Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! ΟΤΑΝ Η ΔΥΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΙΖΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ! Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ...ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΙΑΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την αναίμακτη προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ’ Ράιχ, επόμενος...

στόχος για το χτίσιμο της αυτοκρατορίας που οραματιζόταν ο Αδόλφος Χίτλερ θα είναι η Σουδητία, μια περιοχή στα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας με κυρίως γερμανικό πληθυσμό. Πρόκειται για την προσάρτηση που επικυρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου του 1938 με τη «Συμφωνία του Μονάχου» που θα δώσει την αφορμή για την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.

Ήταν σαν σήμερα, όταν ο Χίτλερ, παρουσία του Μουσολίνι, θα υπογράψει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Γαλλίας, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ, την παράδοση της Σουδητίας στους Ναζί. Οι Βρετανοί, με βάση την «πολιτική του κατευνασμού», αρχή της οποίας ήταν η διατήρηση καλών σχέσεων με τη ναζιστική Γερμανία, σπεύδουν για μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη. Συμπράττουν οι Γάλλοι παρά τις διπλωματικές σχέσεις που διατηρούσαν με την Τσεχοσλοβακία, η οποία απουσιάζει των διαπραγματεύσεων.

Τη στιγμή κινηματογράφησε η βρετανική εταιρία επικαίρων British Pathe. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τους Χίτλερ, Μουσολίνι, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ να υπογράφουν την επίμαχη συμφωνία και να συνομιλούν μεταξύ τους χαλαροί και χαμογελαστοί, ενώ διακρίνονται επίσης οι Γκέριν, Χιμλερ καθώς και ο Ρούντολφ Ες, που ήταν παρόντες κατά την υπογραφή.
Η «Συμφωνία του Μονάχου», όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε αποδεκτή με επευφημίες σε Βρετανία και Γαλλία. Η Βρετανία και η Γαλλία έδιναν κι επίσημα το πράσινο φως στα επεκτατικά σχέδια του Χίτλερ. Στην Τσεχοσλοβακία η συμφωνία αναγνωρίστηκε ως προδοσία, ενώ για τους Σοβιετικούς ήταν η επιβεβαίωση πως η Δύση συμμαχούσε με τους Ναζί με στόχο την απομόνωση του κομμουνιστικού μπλοκ αλλά και την μεταφορά των συρράξεων προς την ανατολή. Την ίδια ημέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν ζήτησε από τον Χίτλερ να υπογράψουν και μία συμφωνία ειρήνης μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας. Ο δικτάτορας δέχθηκε. Στο βίντεο που ακολουθεί ο Τσάμπερλεν δίνει τον πρώτο του λόγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έχοντας ανα χείρας τη συμφωνία ειρήνευσης με το Γ'Ράιχ.
Αν και οικοδεσπότης της συνδιάσκεψης στο Μόναχο ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος και πρότεινε το γραπτό σχέδιο του συμφώνου, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων το κείμενο αυτό, που περιλαμβάνει οκτώ άρθρα, είχε προετοιμαστεί και περίπου συνταχθεί από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα από τους Χέρμαν Γκέρινγκ, Κόνσταντιν φον Νόιρατ και Βαϊσζέκερ, πίσω από την πλάτη του Υπουργού Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, τον οποίο οι τρεις άνδρες δεν εμπιστεύονταν για να συντάξει παρόμοιο έγγραφο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1940 ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Τσώρτσιλ, σε μήνυμά του προς τον Τσεχοσλοβακικό λαό, δήλωσε την ακύρωση της «Συμφωνίας του Μονάχου», δηλώνοντας απερίφραστα την μετά τον πόλεμο επαναπροσάρτηση της Σουδητίας στη Τσεχοσλοβακία.
πληροφορίες από tvxs.gr, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου