Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ! ΚΑΝΕΙΣ ΚΕΝΥΑΤΗΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΠΑΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Αθλητές-ήρωες. Μαχητές της ζωής. Μπράβο σε όλους και όλες. Η προσπάθειά τους ήταν τιτάνια. Συγχαρητήρια. Δείτε αθλητές που δεν κερδίζουν χρυσά και χάλκινα μετάλλια σαν τους Κενυάτες, κερδίζουν όμως μετάλλια ζωής με τον τιτάνιο αγώνα τους. 
Τον βλέπτε τον υπεραθλητή στο πλάνο δειξιά; Είναι ο Λευτέρης Μαυριδόπουλος, γεννηθείς το 1939, τουτέστιν 74 χρονών. Ποιος μπορεί να συγκριθεί μαζί του; Μήπως ο πρώτος Κενυάτης; Τρίχες! Ο Κενυάτης σε λίγα χρόνια θα κρεμάσει τα παπούτσια του αλλά ο Λευτέρης θα...τρέχει ακόμη. Ούτε και ο ίδιος θυμάται πόσους Μαραθώνιους έχει τρέξει. 
Τον βλέπετε τον υπεραθλητή με τα λευκά μαλλιά; Είναι ο Παύλος Μπασδέκης. Άρχισε τον αθλητισμό στα 50 του χρόνια και στα 52 του έπαθε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που του σακάτεψε το γόνατο σε σημείο ποι οι γιατροί του είπαν: "Ξέχνα τον αθλητισμό, θα είσαι τυχερός ακόμη και αν περπατήσεις"! Ο Παύλος Μπασδέκης άκουσε την καρδιά του που του έλεγε "θα τα καταφέρεις". Έτσι κι έγινε: όχι μόνο περπάτησε αλλά ξανάρχισε τον αθλητισμό και μάλοστα σε υψηλό επίπεδο. Πέρσι πέτυχε το πανελληνιο ρεκόρ σε Μαραθώνιο για αθλητές πάνω από 65 ετών. Σήμερα στα 66 του, έχει ήδη τρέξει σχεδόν 30 Μαραθώνιους! Πριν από μερικές μέρες αγωνίστηκε και στο Σπάρταθλο (διαδρομή 250 χιλιομέτρων) εκτός συναγωνισμού, μια και είχε "κλείσει" ο κατάλογος των συμμετοχών. Εγκατέλειψε στο 190ο χιλιόμετρο, όχι γιατί δεν άντεχε ο ίδιος αλλά γιατί δεν άντεξε η υποστηρικτική σονοδεία του η οποία τον προμήθευε με νερά, χυμούς, ξηρούς καρπούς! 
Ο Βασίλης Παππάς είναι σχεδόν 55 ετών. Αθλητής-φαινόμενο. Ξεκίνησε και αυτός αργά τον αθλητισμό και τα τελευταία χρόνια οι χρόνοι του μοιάζουν απίστευτοι. Βελτιώνεται διαρκώς και η Μαραθώνια επίδοσή του έχει φτάσει στα επίπεδα των 3.10'. Έχει ήδη συμμετάσχει σε δεκάδες Μαραθώνιους και σε 8 υπερμαραθώνιους του Ολύμπου! Παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους 50άρηδες που καλά θα κάνουν να αφήσουν το τσιγάρο και να αρχίσουν τον αθλητισμό. Τον Βασίλη Παππά θα τον βρούμε να τρέχει είτε στις ράχες του Υμηττού είτε στο γήπεδο της Παλλήνης.
Βλέπετε την χαμογελαστή ξανθιά; Όταν τρέχει μονίμως χαμογελάει. Είναι η  Γερμανίδα Κράμπε. Μπορεί οι Έλληνες να βγάζουμε σπυριά με τους Γερμανούς (λόγω Μέρκελ) αλλά η συγκεκριμένη γλυκύτατη αθλήτρια με το ανάλαφρο τρέξιμο (νομίζεις ότι περισσότερο πετάει παρά πατάει στη γη. Δείτε το κι εσείς) είναι πολιτογραφημένη Ελληνίδα. Έχει παντρευτεί Έλληνα και όλη της την ζωή ζει στην Αθήνα. 
   Δείτε χαμόγελο στο 36ο χιλιόμετρο της Μαραθώνιας διαδρομής. Είναι ο 47χρονος Γιώργος Τριτάκης ο οποίος μέχρι σήμερα έχει τρέξει πάνω από 30 Μαραθώνιους. Παλαιά αγωνιζόταν σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού, έχοντας την εξαιρετική ατομική επίδοση 2.42'. Όμως, το φιλοσόφησε και απέκτησε την άποψη ότι "ο Πρωταθλητισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία. Τρέχω αργά και μέχρι πρωίας", συνηθίζει να λέει ο Γιώργος Τριτάκης, αθλητής του Πειραϊκού ο οποίος σήμερα τερματίζει τον Μαραθώνιο σε 3.45'. Τερματίζει χαμογελώντας και το βράδυ, πηγαίνει ξεκούραστος στο γήπεδο να δει με τα παιδιά του την αγαπημένη του ομάδα, τον Πανιώνιο!

Τον βλέπετε τον ...αθλητή ράμπο; Με την κορδέλα τυλιγμένη γύρω από το μέτωπο και το ...φιλοσοφικό μούσι, ο καθηγητής φιλολογίας Ηλίας Χατζηχρήστος έχει βελτιώσει τόσο πολύ τις επιδόσεις του ώστε δεν τον πρόλαβε ο φωτογραφικός μας φακός. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους προφασίζονται "δεν έχω χρόνο να τρέξω". Ο φιλόλογος Ηλίας, βρίσκει χρόνο και να τρέξει και να διορθώσει τα γραπτά των μαθητών του και να παραδώσει μάθημα. 
Άλλος ένας σπουδαίος αθλητής είναι ο Χάρης Λαδάς. Είναι ο δρομέας με τις κόκκινες κάλτσες. Πατέρας τριών μικρών παιδιών, αγωνιστής της ζωής μέσα στην ζόφο των μνημονίων που τσακίζει τις πολύκεκνες οικογένειες, ο Χάρης Λαδάς παρά τους τραυματισμούς που είχε και στα δύο του πόδια (έβαλε μόσχευμα και στις δύο φτέρνες) σφίγγει τα δόντια και συμμετέχει κάθε χρόνο στον Μαραθώνιο. 


Βλέπετε τον κύριο που χαιρετά τον φωτογραφικό φακό; Είναι Θόδωρος Αστερής ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι των 65 χρόνων ζωής αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει μάθει να συνδυάζει τον Μαραθώνιο με τη θεάρεστη πράξη να συνοδεύει έναν τυφλό αθλητή! Τον βλέπουμε σε προηγούμενο Μαραθώνιο να κρατά με το κορδόνι-οδηγό τον τυφλό αθλητή Μιχάλη Ασλάνογλου. Οι επιδόσεις τους είναι φανταστικές: γύρω στις 3.45'. 


Αυτοί είναι οι πραγματικοί νικητές του Μαραθωνίου δρόμου. Με τέτοια παλληκάρια δεν συγκρίνεται κανείς Κενυάτης. Οι Κενυάτες τρέχουν για την δόξα και το χρήμα. Οι αθλητές που σας δείξαμε όμως και οι περισσότεροι απ'όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους και τα προβλήματα υγείας του τρέχοντας στον Μαραθώνιο για την ιδέα του αγνού αθλητισμού. Αυτή που δίδαξε στα πέρατα του κόσμου και των αιώνων η ΕΛΛΑΔΑ! Η κοιτίδα του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου