Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

"Ο ΧΟΛΑΡΓΟΣ-ΠΑΠΑΓΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ"! ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

           γράφει ο Νίκος Καζάκος
     
  Εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων στην 
Δημοτ. Επιτρ. Διαβούλευσης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων

Προς
    τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 

                                                             Κοιν. : Γραφείο Δημάρχου                

        Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

 Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016, πήρα το λόγο ως εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Στον πολύ λίγο χρόνο....

που, τελικά, μου παραχωρήθηκε (γιατί μου ζητήσατε ευγενικά να ολοκληρώσω για να προχωρήσετε σε ψηφοφορία), αναφέρθηκα στις μεγάλες κτιριακές ανάγκες των σχολείων, χωρίς να προλάβω να αναφερθώ στα υπόλοιπα προβλήματα των σχολείων μας.
       Επειδή υποβαθμίζεται συνεχώς το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας λόγω της αυξανόμενης έλλειψης αιθουσών, ζήτησα ένα νέο 2θέσιο Νηπιαγωγείο στον Παπάγο, ένα 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο στον Παπάγο και ένα 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο στον Χολαργό.
     Στην απάντησή του ο Δήμαρχος είπε ότι η κατασκευή των σχολείων δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου (αναρωτήθηκε αν το γνωρίζω), αλλά του πρώην Ο.Σ.Κ. (Κτιριακές Υποδομές). Προβληματίστηκε για την αναγκαιότητα των νέων σχολικών κτιρίων, διερωτώμενος, τι θα γίνει αν αύριο αντιστραφεί το κλίμα και μείνουν κενά τα νέα σχολικά κτίρια. Δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα των 200.000 ευρώ, αλλά  είπε  ότι ο Δήμος προσπαθεί συνέχεια να ενισχύει και να χρηματοδοτεί τα σχολεία και ότι δεν έχει μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες.
         Επειδή εκτιμώ ότι υποτιμήθηκε η αναγκαιότητα όσων ανέφερα  και δεν είχα το χρόνο να επανατοποθετηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, επανέρχομαι  για να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα όσων ζήτησα. 
     1) Σχετικά με τις νέες σχολικές μονάδες:
                 Για να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο θα πρέπει ο Δήμος:
-         Να φροντίσει να υπάρχουν χώροι  με αντίστοιχη χρήση στο πολεοδομικό σχέδιο, ή, εάν δεν υπάρχουν , να προχωρήσει στην απαραίτητη αλλαγή χρήσης.
-         Να συνδράμει τους σχολικούς φορείς στην διαδικασία σύστασης νέας σχολικής μονάδας, στο Υπουργείο Παιδείας.
-          Να διεξαγάγει όλες τις απαραίτητες συνεχείς συνεννοήσεις με τους φορείς της Πολιτείας που θα κατασκευάσουν το κτίριο και να παράσχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και πληροφορίες (αρμοδιότητα Τεχνικής Υπηρεσίας).                                                                                                                                                                          
            Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί ή να λειτουργήσει νέα σχολική μονάδα χωρίς την άμεση, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου. Επί πλέον απαιτείται εγγραφή στον προϋπολογισμό των πιθανών απαραίτητων κονδυλίων (αγορά οικοπέδου, πιθανές μελέτες, ενοίκιο κτιρίου, εξοπλισμός νέου κτιρίου, κ.λπ., ανάλογα με την λύση που θα επιλεγεί) .
2) Σχετικά με την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας  νέων μονάδων, να επισημάνουμε αυτό που δεν έγινε κατανοητό. Τα τρία νέα προτεινόμενα σχολεία, πρωταρχικά, θα αποκαταστήσουν τις απαραίτητες συνθήκες καλής λειτουργίας για το υπάρχον μαθητικό δυναμικό. Τα δύο νέα Δημοτικά Σχολεία θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία των ειδικών αιθουσών, εργαστηρίων και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων (που σήμερα έχουν γίνει αναγκαστικά αίθουσες διδασκαλίας), αποτρέποντας, κατά το δυνατόν, την ποιοτική υποβάθμιση των σχολείων μας. Το νέο Νηπιαγωγείο του Παπάγου θα αποφορτίσει τα υπάρχοντα και θα επιτρέψει την απορρόφηση των προνηπίων, που σήμερα είναι αποκλεισμένα και εξωθούνται σε ιδιωτικούς σταθμούς. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το πρόβλημα με τις πολλές προκάτ αίθουσες, οι οποίες, αντί να αποσύρονται στα 2 χρόνια (όπως προβλέπεται) έχουν γίνει μόνιμες αίθουσες, ή το πρόβλημα με τις απαράδεκτες υπάρχουσες αίθουσες των 20 μ2 (2ο-3ο Δημοτικά Παπάγου). Πέραν, δε, όλων αυτών που αναφέρθηκαν, δεν είναι κατανοητός ο προβληματισμός του Δημάρχου μήπως μείνουν κενά τα νέα κτίρια με μία πιθανή αντιστροφή του κλίματος, όταν, δυστυχώς, όλες ανεξαιρέτως οι επίσημες  προβλέψεις προδικάζουν πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για πολλά χρόνια. 
      Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι οι ζητούμενες τρείς νέες μονάδες επαρκούν οριακά για την ομαλοποίηση των συνθηκών διδασκαλίας για το υπάρχον μαθητικό δυναμικό, και ότι στο άμεσο μέλλον, λόγω κρίσης,  θα έχουμε ανάγκη επί πλέον σχολικών μονάδων (πέραν των τριών), εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές ποιοτικό επίπεδο για τους μαθητές του Δήμου μας.
    Η  Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, εξ όσων γνωρίζω, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη κατάσταση των προβλημάτων των σχολείων μας και θα διεκδικήσει την υλοποίηση όλων όσων είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία  των σχολείων μας, στηριζόμενη στη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής και θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία της για τα σχολεία μας.

                                                               


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιστολή αυτή αποτελεί προσωπική μου τοποθέτηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου