Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ..ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΦΡΑΓΚΑ!

Για τρίτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν, με πρόσχημα την άσχημη κατάσταση της οικονομίας να προχωρήσουν σε μια αδιανόητη για όλο τον υπόλοιπο κόσμο κίνηση...

Δίνουν τη δυνατότητα να ξεπλυθούν μαύρα χρήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αποκτήθηκαν.
Η πρώτη φορά δεν ήταν αριστερή, κάθε άλλο μάλιστα. Ήταν το 2004 από τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Αλογοσκούφη που με τον ελάχιστο φόρο του 5% επέτρεψε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με συνοπτικές διαδικασίες.
Η δεύτερη φορά ήταν το 2010 όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απελπισμένος από τη κατάσταση της οικονομίας και μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας έδωσε και πάλι τη δυνατότητα ξεπλύματος στο μαύρο χρήμα ανεξαρτήτως και πάλι τρόπου απόκτησής του, καθώς προφανώς αυτό δεν μπορεί να διερευνηθεί σε μια τέτοια διαδικασία.
Η τρίτη φορά θα ήταν πριν λίγους μήνες από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν πρόλαβε.
Έτσι, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση που ουσιαστικά υλοποιεί την απόφαση της προηγούμενης. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα σε όσους έχουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό να το νομιμοποιήσουν και πάλι. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό αναιρεί όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται θα υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Η πρώτη θα αφορά στο ύψος του φόρου που θα φτάνει στο 15% επί του κεφαλαίου και η δεύτερη στη δυνατότητα να μην επαναπατρισθούν τα χρήματα στη χώρα, αλλά απλώς να νομιμοποιηθούν στην τράπεζα του εξωτερικού που ήδη βρίσκονται.
Δηλαδή, όποιος έχει χρήματα ανεξαρτήτως του τρόπου απόκτησής του τα νομιμοποιεί πληρώνοντας 15%, ενώ εάν είχε φορολογηθεί γι' αυτά θα είχε πληρώσει περίπου 40% και μάλιστα έγκαιρα, άρα η χώρα χάνει και από την αρχική οφειλή αλλά και από τους τόκους που αυτή πληρώνει για τη διαφορά του 15% με το 40%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ως μέσο πίεσης, οι ελβετικές τράπεζες όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος του μαύρου ελληνικού χρήματος θα καλέσουν τους καταθέτες με ελληνικό ΑΦΜ εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να δηλώσουν στην Ελλάδα τα χρήματα που έχουν στο λογαριασμό τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το γεγονός ότι ορισμένοι ή αρκετοί από τους καταθέτες απλώς θα μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού: Σε τράπεζες φορολογικών παραδείσων, στη Σιγκαπούρη ή απλώς θα τα... εξαφανίσουν από την Ελβετία.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της σημερινής κυβέρνησης ήταν η ολομέτωπη επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ γιατί απέφευγαν να φορολογήσουν τους «δικούς» τους που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες. Και φυσικά η υπόσχεση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν και φυσικά τα πρόστιμα που αυτή η φοροαποφυγή συνεπάγεται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα απόσπασμα κειμένου που είχε δημοσιευθεί προ καιρού στον ιστότοπο koutipandoras.gr και ασκούσε έντονη κριτική στη ρύθμιση Αλογοσκούφη του 2004:
«Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία «φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα δύνανται να μεταφέρουν κεφάλαια, τα οποία διαθέτουν σε οποιαδήποτε μορφή τραπεζικών λογαριασμών στην αλλοδαπή, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της ημεδαπής, σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλοντας φόρο με συντελεστή 3% επί της αξίας τους κατά τον χρόνο της μεταφοράς. Με την καταβολή του προβλεπόμενου στην προηγούμενη παράγραφο φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου για τα κεφάλαια αυτά». Εκτός αυτού σημειώνεται ότι «η καταβολή του φόρου για τη μεταφορά των κεφαλαίων νομιμοποιεί μόνο φορολογικά τη χρήση των κεφαλαίων αυτών στην Ελλάδα και απαλλάσσει τον υπόχρεο από τυχόν φορολογικά αδικήματα, με την επιφύλαξη των μη φορολογικού χαρακτήρα διατάξεων των Ν. 2331/1995, 3034/2002 κ.ά».
Με λίγα λόγια ο Γιώργος Αλογοσκούφης με την τροπολογία αυτή, η οποία παρουσιάστηκε ως οικονομικό θαύμα την περίοδο εκείνη από τα ΜΜΕ που βρίσκονταν στο απόγειό τους πλυμμηρισμένα με κρατικό χρήμα, κατέστη ικανή να ξεπλύνει μονομιάς όλο το μαύρο χρήμα που είχε διοχετευθεί στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους από επίορκους δημόσιους λειτουργούς, πιθανότατα διεφθαρμένους πολιτικούς και εγκληματίες. 
Η «ντροπολογία» που ξέπλυνε και τη λίστα Λαγκάρντ
Η εν λόγω τροπολογία μπορεί να λύσει έναν από τους σημαντικότερους γρίφους της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Για ποιο λόγο πολλές από τις 2059 καρτέλες που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc εμφάνιζαν λογαριασμούς που είχαν κλείσει λίγο καιρό πριν ο Φαλτσιανί υποκλέψει τα στοιχεία από την HSBC. Η εν λόγω λίστα απεικόνιζε τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας για την περίοδο από το Φεβρουάριο του 1997 έως το Δεκέμβριο του 2007. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πολλοί εκ των καταθετών της HSBC έχοντας ενημερωθεί για τον καθαρτήριο νόμο του Γ. Αλογοσκούφη απέσυραν τα χρήματά τους από τις ασφαλείς και εχέμυθες τράπεζες της Ελβετίας και τα επέστρεψαν – πεντακάθαρα και νομιμοποιημένα- στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν καταρρέει και το επιχείρημα κάποιων από αυτούς που βρίσκονται στη λίστα ότι δηαλδή οι λογαριασμοί τους είναι κλειστοί και άνοιξαν και έκλεισαν χωρίς να έχει διακινηθεί χρήμα, άρα δεν έχουν καμία ευθύνη. Από ότι φαίνεται πολλοί από αυτούς αξιοποίησαν την τροπολογία του Γ. Αλογοσκούφη για να νομιμοποιήσουν το μαύρο χρήμα με 3%, όταν η μικρότερη ελληνική επιχείρηση φορολογείται το νόμιμο χρήμα με συντελεστές 20-45%. »
Όπως είναι λοιπόν προφανές πρόκειται για έναν συμβιβασμό με την σκληρή πραγματικότητα που όμως δεν παύει να είναι απαράδεκτος, όπως και οι αντίστοιχοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Να σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις καθώς το μήνυμα που στέλνεται προς όλο τον κόσμο είναι ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη σε κάθε είδους φορολογική αυθαιρεσία αλλά και ξέπλυμα χρήματος είπε προέρχεται από φοροκλοπή είτε από κακουργηματικά διωκόμενες πράξεις.
koolnews.gr (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου