Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΧΟΛΑΡΓΟΥ!


Μπράβο για την πρωτοβουλία κι ελπίζουμε να αποβεί καθοριστική.


Χολαργού - Παπάγου
                                    Προς

κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο - Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Αγ. Κωνσταντίνου 8 / 102 41 Αθήνα                                            ΕΠΕΙΓΟΝ

Κοιν.:
1. κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
    Πειραιώς 40 / 101 82 Αθήνα
2. Υποκατάστημα ΙΚΑ Χολαργού
    Λεωφ. Μεσογείων 246 / 15561 Χολαργός

 

Θέμα :  «Κατάργηση ΙΚΑ Χολαργού»


Κύριε Διοικητά,
Την Παρασκευή 21/12/2012 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Χολαργού – Παπάγου επισκέφτηκε το ΙΚΑ Χολαργού.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση/μεταφορά του ΙΚΑ Χολαργού στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής.
Επιβεβαιώθηκε ότι το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Χολαργό διεκπεραιώνει ένα πολύ μεγάλο έργο εξυπηρετώντας χιλιάδες συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα :
·         Το Τμήμα Συντάξεων εξυπηρετεί 12.000 συνταξιούχους (με τάση αυξητική).
·         Το Τμήμα Εσόδων εξυπηρετεί 6.500 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι τα δημόσια νοσοκομεία («Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», «401 Γ.Σ.Ν.Α.», «251 Γ.Ν. Αεροπορίας»), το Πεντάγωνο, το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΦ.
·         Το Τμήμα Μητρώου εξυπηρετεί περίπου 2.500 ασφαλισμένους / μήνα.
·         Το Τμήμα Παροχών εξυπηρετεί περίπου 1.800 ασφαλισμένους / μήνα.
·         Παρά την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΟΠΣ-ΙΚΑ, και δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου, η πλειονότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που αφορούν κυρίως τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, απαιτούν τη φυσική παρουσία τους στο τοπικό υποκατάστημα.
Πληροφορηθήκαμε επίσης πως σχεδιάζεται και η μεταφορά των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στην Αγ. Παρασκευή.
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση/μεταφορά του ΙΚΑ Χολαργού στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στην Αγ. Παρασκευή με επίκληση την «περιστολή δαπανών», μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικα και της κυβέρνησης για συρρίκνωση υπηρεσιών και περικοπές κοινωνικών δαπανών, στην πράξη όμως και σε τελική ανάλυση το κόστος που θα επωμιστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ της περιοχής μας είναι πολλαπλάσιο αυτών των δαπανών και ανυπολόγιστη η ταλαιπωρία τους, ενώ σαφώς θα υποβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Διότι :
1. Δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση του νέου (υπό ίδρυση) ΙΚΑ στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής με το ΜΕΤΡΟ. Απαιτείται μετεπιβίβαση σε λεωφορείο στο σταθμό Μετρό του Νομισματοκοπείου. Για τους κατοίκους Χολαργού και Παπάγου απαιτείται μετεπιβίβαση επί της Λεωφόρου Μεσογείων για τη λεωφορειακή γραμμή Α5 (μοναδική γραμμή). Συνεπώς πρόσθετη ταλαιπωρία για τους πολίτες, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ασθενείς και ηλικιωμένοι.
2. Αυξάνεται η απόσταση που θα είμαστε υποχρεωμένοι να διανύσουμε. Έτσι, για όσους αναγκαστούν να κάνουν χρήση των Ι.Χ. ή των ΤΑΞΙ, αυξάνεται το κόστος μετάβασης και επιστροφής. Αυξάνεται συνεπώς η κατανάλωση καυσίμων, αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και επιβαρύνεται κυκλοφοριακά η Λεωφόρος Μεσογείων και ο κόμβος του Σταυρού.
3. Το κτίριο δεν διαθέτει χώρους στάθμευσης. Όσοι χρησιμοποιήσουν το Ι.Χ. αυτοκίνητο τους θα υποστούν ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για αναζήτηση χώρου στάθμευσης και θα επιβαρύνουν τη γύρω περιοχή.
4. Πολλαπλασιάζεται ο απαιτούμενος χρόνος μετάβασης και επιστροφής. Άρα προκαλείται τεράστια απώλεια παραγωγικού χρόνου.
5. Το κτίριο στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής είναι μικρότερο από το κτίριο του ΙΚΑ Χολαργού, ενώ θα καλύπτει πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Θα προκληθούν λοιπόν ουρές και υποβάθμιση των υπηρεσιών.
6. Η δυσχέρεια στη μετάβαση θα οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους που είναι άρρωστοι ή ηλικιωμένοι, στην παραίτηση και άρα στον έμμεσο αποκλεισμό τους από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Επιπλέον αυτών, είναι άδικο την απώλεια εσόδων και τα προβλήματα των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ να τα «πληρώνουν» οι ασφαλισμένοι του.
Όταν π.χ. το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων, όπως προκύπτει από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), το πρώτο επτάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 έχει αυξηθεί από 29,1% σε 35,4% πανελλαδικά        (1 στους 3 εργαζόμενους).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην ειδικού γραμματέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, οι απώλειες από την αμιγώς ανασφάλιστη εργασία ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στο σύνολό της η αδήλωτη εργασία στοιχίζει στο κράτος τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.
Δηλώνουμε λοιπόν πως είμαστε ενάντια σε κάθε σκέψη μεταφοράς των υπηρεσιών του ΙΚΑ Χολαργού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκτός των ορίων του Δήμου μας.
Ζητάμε να παρέμβετε ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάργησης /μεταφοράς του ΙΚΑ Χολαργού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού. Είναι αδιανόητο να δρομολογούνται τέτοιες επιλογές χωρίς συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της περιοχής.
Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα στέγασης των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χολαργού στο κτίριο του ΙΚΑ Χολαργού (η συστέγαση των υπηρεσιών).
                                                                             Χολαργός  10/01/2013
Για τον ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Χολαργού – Παπάγου

             Περικλής Ζήκας
17ης Νοεμβρίου 94, 15562 Χολαργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου