Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, με έμφαση στο κέντρο στη Μόρια της Λέσβου, περιγράφει ...


η εφημερίδα Tageszeitung, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή.

Στο ρεπορτάζ από τη Μόρια, που αναδημοσιεύει η DW, η δημοσιογράφος περιγράφει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο: «Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

Και συνεχίζει: «"Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή", λέει ο Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι' αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί.

Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον "ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων". Καθ' ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από τον καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες».

Δήμαρχος Λέσβου: Στη Μόρια γίνονται όργια

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο hotspot της Μόριας, καταγγέλλοντας μάλιστα όργια και τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν θέλουν να μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε φυλακή, αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις για αποσυμφόρηση, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελευταία απάντηση που πήρε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου της Μόριας, ήταν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση, αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν».

«Αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική», πρόσθεσε. Τόνισε, δε, ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «επειδή γίνονται τα όργια στη Μόρια, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί».

Αναφερόμενος στο βίντεο του Al Jazeera για τα όσα συμβαίνουν στη Μόρια, ο δήμαρχος Λέσβου ανέφερε ότι «δεν δικαιούται κανείς να πέφτει από τα σύννεφα». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα ακραία στοιχεία τα οποία βυσοδομούν, συκοφαντούν, υβρίζουν και σε βάρος μου επειδή είμαι το εμπόδιο για να επικρατήσει ο φασισμός».

«Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν θωρακίζει εγκαίρως την τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν φροντίζει να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της δομής της Μόριας», είπε ο κ. Γαληνός και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επικαλούνται τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το ένα πράγμα (σ.σ.: την αποσυμφόρηση μέσω μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα). Η συμφωνία προβλέπει και τις επαναπροωθήσεις με την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου».

Κατά τον κ. Γαληνό, «αν λειτουργήσει ο όρος της συμφωνίας και γίνουν μαζεμένες επαναπροωθήσεις, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να έρθουν».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου