Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ!

Σε μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, στον οποίο αλλάζουν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια, προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οκτώ ημέρες μετά το ξέσπασμα πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους της συντηρητικής κυβέρνησής του. Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ

«Απομακρύναμε τους κακούς ώστε να κρατήσουμε τα μητρώα μας πεντακάθαρα. Περιμένουμε να δούμε αυτούς που είναι στόχοι δυσφήμισης να επιστρέφουν, αφότου απαλλαγούν», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. «Δεν θα αφήσουμε κανένα θεσμό του κράτους να τελεί υπό καθεστώς υποψίας, θα ξεκαθαρίσουμε τους 'σάπιους'», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των υπουργών που αντικαθίστανται είναι, όπως αναμενόταν, οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι οποίοι νωρίτερα την Τετάρτη ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, έχοντας εμπλακεί μέσω των υιών τους στο σκάνδαλο.

Ταυτόχρονα, εκτός κυβέρνησης βρίσκεται και ο τέταρτος υπουργός που είχε εμπλακεί ονοματικά στο σκάνδαλο διαφθοράς, ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς. Η «έξοδος» του κ. Μπαγίς από το κυβερνητικό σχήμα έρχεται παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση «άνοιξε» ένα σημαντικό ενταξιακό κεφάλαιο για την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Ελλάδα.
Η πλέον ηχηρή εκ των τριών παραιτήσεων της Κυριακής ήταν αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ερντογάν να παραιτηθεί, και αποσαφήνισε πως δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο, αλλά και προκειμένου να μην εκδώσει γραπτή δήλωση που θα ασκούσε κριτική στον πρωθυπουργό. Προσέθεσε μάλιστα πως όλα όσα έχει κάνει ήταν εν γνώση του κ. Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Μπαϊρακτάρ προκάλεσαν μικρής κλίμακας επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και  διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη.

Οι γιοι των πρώην, πλέον, υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 24 άτομα που έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Αντίθετα, ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος είχε κρατηθεί προσωρινά, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Το σκάνδαλο αφορά «χρυσοφόρα» σχέδια αστικών δημοσίων έργων και τις αναθέσεις οικοδομικών αδειών. Υπενθυμίζεται πως ο τούρκος πρωθυπουργός έχει αποδώσει το σκάνδαλο στη δράση κύκλων από το εξωτερικό, κύκλων που επιδιώκουν την αποδυνάμωση της κυβέρνησής και την παρεμπόδιση της ακμής της Τουρκίας. Δεκάδες αξιωματικοί της Αστυνομίας που μετείχαν στις έρευνες έχουν απολυθεί, μετατεθεί ή παραιτηθεί στον απόηχο του ξεσπάσματος του σκανδάλου, στις 17 Δεκεμβρίου.
Τρεις από τους απερχόμενους υπουργούς θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, την πρώτη σε μία σειρά τριών εκλογικών «μαχών» που έχει να δώσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατά τους επόμενους 18 μήνες.
«Ορισμένοι από τους φίλους μου ζήτησαν να αφήσουν την κυβέρνηση λόγω πρόσφατων εξελίξεων, άλλοι εγκαταλείπουν το υπουργικό συμβούλιο λόγω της υποψηφιότητάς τους [στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές], και άλλοι είναι αλλαγές που προτάθηκαν από εμένα στον πρόεδρο [Γκιούλ]», προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.
Μετά τις κάλπες για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ακολουθήσουν οι «αγώνες» για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχει ο κ. Ερντογάν ως υποψήφιος για την προεδρία.

Συγκεκριμένα:

Ο Εμρουλάχ Ισλέρ αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή πρωθυπουργού
Ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας
Ο Εφκάν Αλά γίνεται υπουργός Εσωτερικών
Ο Μεβλούτ Καβούζογλου είναι ο νέος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Ο Ιντρίς Γκουλούτς λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού
Ο Μπεκίρ Μποζτνάγκ αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Αϊσενούρ Ισλάμ είναι ο νέος υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Πολιτικών
Ο Λουφτί Ελβάν αναλαμβάνει υπουργός Μεταφορών
Ο Φικρί Ιζίκ είναι ο νέος υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
Ο Ακίφ Καγκατάι Κιλις αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Νεολαίας και Αθλητισμού

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου