Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΟΠΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ: "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΟΠΤΙΚΑ ΕΙΔΗ! ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"!

Ενώ οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση που προωθεί φάρμακα στα Super Markets, τα φαρμακεία κάνουν τα ίδια και χειρότερα!!!
Του Μάκη Βραχιολίδη
Επιστολή διαμαρτυρίας (σε πρώτη φάση) προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο Υπουργείο Υγείας απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) ζητώντας από τους φαρμακοποιούς να μη διαθέτουν προς πώληση "οπτικά είδη" (γυαλιά οράσεως, υγρά φακών επαφής, ακόμη και φακούς επαφής), δεδομένου ότι αυτό γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσίας και αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς τον κλάδο των οπτικών. 
Είναι γνωστό ότι τα φαρμακεία εδώ και χρόνια έχουν επιδοθεί σε ...επιδρομή σε βάρος των οπτικών "αρπάζοντας" χρόνο με τον χρόνο μεγάλο μέρος της πελατείας τους, μια και προσθέτουν στις προθήκες τους όλο και νέα οπτικά είδη. Ξεκίνησαν με τα υγρά φακών επαφής και ήδη η γκάμα των φαρμακείων έχει επεκταθεί και στα γυαλιά οράσεως (πρεσβυωπίας) , ενώ όπως τονίζεται στην επιστολή της ΠΕΟΟ αρκετά φαρμακεία διαθέτουν και φακούς επαφής!!! Προσθέτουμε δε εμείς, ότι ειδικά στην επαρχία πολλά φαρμακεία πωλούν και γυαλιά ηλίου!!! 
Την ώρα που οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση επειδή προωθεί τα φάρμακα προς τα Super Markets, πρώτοι οι φαρμακοποιοί είναι εκείνοι που παραβαίνουν τον νόμο, αλώνοντας τον χώρο των οπτικών. Δεν υπάρχει ούτε ένα φαρμακείο σε όλη τη χώρα που να μην πουλάει υγρά φακών επαφής! Το μόνο πλέον που απομένει στους φαρμακοποιούς για να ...βάλουν λουκέτο στον κλάδο των οπτικών είναι να εκτελούν και συνταγές των οφθαλμιάτρων!!!
Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας της ΠΕΟΟ προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση των φαρμακοποιών, διότι δεν μπορεί να τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά: "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο"! 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΟΟ

ΘΕΜΑ: «Διάθεση οπτικών ειδών από τα φαρμακεία»
Κύριοι,
Είναι απολύτως γνωστό σε όλους, ότι διατίθενται από τα φαρμακεία προς το καταναλωτικό κοινό «Οπτικά είδη» και ιδιαιτέρως, υγρά φακών επαφής, τυποποιημένα γυαλιά πρεσβυωπίας, λοιπά συναφή προς την όραση είδη, σε αρκετές δε περιπτώσεις και φακοί επαφής.

Είναι επίσης γνωστό, ότι ο τρόπος της συγκεκριμένης διάθεσης δεν ευρίσκει έρεισμα στις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου της χώρας μας, τόσο για την λειτουργία των φαρμακείων, όσο και αυτή των οπτικών καταστημάτων, αφού η κείμενη νομοθεσία (παρ. 3 Ν.971/79. ΦΕΚ Α223 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το άρθρο 21. Ν.3204/2003, ΦΕΚ 296 ΤΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το άρθρο 14 Ν.3661/2008, ΦΕΚ 89 ΤΑ και την υποπαράγραφο ΙΒ3 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, ΦΕΚ 222) θέτει αυστηρούς περιορισμούς, που σκοπούν στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την προστασία των επαγγελματικών κλάδων. Κατά συνέπεια ισχύουν ρυθμίσεις που σχετίζονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων που διαθέτουν, αλλά και αυτής της ίδιας της διάθεσης οπτικών ειδών, όπως κτιριακές προδιαγραφές, εξοπλισμός-εγκαταστάσεις και ιδία ορισμού και πραγματικής ύπαρξης επιστημονικού-υγειονομικού υπευθύνου οπτικού.

Δεδομένου του αυταποδείκτου εννόμου συμφέροντός μας και καθόσον θίγονται άμεσα τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών μας, αλλά και του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη διάθεση αντιβαίνει σαφώς στις προϋποθέσεις, που το θεσμικό πλαίσιο θέτει, αλλά και στις διατάξεις περί αθεμίτου ανταγωνισμού, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ:
Να ενημερώσετε για την προκειμένη διαμαρτυρία μας τα μέλη σας,
Να εκδώσετε ανακοίνωση περιέχουσα σύσταση προς τα μέλη σας να απέχουν να προμηθεύονται και να διαθέτουν οπτικά είδη άνευ της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου,
Να διεξάγετε άμεσα έλεγχο στα μέλη σας για τους όρους κατά νόμον της συγκεκριμένης διάθεσης.
Να μεριμνήσετε. ώστε να παύσει άμεσα η προμήθεια και διάθεση Οπτικών ειδών, όπου δεν πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την πολιτεία.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι η ενέργεια μας αυτή δεν στοχεύει στην δημιουργία «αντιδικίας» με τον κλάδο των φίλων φαρμακοποιών, είμεθα όμως υποχρεωμένοι, ιδία στις δύσκολες στιγμές που διάγουμε άπαντες σε επαγγελματικό επίπεδο, να προστατεύσουμε τον κλάδο μας και θα το πράξουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

                                        Μετά τιμής Για το ΔΣ της ΠΕΟΟ
Δαμίγος Σωτήρης                                                 Χατζάρας Ιωάννης

Πρόεδρος                                                               Γεν.  Γραμματέας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου