Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: "ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΡΑΤΗ"ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ!
Έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του ΔΝΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο συνεργάτης του Ντάνιελ Λι αναφέρει ότι η πολιτική περικοπών των δαπανών που εφαρμόζεται στις υπό οικονομικό έλεγχο κυβερνήσεις, δεν αποτελεί πλέον τον κύριο παράγοντα για την προώθηση της ανάπτυξης! Μάλιστα, συνιστά στις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις δραστικές περικοπές δαπανών.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ παραδέχεται επισήμως και με έκθεσή του ότι η σκληρή λιτότητα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι λάθος!
Η έκθεση δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και πυροδότησε θύελλα επικρίσεων για τις δραστικές περικοπές που εφάρμοσε το ΔΝΤ στον προϋπολογισμό των ήδη επιβαρημένων ευρωπαϊκών οικονομιών! Οι επικριτικές αυτές φωνές, συνιστούσαν στο ΔΝΤ να μαλακώσει τις συστάσεις του περί μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το να εξαναγκαστούν οι χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση να μειώσουν απότομα τα ελλείμματά τους θα ήταν στην ουσία αντιπαραγωγικό. "Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχουμε χαλαρώσει τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα", αναφέρουν οι Μπλανσάρ και Λι, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την εις βάρος τους κριτική.
Παρά την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ η Γερμανία  εμμένει σταθερά στην άποψή της στην εφαρμογή σκληρής λιτότητας, θεωρώντας ότι οπισθοχωρήσεις  από τους στόχους που αφορούν στη μείωση του χρέους,  θα έπληγε την εμπιστοσύνη των αγορών!!! 
Συμπερασματικά δηλαδή, η βάρβαρη λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα γίνεται επειδή το θέλουν οι αγορές! Κυνική ομολογία, την οποία ακολουθεί ευλαβικά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όταν δηλαδή ο Σαμαράς λέει "ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας" εννοεί σαφώς ότι "ξεσκίσαμε τον λαό στην ακατάπαυστη λιτότητα επειδή έτσι το ζητούν οι αγορές"!!!
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2009 - 2010 στις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες.
Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του Μπλανσάρ και του Λι δεν αντιπροσωπεύουν αυτές του ΔΝΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της οικονομικής αντίληψης του ΔΝΤ. "Όσοι έκαναν προβλέψεις, υποτίμησαν κατά πολύ τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπως είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από τις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών ή οι φορολογικές αυξήσεις στην οικονομική δραστηριότητα".
Στην έκθεσή τους οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η επίδραση των κρατικών δαπανών στην οικονομία διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την κατάσταση της οικονομίας.
Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να καθυστερούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν αυτά στην ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου