Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΥΣ 8 "ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ" ΚΑΙ...ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών εγκαλεί την Αθήνα για «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις Κοτζιά για τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο...


Αυξάνονται συνεχώς τα μέτωπα που ανοίγουν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα, απάντησε σήμερα, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, στον Νίκο Κοτζιά για τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις με τις οποίες συνδέει το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με την ανάγκη για την κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο.

Η νέα ένταση έρχεται την ώρα που ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα τόσο της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθώς και το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί «να τινάξει στον αέρα» την συμφωνία με την Ε.Ε.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να αποστείλει άμεσα  προς τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διστάζει να εγκαλέσει την Αθήνα ότι «εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με με ανακοίνωσή του: «Για άλλη μία φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η αρχική δήλωση Κοτζιά είναι παρέμβαση στα εσωτερικά τους και δεν συνάδει με το τι θα έπρεπε να κάνει μία φίλη χώρα την επαύριο του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Προειδοποιούν εμμέσως ότι αν ο κ. Κοτζιάς επιμένει στην απόσυρση των εγγυήσεων θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, το πρωί αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωση με την οποία η Άγκυρα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι  ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε νέα δήλωση συσχέτισης πραξικοπήματος και εγγυήσεων, στις 2 Αυγούστου. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ημέρα εκείνη, με ανακοίνωσή του, ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».

Είχε προηγηθεί ανάλογη, αλλά συντομότερη, αναφορά στο ίδιο ζήτημα στη δήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με αφορμή την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Έλεγε τότε ο κ. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα». Άμεση ήταν η απάντηση από την Τουρκία τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την Αθήνα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης.

 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ Στην Ανακοίνωσή του, την 20η Ιουλίου 2016, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αναφερθείς στην απόπειρα πραξικοπήματος που διενεργήθηκε στη χώρα μας, ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος η άρση του ισχύοντος συστήματος εγγυήσεων στο νησί και η αποχώρηση από το νησί του τουρκικού Στρατού. Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα από το Υπουργείο μας, μετά τη φριχτή απόπειρα πραξικοπήματος, διευκρινίστηκε ότι αναμένουμε η Ελλάδα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης.

Βλέπουμε ότι ο Υπουργός Κοτζιάς συνεχίζει αυτή την ατυχή προσέγγιση στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2016 στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αυτή η κατάσταση μας λυπεί.

Με την ευκαιρία αυτή, δράττουμε της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει – δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων.
Αυτή την περίοδο που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση.


Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ 

Η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.  

Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ,ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ ΤΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΑΤΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΣ 8

    ΑπάντησηΔιαγραφή