Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ!

Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες μεταφέρθηκαν στο..

νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα την Πέμπτη, έπειτα από επίθεση που πιθανολογείται πως είναι επίθεση χημικών αερίων χλωρίνης, στο Αλέπο της Συρίας. Όπως διαβάζουμε στο BBC τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν έρευνα προκειμένου να βρουν τους υπεύθυνους της επίθεσης με χημικά στην περιοχή του Αλέπο, η οποία και ελέγχεται από τους αντάρτες. Οι ίδιοι οι αντάρτες αναφέρουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις του Μπάσαρ Αλ Άσαντ, με τους ερευνητές του ΟΗΕ να κάνουν λόγο για «έγκλημα πολέμου», σε περίπτωση που αποδειχτεί η χρήση αερίου χλωρίνης.
Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση αρνείται κάθε ανάμειξη με την επίθεση και διαβεβαιώνει τη Δύση πως δεν έχει κάνει χρήση χημικών όπλων. Το αέριο φαίνεται πως διαχύθηκε με τη χρήση βόμβας βαρελιού (barrel bomb) δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να σπεύσουν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και έντονο κάψιμο στα μάτια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, εγκυμονούν τον κίνδυνο να «ομαλοποιήσουν» στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα εγκλήματα πολέμου. Οι επιθέσεις αυτές παρουσίασαν έξαρση από το 2013, όταν και η Συρία αποδέχτηκε την παράδοση των όπλων της έπειτα από επίθεση με χημικό σαρίν (οργανικήένωση του φωσφόρου) σε προάστιο της Δαμασκού, η οποία και υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων 25 ετών.
Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian στην πόλη διαμένουν αυτή τη στιγμή 1,5 εκατ. πολίτες, ενώ το Αλέπο υπήρξε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Συρίας πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. Σε περιοχές όπως εκείνη του Αλέπο, περί τους 300.000 πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο μολύνσεων, αλλά και λειψυδρίας.
Η επίθεση δεν είναι η πρώτη, καθώς και την περασμένη εβδομάδα οι γιατροί ανέφεραν πως ανέλαβαν την θεραπεία 12 ασθενών στην επαρχεία του Ιντίλμπ, τα συμπτώματα των οποίων έδειχναν και εκεί επίθεση με χημικά. Σε κάθε περίπτωση, η εξακρίβωση της χρήσης των χημικών χλωρίνης σε εμπόλεμη ζώνη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφενός γιατί το χημικό αέριο αυτό διαχέεται πολύ γρήγορα στην ατμόσφαιρα και δεν αφήνει μοναδικό αποτύπωμα όταν χρησιμοποιείται ως όπλο.
Έκκληση γιατρών στο Αλέπο προς τον Αμερικανό πρόεδρο
Οι γιατροί που βρίσκονται στην πόλη έστειλαν εξάλλου  το δικό τους μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη, τονίζοντας πως δεν αρκεί η συμπάθεια και τα δάκρυα συμπαράστασης. «Η συνεχής αδράνεια της Αμερικής να προστατεύσει τους πολίτες της Συρίας σημαίνει πως η εξόντωσή μας είναι αποδεκτή από τους δυνατούς του κόσμου. Το βάρος και η ευθύνη για τα εγκλήματα της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας πρέπει να μοιραστούν με εκείνους, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, που τους επιτρέπουν να τα συνεχίζουν» αναφέρουν οι γιατροί.
Η Μόσχα από την πλευρά της, εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει τρεις ώρες περιθώριο στους αντάρτες και όσους πολίτες το επιθυμούν να διαφύγουν χωρίς να παρέμβει στρατιωτικά, χρόνος που σύμφωνα με τους γιατρούς του Αλέπο δεν είναι αρκετός. «Τρεις ώρες για τους πολίτες ώστε να διαφύγουν. Και ύστερα; Ποια είναι η μοίρα τους;».
ereportaz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου