Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΤΣΑΚΩΘΗKΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ! ΒΙΝΤΕΟ

Ο καθιερωμένος αγιασμός την Πέμπτη το πρωί στο Γυμνάσιο και Λύκειο Στυλίδας, παρουσία Λυκειάρχη και Γυμνασιάρχη, των εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και του Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου και του Αντιδημάρχου Κ. Χριστοδούλου, κόντεψε να εξελιχθεί σε «αγώνα ματς», με τον Απόστολο Γκλέτσο να αποχωρεί έξαλλος μετά από καυγά με τον ιερέα.
Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ξεσπούσε, μέχρι τη στιγμή που ο πάτερ Ιωάννης από την ενορία Παλαιοκερασιάς έψαλε το τροπάριο της Υψώσεως του Σταυρού «Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου νίκας τοῖς βασιλεῦσι ….»
Ο κ. Γκλέτσος αμέσως τον διέκοψε, απαιτώντας να ξαναψάλει το τροπάριο από την αρχή, αντικαθιστώντας τη λέξη «βασιλεύσι» με τη λέξη «ευσεβέσι».
Ο ιερέας, όμως, συνέχισε μη αντικαθιστώντας την επίμαχη φράση. Όταν ο Απόστολος Γκλέτσος είδε ότι ο ιερέας δεν «συμμορφώθηκε» με την επιθυμία του, αποχώρησε από τον αγιασμό σε έξαλλη κατάσταση, βρίζοντας θεούς και δαίμονες.
Μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού ο Απ.Γκλέτσος επέστρεψε για να… ξαναφύγει, καθώς οι προσπάθειες των υπολοίπων παρευρισκομένων για ειρήνη έπεσαν στο κενό.
Όπως σημειώνει το pentapostagma.gr, τα παραπάνω τροπάρια της Υψώσεως του Σταυρού είναι δημιουργήματα μιας άλλης εποχής. Τότε που ο πρώτος πολίτης του κράτους, ο άρχοντας, ο Κυβερνήτης, είχε τον τίτλο «βασιλεύς» Έτσι έγινε προσπάθεια αντικατάστασης των λέξεων «τοις βασιλεύσι» και «κατά βαρβάρων» με τις αντίστοιχες «τοις ευσεβέσι» και «κατ’ εναντίων».
Όμως η αυθαίρετη αυτή αντικατάσταση δημιουργεί την ανάγκη να αντικατασταθούν και παρόμοιες λέξεις και σε άλλα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Αλλά, όπως εξηγεί ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανάσιος, «βασιλείς, με την ευρύτερη σημασία της λέξεως, είναι όλοι όσοι έχουν εξουσία στα χέρια τους και ασκούν διοίκηση και διακυβέρνηση μικρής ή μεγάλης ομάδας ανθρώπων».
Οπότε μάλλον πολύ κακό για το τίποτα ή πιο σωστά για το «θεαθήναι»…
Δείτε το βίντεο με τον Απόστολο Γκλέτσο, ως ταύρο μαινόμενο και κυρίως το «σεβασμό» που επιδεικνύει ως Δήμαρχος, παρευρισκόμενος σε αγιασμό σχολείου, προς τον ιερέα:

pentapostagma.gr

1 σχόλιο: