Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΒΡΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΟΡΜΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Αγαπητέ δήμαρχε Βασίλη Ζορμπά

Η δημόσια αναγνώριση από την πλευρά σου μπροστά στο κοινό της δημοτικής παράταξής σου, της προσφοράς μου στα κοινά και η ανοιχτή πρόσκληση για συμπόρευση στις επόμενες εκλογές, δεν μπορώ να πω πως δεν με ξάφνιασε, μια και η προηγούμενη τριετία μόνο ασυννέφιαστη δεν ήταν για τις μεταξύ μας πολιτικές σχέσεις.

Δεν μπορώ επίσης να μην αναγνωρίσω πως ήθελε μεγάλο θάρρος για την δημόσια πρόσκληση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά επικοινωνία μεταξύ μας και πολύ περισσότερο να έχει διασφαλιστεί η θετική ανταπόκρισή μου. Ακόμα περισσότερο που η απόφασή μου για μη συμμετοχή στις επόμενες δημοτικές εκλογές είχε διαφανεί, αν δεν είχε αναγγελθεί, με το τελευταίο μου κείμενο από τις 27.1.2014 «Μπροστά στις δημοτικές  εκλογές» (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2014/01/blog-post_27.html).

Με την παρούσα επιστολή θάθελα πρώτος εσύ και μια μέρα πριν δοθεί στην δημοσιότητα, να γνωρίζεις το κείμενο με την αιτιολόγηση της απόφασής μου να απέχω από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Σε ευχαριστώ και για την αναγνώριση και για την πρόσκληση και σου εύχομαι καλό αγώνα.
Δήλωση μη συμμετοχής στις εκλογές του Μιχάλη Γαβρά

Αγία Παρασκευή 20.3.2014

Η δημόσια αναγνώριση στο πρόσωπό μου από τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά των χαρακτηριστικών (εμπειρία, εντιμότητα, με θέσεις και άποψη), αυτά που ήδη δυο φορές είχε αναγνωρίσει και επιβραβεύσει η πόλη εκλέγοντάς με στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα τιμητική.
Αυτή η αναγνώριση και ανοιχτή πρόσκληση για συμπόρευση στις επόμενες εκλογές, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, μια και έχει ήδη καταγραφεί μια θυελλώδης τρίχρονη σχέση στο Δημοτικό Συμβούλιο με έντονα αντιπαραθετικά στοιχεία.
·      Έχοντας πλήρη αυτογνωσία, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε μοναδικό ούτε και αναντικατάστατο.
·      Ούτε θεωρώ πως ένας ενεργός πολίτης έχει ως αυτοσκοπό την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο,
·      Ούτε θεωρώ πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίο δικαιώνεται ή εξαντλείται η προσφορά του στην πόλη και την τοπική κοινωνία.
Η μη συμμετοχή μου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ταυτόχρονη αναγνώριση της χρησιμότητάς μου, μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τον επόμενο δήμαρχο να ανοίξει τους δημοτικούς θεσμούς στην κοινωνία των πολιτών, καλώντας ενεργούς και καταξιωμένους δημότες να συμμετέχουν στην διοίκηση της πόλης και του Δήμου.
Στο στόχαστρο της κριτικής μου, εδώ και χρόνια, βρίσκεται το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο ως αιτία και αποτέλεσμα ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από
·      την απόλυτη εξουσία του Δημάρχου (δημαρχοκεντρικό σύστημα),
·      την ανυπαρξία δημοτικών παρατάξεων ως θεσμών και
·      την απουσία «κρίσιμης μάζας» ενεργών πολιτών σ’ όλες τις παρατάξεις.
Είναι γνωστές σε όλους τους δημότες οι προσπάθειές μου να ανασυνταχθεί ο δημοτικός παραταξιακός χώρος μέσα από τον οποίο συμμετείχα στα κοινά, σε Παράταξη με ιδεολογικές και  πολιτικές αρχές, με όργανα και  διαδικασίες στελέχωσης και επιλογής επικεφαλής. (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2011/12/7122011.html)
Η υπονόμευση και ακύρωση αυτών των προσπαθειών από τους επίμονους θιασώτες του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους μοναδικό, διαχρονικό και αναντικατάστατο ιδιοκτήτη της παράταξης, είχε προδιαγράψει και την δική μου απόφαση. (http://gavrasmichael.blogspot.gr/2014/01/blog-post_27.html)
Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους δημότες της πόλης, που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των Δημοτικών Ιατρείων, της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμεΑ, ακόμα και μόνο με τον καλό τους λόγο. Η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας, αποτελεί για μένα το σημαντικότερο κέρδος από την συμμετοχή μου στα κοινά.
Η απόφασή μου να μην συμμετέχω στις επόμενες δημοτικές εκλογές, είμαι βέβαιος πως διαφυλάσσει αυτή τη σχέση από την φθορά.
Η ζωή συνεχίζεται.
Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής ΕΣΥ στην Ορθοπαιδική Κλινική,
Νοσοκομείο "Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ"

1 σχόλιο:

  1. Πότε θα μάθουν οι γιατροί οτι το "Ορθοπεδικός" γράφεται με "ε" γιατί προέρχεται από το "ορθό πεδίο" και όχι βέβαια από το "ορθό παιδί"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή