Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ!!!

 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΟΣ
Αποκαλύπτουμε την τραγική κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ
       Κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, στις 26 Ιουνίου, όλοι, αρμόδιοι και μη, θυμούνται για καθαρά επικοινωνιακούς και μόνον λόγους ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Αλήθεια, τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου τι κάνουν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν εμπλακεί στην εξάρτηση από τις διάφορες ουσίες και αργοπεθαίνουν κάθε μέρα, θύματα ενός παγκόσμιου ολέθρου αλλά και της αδιαφορίας της πολιτείας.
Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών, συνέταξε και παρουσιάζει την απολύτως τεκμηριωμένη έκθεση που ακολουθεί, αποκαλύπτοντας με στοιχεία την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ΟΚΑΝΑ.

1.  Παράλληλη χρήση
Πόσοι γνωρίζουν ότι το 90% των χορηγούμενων (ασθενών) εξακολουθούν και μετά την εισαγωγή τους στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ να κάνουν παράλληλη χρήση παράνομων ουσιών (ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, βενζοδιαζεπίνες, κάναβη, κτλ) και μάλιστα διατρέχοντας μεγαλύτερο κίνδυνο απ' ότι πριν εισαχθούν στο πρόγραμμα λόγω της ταυτόχρονης χορήγησης τους με μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη;;;  
    Γνωρίζουν οι οικογένειες των χρηστών που είναι στη λίστα αναμονής ότι μόλις έρθει η μέρα που χρόνια περιμένουν, η μέρα δηλαδή που θα εισαχθούν σε κάποιο πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, όχι απλώς δεν θα έχουν απαλλαγεί τα παιδιά τους από τον εφιάλτη αλλά αντίθετα θα κινδυνεύουν το ίδιο ή και περισσότερο;;; Σίγουρα δεν το γνωρίζουν, αλλά το χειρότερο είναι πως μάλλον δεν το γνωρίζουν ούτε οι εκάστοτε υπουργοί υγείας, ούτε οι εκάστοτε επικεφαλείς της κυβέρνησης.
Άγνοια έχει η πολιτεία αλλά και οι πολίτες για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.
Δεν ήταν όμως πάντα έτσι... Με άλλες αρχές και κανόνες ξεκίνησε ο οργανισμός αυτός και εντελώς αντίθετη η σημερινή του εξέλιξη.
Ευθύνες..; Στις ηγεσίες του ίδιου του οργανισμού την τελευταία 15ετία που ακόμα κι αν δεχτούμε πως διοικούσαν χωρίς δόλο, σίγουρα δεν είχαν την απαραίτητη κατάρτιση στα θέματα των εξαρτήσεων, αλλά έχτιζαν πολιτικές καριέρες από τις θέσεις αυτές. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο σημερινός πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, οδοντίατρος στο επάγγελμα, πρώην βουλευτής και αυριανός επίδοξος βουλευτής ή και υπουργός. Ούτε καν κάτοχος κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου σε θέματα εξάρτησης. 

2.  Σκευάσματα υποκατάστασης
Μείζον ζήτημα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τα σκευάσματα υποκατάστασης, διότι αν πραγματοποιηθεί η ''εντολή'' του σημερινού προέδρου να αντικατασταθεί δηλαδή η παρούσα φαρμακευτική ουσία (Suboxone) που δίδεται για κατ' οίκον χορήγηση από την ουσία (Prenorvine) που χορηγείται μέσα στις μονάδες, υπάρχει κάτι παραπάνω από τεράστιος κίνδυνος να υποστούν τα μέλη των προγραμμάτων ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους που φτάνουν ως και το θάνατο. Και αυτό με δυο λόγια γιατί το Suboxone που δίδεται στους χρήστες για εκτός μονάδας χορήγηση, περιλαμβάνει και την ουσία Ναλοξόνη που λειτουργεί ως ασπίδα προς την ηρωίνη (μπλοκάροντας τους υποδοχείς της) σε περίπτωση που ο ασθενής θελήσει να κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας. Αντίθετα το Prenorvine εάν ο ασθενής θελήσει να το λάβει ενδοφλεβίως μπορεί να προκαλέσει ως και την απώλεια της ίδιας του της ζωής. Και όλα αυτά για την οικονομία του οργανισμού διότι το Suboxone κοστίζει 2,5 φορές περισσότερο. Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη απάντηση της διοίκησης προς τους γιατρούς υπευθύνους των μονάδων όλης της Ελλάδας. Γιατί το δέχτηκαν οι γιατροί; Δεν το δέχτηκαν. Αντέδρασαν σε συνάντηση που είχε η διοίκηση μαζί τους. Η απάντηση του προέδρου; ... «Από όποιον δεν συμμορφωθεί περιμένω την παραίτηση του...!!!! Έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε. Θα πάρουμε νέους γιατρούς με μπλοκάκια (δελτίο παροχής υπηρεσιών), όπως κάνουμε τα τελευταία 3 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.»... (Προφανώς λόγω των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων αυτών των γιατρών)
  Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη ορισμένοι γιατροί έχουν αρχίσει να πειθαρχούν μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς είτε για να μη χάσουν τη δουλειά τους, είτε γιατί στις μονάδες τους τελείωσαν τα αποθέματα σε Suboxone και οι νέες παραγγελίες που κάνουν έχουν αντικατασταθεί από τη διοίκηση από Prenorvine.
  Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως και αυτοί είναι, πως είναι οι μόνοι και αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την υγεία των ασθενών τους και πως καμία διοίκηση δεν θα τους καλύψει σε περίπτωση που υπάρξουν τραγικές εξελίξεις. Οφείλουν έναντι στη κοινωνία και τον όρκο τους να βγουν και να καταγγείλουν δημόσια τους κινδύνους που δημιουργούνται αλλά και τους εκβιασμούς που έχουν υποστεί.

3.  Αντιδραστήρια
Αντίστοιχης επικινδυνότητας είναι το θέμα της έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα αντιδραστήρια είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των αναλυτών που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των απαγορευμένων ουσιών μέσω ουροληψιών που πραγματοποιούνται καθημερινά στις μονάδες. Η διοίκηση λοιπόν έπαψε να στέλνει στις μονάδες αντιδραστήρια. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές να χορηγούν υποκατάστατα σε ασθενείς που πιθανόν να έχουν κάνει παράλληλη χρήση μιας απαγορευμένης ουσίας λίγα λεπτά πριν τη χορήγηση του υποκαταστάτου, κάτι που σημαίνει αυτόματα κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Επιπλέον η μη λήψη ούρων από τους ασθενείς θα σημάνει την πλήρη χαλαρότητα του προγράμματος στον έλεγχο, με αποτέλεσμα να υποτροπιάσουν και οι λίγοι ''καθαροί'' που έχουν απομείνει και να χαθεί κάθε ελπίδα για συμμόρφωση των υπολοίπων.

4.  Νέες εισαγωγές χρηστών για την απορρόφηση της λίστας αναμονής παραβιάζοντας κανόνες ασφάλειας
Πρόσφατα, ο νέος πρόεδρος ''διέταξε'' εκατοντάδες νέες εισαγωγές από τη λίστα, παραβιάζοντας κάθε κανόνα στοιχειώδους ασφάλειας όπως αποδεικνύεται από τα προαναφερθέντα, είτε γιατί αυτές τις εντολές έχει λάβει, είτε γιατί θέλει να συνδέσει το όνομα του με μια μεγάλη επιτυχία όπως είναι η απορρόφηση της λίστας αναμονής του ΟΚΑΝΑ, έστω κατά το ήμισυ.

    Συνοψίζοντας οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι το πλαίσιο του ΟΚΑΝΑ έχει αλλάξει. Έχει αλλάξει όμως προς το χειρότερο δυνατό. Με ασθενείς που δεν ολοκληρώνουν ποτέ το πρόγραμμα και παραμένουν αιχμάλωτοι όχι μόνο των απαγορευμένων ουσιών αλλά και της Μεθαδόνης ή Βουπρενορφίνης, ενώ σε  όλες τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού τα προγράμματα υποκατάστασης διαρκούν από 3 ως 18 μήνες. Και μόνο με αυτό το γνώμονα η λίστα θα είχε απορροφηθεί εδώ και χρόνια. Μήπως όμως αυτό είναι που φοβούνται;;; Αν ο ΟΚΑΝΑ ήταν επιτυχημένος στο έργο του τώρα θα έπρεπε να έχει συρρικνωθεί κατά τα 2/3, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εγκαταστάσεις αλλά και σε κονδύλια. Μάλλον όμως κάποιοι δεν το θέλουν αυτό... Και ακούγεται λογικό. Φανταστείτε οι επιτυχημένοι στο έργο τους γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φαρμακοποιοί, διοικητικό προσωπικό κ.α. μέσα από την επιτυχία τους να μην έχουν λόγο ύπαρξης κατά τα 2/3..; Πόσο οξύμωρο...
Τότε λοιπόν θα έπρεπε να μειωθεί και το μεγάλο φαγοπότι των προμηθευτών που χρόνια τώρα εντελώς τυχαία είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Από τους ίδιους και τους ίδιους τα έπιπλα, από τους ίδιους και τους ίδιους τα γραφεία, οι καρέκλες, οι υπολογιστές, τα συστήματα ασφαλείας και συναγερμών, τα κλιματιστικά, τα αναλώσιμα, από την ίδια πάντα εταιρία security το προσωπικό φύλαξης, από την ίδια πάντα εταιρία το προσωπικό καθαρισμού, με μηδαμινές αποδοχές για το ίδιο το προσωπικό αλλά πολύ μεγάλα ποσά δαπάνης για τον οργανισμό. Τότε επίσης ποιός θα απορροφούσε τα 10δες εκατομμύρια ευρώ που έχει απορροφήσει ο ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια από τα προγράμματα ΕΣΠΑ...;;;

    Αυτός είναι ο σημερινός ΟΚΑΝΑ και γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει όπως φοβούνται οι άμοιροι εργαζόμενοί του. Γιατί ποτέ δεν θα ολοκληρώσει το έργο του, γιατί κάποιοι δεν θέλουν να ολοκληρώσει το έργο του.... 

Αυτά λοιπόν είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον εφιάλτη που επικρατεί στον οργανισμό της πολιτείας που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των προβλημάτων που ανακύπτουν από την χρήση τους. Μπορεί οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να βαρύνονται για την εφιαλτική πραγματικότητα στον ΟΚΑΝΑ που περιγράφεται στην ανωτέρω έκθεση. Υπήρξαν όμως και φωτεινές εξαιρέσεις όπως η προσφάτως απομακρυνθείσα  λόγω ανασχηματισμού πολιτική ηγεσία. Προσπάθησαν, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και η κ. Μακρή να διορθώσουν τα κακώς κείμενα μέσα στο πλαίσιο της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας. Όμως η προσπάθειά τους διεκόπη, αλήθεια γιατί;;;
Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, συνεχίζει τον αγώνα του παρά τις ύβρεις και  την κακορρημοσύνη όλων εκείνων που κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα  από άγνοια ή γιατί έτσι τους βολεύει ή έτσι θέλουν.

Γιάννης Δαραβίγκας
Πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου