Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗ ΓΚΑΦΑ: "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΙ 18ΡΗΔΕΣ"



Το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει τροχάδην να διορθώσει την γκάφα με τη φορολογία των 18άρηδων ακόμη και στην περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ενώ είναι συνδικαιούχοι με τους γονείς τους και προστατευόμενα τέκνα! taxes1Όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών (όσοι έγιναν 18 ετών έως τις 31/12/2012 ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή φαντάροι ή αν έχουν εισόδημα ή όχι) θα πρέπει να αποκτήσουν ΑΦΜ και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση.
Μάλιστα, αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 € παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί με αν έχει συγκυριότητα σε αυτοκίνητο και αν είναι συνδικαιούχος σε καταθετικό λογαριασμό.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγή στην οποία θα προβλέπεται ότι δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι είναι άνω των 18 ετών και προστατευόμενα τέκνα, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, καθώς θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.
Παράλληλα, θα προβλέπεται πως το τεκμαρτό εισόδημα των παιδιών θα το επιβαρύνεται ο γονιός, ο οποίος δε θα πληρώνει πρόσθετη φορολογία εάν καλύπτει με τα πραγματικά του εισόδηματα τα τεκμαρτά.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα έσοδα από τόκους στις καταθέσεις, σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται ο 18αρης με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και θα παραμείνει αφορολόγητος. Ωστόσο, στην περίπτωση του εισοδήματος από εργασία (έστω και 200-300 ευρώ) τότε θα ισχύσει το ελάχιστο τεκμήριο 3.000 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
thessbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου