Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ!

Φωτ. πάνω  (Δημοτικό Άλσος Χολαργού)
Κύριε Βραχιολίδη,
Σε ότι έχει σχέση με τη σημερινή σας ανάρτηση  για τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. και συγκεκριμένα για το τελευταίο θέμα της "εξέτασης αιτημάτων κοπής δέντρων", μολονότι αρκετές φορές έχω γνωστοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το ποια...


και πόσα δέντρα κόβονται, αλλά και ποια διαδικασία τηρείται, είμαι υποχρεωμένος, για αποκατάσταση και μόνον της αλήθειας, να ενημερώσω εσάς, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, πως:
Την κοπή των δέντρων δεν την αποφασίζει ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ούτε οι ενδιαφερόμενοι δημότες, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο,  αφού προηγηθεί έγγραφη εισήγηση της  Υπηρεσίας Πρασίνου. 
α) Κατόπιν αιτήσεων δημοτών, οι οποίοι συνήθως επικαλούνται βλάβες στα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ, του πεζοδρομίου, της μάντρας ή ακόμη και των θεμελίων της οικοδομής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται αυτοψία από το Δ/ντή και τον Προϊστάμενο Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος, οι οποίοι και οι δύο είναι Γεωπόνοι και συντάσσουν σχετική εισήγηση. Υπόψη πως τα συγκεκριμένα υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία κατά κοινή ομολογία είναι έμπειρα και ικανότατα, δεν συμφωνούν πάντοτε με τους δημότες και γι αυτό αρκετές φορές εισηγούνται την μη κοπή των δέντρων.
β) Κατόπιν αιτήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας, όταν πραγματοποιείται ανάπλαση των πεζοδρομίων, η όταν επιβάλλεται για την προσβασιμότητα και ασφάλεια των πεζών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα υπηρεσιακά στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος συνεργάζονται με τα αντίστοιχα της Τεχνικής Υπηρεσίας και εισηγούνται την κοπή μόνον αυτών των δέντρων τα οποία πράγματι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.
γ) Όταν διαπιστώνεται από την Υπηρεσία Πρασίνου, ή κατόπιν ενημέρωσης από συνδημότες μας ότι, κάποια δέντρα είναι επικίνδυνα να πέσουν και να προκαλέσουν ζημιές, πρώτον σε ιδιοκτησίες, δεύτερον σε σταθμευμένα και διερχόμενα αυτοκίνητα και τρίτον να τραυματίσουν ακόμη και θανάσιμα διερχόμενους πεζούς.
Ο αριθμός των δέντρων τα οποία κόβονται ετησίως στο Δήμο μας, Χολαργό και Παπάγου, είναι περίπου 60. Σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε πριν δύο χρόνια στο Χολαργό, μόνον στους κοινόχρηστους χώρους, υπάρχουν περίπου 9.000 δέντρα, (476 πεύκα, 575 μουριές, 3604 νεραντζιές, 1593 βραχυχίτωνες, 432 λεύκες, 2010 ελιές και 492 διάφορα).  Άλλα τόσα υπολογίζουμε πως υπάρχουν και στον Παπάγο. Δηλαδή κόβονται ετησίως περίπου το 0,33%. Υπόψη πως, αφενός τα περισσότερα από τα δέντρα που κόβονται αντικαθίστανται, φυσικά όταν το πεζοδρόμιο έχει το απαιτούμενο πλάτος και αφετέρου η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί αρκετές δεντροφυτεύσεις.
Τα δέντρα, τα οποία κυρίως δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα είναι λεύκες και βραχυχίτωνες,  τα οποία  φυτεύτηκαν πριν από 25-40 χρόνια.
Τέλος σας ενημερώνω πως, ειδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις οι αιτήσεις των δημοτών, εκτός από δύο, δεν έγιναν αποδεκτές και η απόφαση του Δ.Σ. ήταν αρνητική. Επίσης, κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου ελήφθη απόφαση για κοπή ενός πεύκου το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Άλσος Χολαργού, (φωτ. 1), και ενός άλλου, Χίου & Πυθαγόρα, το οποίο είχε πάρει μεγάλη κλίση και υπήρχε κίνδυνος να πέσει και να προκαλέσει ζημιές σε αυτοκίνητα και να τραυματίσει ακόμη και θανάσιμα οδηγούς και πεζούς.
                                                          Θανάσης Αυγουρόπουλος
                                                       Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος,                                                                    Καθαριότητας & Ανακύκλωσης




2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Η ΑΡΜΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΨΙΑ ΔΑΣΟΝΟΜΟΥ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΟΧΙ Η ΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ...ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡ-ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή τυχαίνω να γνωρίζω παλαιότερες συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες έχουν πέσει ξερά πεύκα και λεύκες και μάλιστα στη μια περίπτωση κλαδιά από πεύκο έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητο που περνούσε από κάτω, με αποτέλεσμα τον -ευτυχώς - ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού, καλό θα είναι να αφήσουμε απερίσπαστο το Δήμο να πραγματοποιήσει το έργο του. Αρκετά με τις μαλακίες του καθενός εδώ μέσα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή