Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Για το θέμα του συντελεστή δόμησης στο ΓΠΣ Παπάγου
Από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκα με τα κοινά, είχα πει ότι στόχος μου είναι να συνθέτω απόψεις και να αναζητώ λύσεις. Πολιτική για μένα είναι η συνεργασία, ο διάλογος, η αναζήτηση της χρυσής τομής, εκεί που τα πράγματα μοιάζουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Αυτό έπραξα και στο ζήτημα της μείωσης του Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) στο προτεινόμενο ΓΠΣ Παπάγου και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η απόφασή μου ήταν σωστή και ρεαλιστική. Και εξηγώ το γιατί:

Από την αρχή έστρεψα το ενδιαφέρον μου στους ιδιοκτήτες με δικαίωμα υψούν ή αλλιώς «αέρα». Τόσο σε σχετικό μου άρθρο όσο και στην εισήγησή μου στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου εστίασα στην κοινωνική αδικία προς αυτούς που δεν είχαν εξαντλήσει τη δόμηση. Και αυτό ήταν το ισχυρότερο επιχείρημά μου κατά της μείωσης του Σ.Δ. στο 0,8 που ήταν η αρχική πρόταση.
Τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης, ήταν ότι ένας χαμηλότερος συντελεστής δόμησης θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής – αναφέροντας παραδείγματα προαστίων όπως το Ψυχικό, τη Φιλοθέη κ.α. – καθώς και ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ) που ισχύει από τον Απρίλιο του 2012 θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες οικοδομές, αφού στη δόμηση δεν υπολογίζονται πια τα τετραγωνικά των κλιμακοστασίων που υπολογίζονταν με τον προηγούμενο κανονισμό. Και τα δύο επιχειρήματα ήταν ισχυρά.
Αυτό που για μένα ήταν εξαρχής το ζητούμενο ήταν αν και κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους δόμησης σε μια περιοχή ήδη δομημένη, ώστε να έχουμε μια θετική πολεοδομική εξέλιξη χωρίς όμως να μειωθούν σημαντικά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων. Με άλλα λόγια να εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει υπόλοιπο δόμησης και πως αυτό μεταφράζεται σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αυτοψία της δημοτικής αστυνομίας, μόνο 1 στα 4 κτίρια στου Παπάγου είναι 4όροφο, άρα το υπόλοιπο δόμησης της περιοχής είναι δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η οποιαδήποτε αλλαγή σήμερα θα είναι άνευ ουσίας για το μέλλον του προαστίου.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και πάντα τόνιζα είναι ότι αυτοί που έχουν να κτίσουν κι άλλο στου Παπάγου δεν είναι τόσο εργολάβοι που θα κτίσουν αδόμητα οικόπεδα, όσο πολίτες που έκτισαν πάνω στο πρότυπο της οικογενειακής πολυκατοικίας και κράτησαν τους πάνω ορόφους για τα παιδιά τους ή άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα να κτίσουν, δηλαδή οικονομικά ασθενέστεροι. Η αρχικά προτεινόμενη μείωση στο 0,8 που ήταν κατά τη γνώμη μου εύλογη για τα οικόπεδα που είχαν να κτίσουν, θα παρέσερνε πιθανόν τους ιδιοκτήτες αέρα σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση εξαιτίας των κάτω ορόφων που είχαν κτιστεί με Σ.Δ. 1,0.

Αυτό που θα αποτελούσε την ιδανική χρυσή τομή θα ήταν μια λύση που θα μείωνε το συντελεστή για τα αδόμητα οικόπεδα αλλά που ταυτόχρονα θα εξασφάλιζε ότι οι ιδιοκτήτες με δικαίωμα υψούν δεν θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Έτσι θα προστατευόταν και το προάστιο αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας για όσους είχαν σημαντικές απώλειες. Δυστυχώς ο ΝΟΚ δεν επιτρέπει τέτοια ρύθμιση για τους όρους δόμησης, όπου ο Σ.Δ. ισχύει για το σύνολο της περιοχής και δεν διαχωρίζονται οι προσθήκες καθ’ ύψος. Γι’ αυτό το λόγο και δεν το πρότεινα στην εισήγησή μου, αλλά παρόλα αυτά ζήτησα να βρεθεί μια λύση ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Όπως πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου δόθηκε λύση για το ύψος, το οποίο θα αυξάνεται μέχρι και τα 14 μέτρα μόνον για τους ιδιοκτήτες αέρα, ώστε να μη χάνουν το δικαίωμα δόμησης, κάτι αντίστοιχο ζήτησα να γίνει και για τη δόμηση, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσω το 0,8.

Η πρόταση της μείωσης του συντελεστή σε 0,9 είναι μια ρεαλιστική και εφικτή λύση. Ώστε και στο μέλλον το προάστιο να διατηρήσει το χαρακτήρα του, αλλά και να προστατευθούν, στο βαθμό που είναι εφικτό, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων.
Ιδανική πρόταση δεν είναι, αλλά αυτή δεν είναι εύκολο να βρεθεί λόγω της υπερκείμενης νομοθεσίας. Είναι όμως μια λύση που συμβιβάζει αντιθέσεις δεν πλήττει βάναυσα καμία ομάδα και δεν οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Γι αυτό και την υπερψήφισα, χωρίς να υποδείξω σε κανέναν τι να κάνει. Ούτε σε σχέση με το 0,8, ούτε σε σχέση με το 0,9.

Πιστεύω ότι η συγκυρία των επερχόμενων εκλογών είναι δυστυχώς ένα επιπλέον εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης. Ο πειρασμός του λαϊκισμού ή του να φυλάξεις τα νώτα σου ψηφίζοντας παρών ή απέχοντας, είναι μεγάλος.
Όμως δεν είμαι υποψήφιος για να κρύβομαι, ούτε για να μην έχω άποψη. Οι πολίτες του Παπάγου και του Χολαργού χρειάζονται Δήμαρχο ο οποίος θα έχει άποψη και παράλληλα θα μπορεί να συνθέτει και να λαμβάνει αποφάσεις. Αυτό έπραξα και στο θέμα του συντελεστή δόμησης, στηρίζοντας μια ρεαλιστική τελική πρόταση, την οποία θεωρώ δίκαιη και λογική.


Ηλίας Αποστολόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού



5 σχόλια:

  1. Με εκείνο το εξαώροφο στη Βουτσινά, τί θα κάνετε όταν εκλεγείτε Δήμαρχος ; Ρωτάω γιατί σας έχω σίγουρο !! Θα γκρεμίσετε τον 6ο όροφο ή θα τον παραχωρήσετε ως καταφύγιο στο Μπόινγκ της Μαλακίας που όπως φαίνεται συνεχίζει να πετάει σε χαμηλό ύψος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ ξανά Παπαγιώτης Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με κωλοτούμπες τέτοιες ούτε Χολαργιώτηςφίλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα, στον Αποστολόπουλο πήγαινε το σχόλιο "Ποτέ ξανά Παπαγιώτης Δήμαρχος", αδερφέ. Από πού κι ως πού Χολαργιώτης ο μόνιμος κάτοικος Παπάγου (Αναστάσεως 135, Τ.Κ. 156 69, Παπάγος Αττικής) και δεξί χέρι (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος ΔΟΚΜΕΠΑ) του Ξύδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλάμε για έναν άνθρωπο τίμιο ! κι' εργατικό ! που θέλει να κόψει έναν όροφο από τους Παπαγιώτες αλλά στο πατρικό του έχει έναν όροφο παραπάνω από τους επιτρεπόμενους ; Και εκεί που κατοικεί δεν έμεινε ούτε ίχνος άχτιστο. Και δεν πλέρωνε όλα τα δημοτικά τέλη !! Συνεπώς, τί Παπάγος τί Πλαστήρας :):):):):). Αλλά και 24 ώρες να γελάει κανένας με τα συνοδά πλοία της ναυαρχίδας, καρφάκι δεν τους καίγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή