Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΜΑΣΑΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

afisa_stournaras
Επειδή η συλλογική μνήμη είναι «κοντή», το «nez.gr» επανέρχεται και «φωτίζει» κάποιες πτυχές της πορείας ενός ατόμου με πολιτικές ευθύνες αλλά χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση, το οποίο από τους περισσότερους πολίτες -το πιο πιθανό είναι ότι- θα χαρακτηριζόταν σαν ένα από τα πιο «αρνητικά πρόσωπα του 2013».
Αλλωστε, λίγο πριν φύγει ο χρόνος κατάφερε να στρέψει και πάλι πάνω του τα «φώτα» της δημοσιότητας αρνούμενος να μειώσει τους φόρους επί του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι ήδη η χώρα «μετρά» νεκρούς από το κρύο.
Είναι το ίδιο πρόσωπο που πρόσφατα είχε προκαλέσει την κοινή λογική τονίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. Είναι αυτός που ενώ η μητέρα του, όπως υποστηρίζε, «περνά με… 500 ευρώ», ακόμη δεν έχει ελέγξει τους υπόπτους αρκετών λιστών (όπως της «λίστας Λαγκάρντ») και που πριν μερικές εβδομάδες αρνήθηκε ότι τα ακίνητα«δημεύονται» μετά και από τη μονιμοποίηση του άδικου, «χαρατσιού».
Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, φυσικά, ο οποίος φαίνεται να θεωρεί τον εαυτό του «αναμορφωτή» της Ελλάδας και αντί για απάντηση, όταν κάποιος του αποδεικνύει με στοιχεία ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική καταστρέφει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εκείνος κουνάει τα χαρτιά με τα στοιχεία της… Eurostat, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ(ενίοτε και του ΙΟΒΕ, στο οποίο υπήρξε μέχρι πριν λίγο καιρό επικεφαλής).
Ποιος, λοιπόν, είναι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, το αγαπημένο «παιδί» της τρόικας και του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο επενδύει το δικό του «Success Story» πάνω στους εικονικούς δείκτες αντιμετωπίζοντας με φρικτή ψυχρότητα τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα; «Είναι κάποιος άμεμπτος, κάποιος που “προσγειώθηκε” τώρα τελευταία στη χώρα και ό,τι και αν λέει, έχει όραμα και θα σώσει τη χώρα», θα μπορούσε να πει κάποιος καλοπροαίρετος εάν έβλεπε τον υπουργό να μιλά περί οικονομικών θεωριών, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
Αμ… δε, όμως. Αυτός ο άνθρωπος δεν «έπεσε από τον ουρανό» στην Ελλάδα. Αποτέλεσε και συνεχίζει τα τελευταία… 27 χρόνια να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του «σάπιου», όπως λίγο πολύ το αποκαλεί, πολιτικού και οικονομικού συστήματος το οποίο τώρα, δήθεν μέμφεται.
«Πού ήσουν πριν την κρίση Γιάννη»;
Για να σχηματίσει κάποιος εικόνα για το προφίλ του υπουργού «χωρίς αίμα», για το κατά πόσο ήταν απέναντι στο σύστημα της Μεταπολίτευσης και για το «τι επιδιώκει» από τη θέση του «αγαπημένου παιδού» των Βρυξελλών, αρκεί να κοιτάξει ορισμένα από τα βασικά σημεία του βιογραφικού του:
Η αρχή
- Γεννήθηκε το 1956.
- Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978.
- Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s.
Μια κρατικοδίαιτη καριέρα
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε να εργάζεται ως Ειδικός Σύμβουλος τουυπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986 – 1989)
Ανάλογο ρόλο είχε στη συνέχεια, στην… Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994).
- Την ίδια περίοδο εκπροσωπούσε την ΤτΕ ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Από το 1989 άρχισε να διδάσκει και στο… Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ξανά στο βαρύ «στίβο του δημόσιου τομέα», ο κ. Στουρνάρας από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι από το ρόλο αυτό είχε λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής
- Από το 1994 έως το 1997, συνεχίζοντας τον αγώνα του «στο στίβο του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
- Μετά, τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (1998 έως τον Ιούλιο 2000).
- Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (μια ακόμη τοποθέτηση με πολιτική απόφαση) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
- Από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.
- Πριν τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν γενικός διευθυντής τουΙνστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου