Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ..."

Ο λόγος που αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές με τεράστιο προσωπικό κόστος εγκαταλείποντας την καριέρα μου, ήταν η διαπίστωση ότι μέσα σε μια πολύ άσχημη οικονομική συγκυρία, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες, αλλά τα υπάρχοντα υποψήφια σχήματα δεν έχουν την επάρκεια για να τις αξιοποιήσουν. 
Η δουλειά μου εδώ και 25 χρόνια είναι να ψάχνω καλές πρακτικές  και πρωτοβουλίες δήμων, να βρίσκω χρηματοδοτικά εργαλεία, να ενημερώνω για τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις τους δημάρχους και να αναλύω συμβουλευτικά το εκάστοτε οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι δήμοι.
Δείτε το site μου www.myota.gr

Αυτό έκανα και σε τοπικό επίπεδο με την εφημερίδα "30 ΜΕΡΕΣ". Στην εφημερίδα και σε κάθε τεύχος φιλοξενούσα ό,τι αξιόλογο υπήρχε στο myota.gr για να το βλέπουν οι πολίτες και οι δημοτικοί άρχοντες και οι μεν πρώτοι να δημιουργούν μια απαιτητική κοινωνική πίεση, ενώ οι δεύτεροι να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. 
Δυστυχώς από τον προεκλογικό διάλογο που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, διαπίστωσα ότι υπάρχει μια τεράστια ανεπάρκεια.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν κατάλαβαν τις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής συμφωνίας 2014-2020 που λέγεται Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (το νέο ΕΣΠΑ). Δεν κατάλαβαν τη σημασία της Χωρικής Ταυτότητας (Place Branding) και τη σημασία της κατάρτισης μιας Συμπαγούς Πρότασης Χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Αρχής της Εξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialization Strategy) που απαιτεί η Ευρωπαική Ενωση πια για τους δήμους.

Δεν κατάλαβαν ότι για να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις ο δήμος δεν πρέπει να προετοιμάσει μόνο τις δικές του υπηρεσίες κατάλληλα, αλλά να προετοιμάσει και τους συλλόγους της τοπικής κοινωνίας και τις τοπικές επιχειρήσεις. 
Δεν κατάλαβαν ότι πρέπει βασικά να φτιάξουν ένα σύνολο προτάσεων και δράσεων που να συνδέονται μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηρίζονται και να εξασφαλίζουν συγκεκριμένες πιστοποιημένες διαδικασίες. 
Δεν κατάλαβαν ότι για να διοικηθεί από εδώ και πέρα ο δήμος χρειάζεται ένα αξιόλογο και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορεί να λειτουργήσει συλλογικά και συμπληρωματικά. 
Ετσι μπήκαν για μια φορά ακόμη στη λογική των παλιών ξεπερασμένων πρακτικών που δεν εγγυώνται παρά μόνο την αποτυχία και την οικονομική ένδεια για το δήμο μας. 
Αρχισαν πάλι να πετάνε πυροτεχνήματα εξαγγελιών στην πεπατημένη της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας και αοριστολογίας και άρχισαν πάλι να προσεταιρίζονται εντελώς ανίκανα άτομα με μοναδικό κριτήριο την ψηφοσυλλογή.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω πολλές φορές ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, ότι οι εποχές άλλαξαν, ότι δεν υπάρχουν λεφτά χωρίς όρους και σχέδιο και ότι τελικά όταν εκλεγούν το μόνο που θα κάνουν είναι να λένε στον κόσμο ότι δεν έχουν λεφτά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Ετσι αποφασίσαμε με μια ομάδα αξιόλογων, ικανών και διακεκριμένων ανθρώπων να παρουσιάσουμε 8 προτάσεις σε μια διαφορετική λογική της πεπατημένης, για να δούμε αν θα μπορούσε η τοπική κοινωνία να καταλάβει τη διαφορά. 
Διοργανώσαμε μια εκδήλωση, όπου εξηγήσαμε ότι υπάρχουν δύο διαδικαστικές προτάσεις: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Τεκμηριωμένες Μελέτες ως απαραίτητες διοικητικές προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία του Δήμου, των Συλλόγων και των Τοπικών Επιχειρήσεων για να συνεργαστούν και να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις. 
Υπάρχουν δύο προτάσεις: Κοινωνική Πολιτική και Βιώσιμη Κινητικότητα που λειτουργούν ως προτεραιότητες, για την κοινωνική συνοχή και την διαμόρφωση μια φιλικής και ασφαλούς γειτονιάς. 
Υπάρχουν οι δύο άξονες: Ανάπτυξη – Place Branding και Ανοιχτό Σχολείο της Γειτονιάς η μία ως αρχή Επιχειρησιακού Προγράμματος και το δεύτερο ως πεδίο δράσης για την εφαρμογή του. 
Και υπάρχουν στις προτάσεις μας και δύο εργαλεία επίτευξης των στόχων, αυτό του Τοπικού Πολιτισμού και του Σωματειακού Αθλητισμού που μας εξασφαλίζουν την κοινωνική ενεργοποίηση και την δικτύωση με άλλους δήμους για την εισαγωγή τεχνογνωσίας, ενώ παράλληλα προάγουν την πολιτιστική παιδεία και την συνολική άσκηση του πληθυσμού.

Έτσι παρουσιάσαμε τις 8 προτάσεις ως ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συμπληρωματικών Δράσεων που θα δώσει μια άλλη διάσταση και μια άλλη αποτελεσματικότητα συνεργειών στον δήμο μας και θα χρηματοδοτήσει και θα οδηγήσει στις λύσεις δεκάδων προβλημάτων που χρονίζουν εδώ και χρόνια, όπως η καθαριότητα, η στάθμευση, το κυκλοφοριακό, η ανεργία, οι ελλείψεις υποδομών παιδείας και αθλητισμού κ.λπ. 

Ο κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση κατάλαβε και ενθουσιάστηκε. Για πρώτη φορά είδε ότι υπάρχουν λύσεις, υπάρχει διέξοδος και υπάρχει ελπίδα τελικά. Γι αυτό και μας παρακίνησε επιμόνως στη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου και στη συμμετοχή μας στις εκλογές.

Κι εμείς πήραμε την απόφαση να δώσουμε στην κοινωνία την δυνατότητα να επιλέξει κάτι διαφορετικό, κάτι ποιοτικό και κάτι συγκροτημένο.

Ομως η κοινωνία πρέπει να το μάθει, να το ακούσει και να το καταλάβει. Κι αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη των υποψηφίων. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Να το μάθουμε, να το κατανοήσουμε, να το μεταδώσουμε και να το εξηγήσουμε.

Σας καλώ λοιπόν να βοηθήσετε, να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να δείτε τα video που φιλοξενούμε στο http://www.youtube.com/channel/UCSEEHzWkKgtxKtowck3rG3w και αφού τα δείτε να τα προωθήσετε όπου μπορείτε, σε όποιον γνωρίζετε, σε όποιον έχετε εμπιστοσύνη στην κρίση και την ευαισθησία του παρακινώντας τον να κάνει κι αυτός το ίδιο.

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος

3 σχόλια:

  1. Ειναι μαζί σου και τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ; Γιατι κάτι τέτοιο ακούγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταφέρνει να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος θα εκλεγεί Δήμαρχος; Και γιατί αφού τα ξέρει όλα τόσο καλά δεν τον ψηφίζει ο κόσμος τόσα χρόνια; Μήπως γιατί είναι αφερέγγυος; Μήπως γιατί χρησιμοποιεί την εφημερίδα του για τις προσωπικές του φιλοδοξίες παραβιάζοντας κανόνες, αρχές και δεοντολογίες; Μήπως είναι ένας μικρός Γκέμπελς που το μαύρο το κάνει άσπρο κατά το δοκούν; Δυστυχώς κ. Χάρη είστε πολύ γνωστός στην πιάτσα και στο μικρό μας χωριό για να μας πείσετε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΚΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή