφουγκράζεται τους εθελοντές. Δεν είμαστε έμμισθοι υπάλληλοι του δήμου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να σέβεται την εσωτερική λειτουργία μας. Θα έπρεπε να μας αφήνει να επιλέγουμε με τρόπο δημοκρατικό ποιοί θα είναι οι επικεφαλής μας, ποιοί θα μας εκπροσωπούν, ποιά θα είναι η εσωτερική δομή και λειτουργία της ομάδας μας.
Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή τα τελευταία 2.5 χρόνια δεν επεδίωξε την συνεργασία μας και ήταν εχθρική απέναντί μας, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δασοπροστασίας γενικότερα. Δε θα αναφερθούμε σε θλιβερές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής κατά τις αντιπυρικές περιόδους του 2011 και 2012. Θα επικεντρωθούμε στις τελευταίες παρεμβάσεις για τις οποίες ουδέποτε ερωτηθήκαμε και στις οποίες είμαστε αντίθετοι:
·         Διαγραφή του ιστορικού μέλους της εθελοντικής δασοπροστασίας Γεωργίου Χατζηεμμανουήλ. Απευθύνουμε τις απορίες μας στη διοίκηση:
o   Δεν θα έπρεπε να ερωτηθούν οι εθελοντές;
o   Βάσει ποιού καταστατικού και ποιάς εσωτερικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε η διαγραφή;
o   Νομιμοποιείται μια τριμελής επιτροπή, η οποία είναι διορισμένη και όχι εκλεγμένη, να λαμβάνει τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις;
o   Ενημερώθηκε το ΔΣ του ΔΟΠΑΠ;
o   Δόθηκε δυνατότητα απολογίας στον εθελοντή;
·         Πώς αποφάσισε η διοίκηση υπεύθυνος της ομάδας μας να είναι ο κύριος Στογιάννης; Σε κάθε περίπτωση τον σεβόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε να εκπροσωπούμεθα και να διοικούμεθα από κάποιον χωρίς να ερωτηθούμε. Είχαμε προτείνει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εθελοντές και των δύο ομάδων, χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, ποιοί θα τους εκπροσωπούν και διοικούν. Γιατί η διοίκηση δεν επέτρεψε εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε ποιος θα μας διοικεί; Είχαμε συγκαλέσει ολομέλεια των εθελοντών ώστε να πάρουμε μια κοινή απόφαση και η διοίκηση αυθαίρετα κλείδωσε τον χώρο και απέκλεισε την πρόσβασή μας, κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει στο παρελθόν.
·         Η διοίκηση αντί να επιδιώξει τη συνεργασία μας έσπασε το λουκέτο της πόρτας, άλλαξε τις κλειδαριές του πυροφυλακίου και παραβίασε το προσωπικό χρηματοκιβώτιο των εθελοντών, στο οποίο φυλασσόταν ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της ομάδας. Αποκλείοντας δε την πρόσβαση μας στο πυροφυλάκιο,  εμμέσως καταχράται και προσωπικά μας αντικείμενα.
Παρά ταύτα, την ύστατη στιγμή, βάζοντας πάνω απ’ όλα την προστασία του Υμηττού και αποδεχόμενοι τον ρόλο της δημοτικής αρχής επιδιώκουμε συνεννόηση και αμοιβαία συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε τα ακόλουθα:
1.       Να ανακληθεί άμεσα η διαγραφή του μέλους μας από την τριμελή επιτροπή. Ας μην λησμονούμε ότι ο κύριος Χατζηεμμανουήλ ήταν παρών και επικεφαλής σε όλες τις πρώτες προσβολές πυρκαγιών τις οποίες πραγματοποίησε η ομάδα μας! Είναι από τα εμπειρότερα στελέχη μας και για τον λόγο αυτό οι εθελοντές τον εμπιστευόμασταν στη διαχείριση της ομάδας.
2.       Να διευρυνθεί η εκτελεστική επιτροπή με έναν ή δύο εκπρόσωπους από την πρώην ομάδα Χολαργού και από την πρώην ομάδα Παπάγου. Οι ίδιοι εθελοντές της κάθε ομάδος να αποφασίσουν δημοκρατικά ποιός θα τους εκπροσωπεί.
3.       Στην εκτελεστική ομάδα να προστεθεί ως τεχνικός σύμβουλος άτομο εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής, πιστοποιημένο στην εκπαίδευση πυροσβεστών και εθελοντών από την Π.Υ.. Η προσωπικότητα που αδιαμφισβήτητα πληροί αυτές τις προδιαγραφές στο Δήμο μας είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. της Π.Υ. και πτυχιούχος Δασολογίας κύριος Διονύσιος Βορίσης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος εκπαίδευσης των εκπαιδευτών της Π.Υ. και ο οποίος είναι εν ενεργεία καθηγητής των δοκίμων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
4.       Η εκτελεστική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι άτομο της επιλογής της δημοτικής αρχής, να είναι αυτή που θα διοικεί τη ΔΑΠΑΧΟ και να προτείνει στον ΔΟΠΑΠ τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει ο δήμος, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εθελοντικής δασοπροστασίας.
Με σεβασμό στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο, ζητάμε να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματά μας. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμεθα να υποβάλουμε την ομαδική παραίτησή μας εάν η δημοτική αρχή δεν ανταποκριθεί.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
1
Αθανασοπούλου Αγγελική
23
Κυλιακούδη Μαρουσώ
2
Αλεβίζος Ανδρέας
24
Λάζαρης Αλέξανδρος
3
Αντωνίου Γιάννης
25
Λόγης Λευτέρης
4
Γαλανού Λιό
26
Μαρανής Δημοσθένης
5
Γαλανού Μικέλλα
27
Μάργαρη Χαρά
6
Γεμενετζής Πασχάλης
28
Μουρτζίνου Νανώ
7
Γεροντή Κωνσταντίνα
29
Νταλάκος Κώστας
8
Γεροντής Δημήτρης
30
Νταλάκου Μαρία
9
Γεροντής Μάκης
31
Παλαιολόγος Στράτος
10
Δήμου Δημήτρης
32
Πλούμπης Γιώργος
11
Δούκας Γιάννης
33
Πριμέντας Σπύρος
12
Δρες Γιάννης
34
Ρογκάκος Βασίλης
13
Δρόσος Σταύρος
35
Ρόκιζας Γιώργος
14
Ζερβού Έρη
36
Ρόκιζας Ντίνος
15
Καβαλάρη Χριστίνα
37
Σακέτος Γιάννης
16
Καλογερόπουλος Παναγιώτης
38
Σεφεριάδου Βάνα
17
Κανελλοπούλου Ελεάνα
39
Χαγιαλάς Λάμπρος
18
Κατσίπης Σπύρος
40
Χαρατσάρης Παύλος
19
Κετσεμενίδης Λευτέρης
41
Χατζηεμμανουήλ Γιώργος
20
Κόκκινος Νίκος
42
Χατζηεμμανουήλ Μάριος
21
Κοντός Νικόλαος
43
Χονδρογιάννης Αλέξανδρος
22
Κουκοπούλου Ιωάννα
44
Χριστοδούλου Ανδρέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου