Από τις πρεσβείες μας και τα προξενεία  στις διάφορες χώρες του εξωτερικού, η Κυβέρνηση κατεβάζει  ρολλά!  Ούτε νερό έχουν να πληρώσουν σε κάποιες πρεσβείες ενώ η απόγνωση μαζί με αισθήματα ντροπής καταλαμβάνουν τους Έλληνες διπλωμάτες στις πρεσβείες και τα κατά τόπους προξενεία. Διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ για να καταλάβετε σε τι διεθνή ξεφτίλα έχει υποβάλει την Ελλάδα η Κυβέρνηση Παπανδρέου! 

Αυτός είναι ο πολιτικός αγύρτης που διασύρει την χώρα μας σε όλο τον κόσμο! 

Με έξοδα της Ομογένειας οι δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου στα προξενεία

Του Σταύρου Μαρμαρινού
ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»
Aπό παλαιότερη δεξίωση στο Γενικό Προξενείο Ν.Υ. Μεταξύ άλλων, οι: γενική πρόξενος, Αγη Μπαλτά, πρόεδρος των Δικηγόρων Μέμη Σταθάτου, εκτελεστικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Σταμάτης Γκίκας, Ντίνος Ράλλης.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ομογενειακές οργανώσεις θα αναλάβουν τελικά τα έξοδα δεξιώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 σε ορισμένα από τα ελληνικά προξενεία, στις περιοχές των οποίων εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ελληνοαμερικανικούς φορείς. Πρώτη προσφέρθηκε να αναλάβει τα έξοδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, ενώ η δεξίωση αναμένεται να γίνει και στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, όπου τα έξοδα σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», θα αναλάβει κάποιο ίδρυμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεξίωση πρόκειται να γίνει και στο Γενικό Προξενείο του Σικάγου.
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για το θέμα αυτό ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλης, είπε ότι έχει διαβιβάσει σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εξωτερικών στις ανά την Αμερική ελληνικές προξενικές αρχές. Τόνισε επίσης, ότι η πρεσβεία θα κάνει μετά τη Δοξολογία της 25ης Μαρτίου, μια δεξίωση για την Ομογένεια στο δικό της κτίριο. Ο κ. Κασκαρέλης διευκρίνισε ότι η πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τα κατά τόπους προξενεία, και ενημερώνεται εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενειακούς φορείς να αναλάβουν τα έξοδα διοργάνωσης παρόμοιων δεξιώσεων. Πρόσθεσε δε, ότι η Ομογένεια της Φλόριδας, μέσω της εκεί Ομοσπονδίας, ήταν η πρώτη που έκανε προσφορά για να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης στο γενικό προξενείο της Τάμπα.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιος Σγουρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι πράγματι μετά από το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας θα γίνει η δεξίωση στα γραφεία του Γενικού Προξενείου. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το πρόγραμμα της εκδήλωσης. «Εμείς διαθέτουμε τους χώρους μας για την εκδήλωση αυτή που διοργανώνει η Ομοσπονδία», διευκρίνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Σέρβος, δήλωσε ότι προσκαλεί όλο τον Ελληνισμό να παραβρεθεί στη δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Τάμπας. Θα προσκληθούν, είπε, οι πρόεδροι όλων των ελληνικών οργανώσεων της περιοχής, ενώ θα παραβρεθούν και δύο Ελληνες βουλευτές, που αναμένονται από την Ελλάδα για την παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς για την εθνική επέτειο. «Ελπίζουμε το παράδειγμά μας, να το ακολουθήσουν και άλλες οργανώσεις που θα προσφερθούν να αναλάβουν τα έξοδα για δεξιώσεις στα διάφορα προξενεία», τόνισε.
Η εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2011, προς όλες τις διπλωματικές και έμμισθες προξενικές αρχές, με θέμα «Εορτασμός εθνικής επετείου από Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας», έχει ως εξής: «Με την ευκαιρία προσεχούς εορτασμού της εθνικής μας επετείου, και δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι γνωστές δημοσιονομικές δυσχέρειες και δεν θα υπάρξουν χωριστά κονδύλια, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για διοργάνωση των καθιερωμένων σχετικών εορτασμών, όπως λ.χ. δοξολογίας, εκφώνησης πανηγυρικού λόγου, καθώς και άλλων, κατά την κρίση σας εκδηλώσεων, σε συνεννόηση και με τοπικούς παράγοντες, όπου τούτο είναι δυνατόν».
Η επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιο Σγουρόπουλο, έχει ως ακολούθως: «Θεωρούμε ότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου από τις ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως συνηθίζεται για πολλές δεκαετίες, αποτελεί χρέος τιμής προς τους αγωνιστές του 1821 που θυσίασαν της ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η 25η Μαρτίου 1821 στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους λαούς, προς φίλους και εχθρούς, ότι ο ελληνικός λαός δεν νικιέται, δεν πτοείται, αλλά αγωνίζεται για τα ιδανικά, τις αξίες και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα μας και ο λαός της περνούν δύσκολες ώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι, εμπνεόμενοι από τους αγώνες των προγόνων μας θα κερδίσουμε και τη δύσκολη οικονομική μάχη για να ξανακερδίσει η Ελλάδα το κύρος και την αξιοπιστία που της αρμόζουν.
Aναμένουμε τη θετική απάντησή σας, για να συνεορτάσουμε την εθνική μας επέτειο, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, στο κτίριο του Γενικού μας Προξενείου στην Τάμπα της Φλόριδας. Γνωρίζοντες ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε τον περασμένο χρόνο τις δεξιώσεις-εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο, τυπικά για λόγους οικονομίας, η οργάνωσή μας είναι διατεθειμένη να αναλάβει όλα τα απαιτούμενα έξοδα, ώστε να μην επιβαρυνθεί το υπουργείο Εξωτερικών και κατά προέκταση ο ελληνικός λαός».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Σέρβος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων αυτής, Τάσσος Μπογδάνος.


Φεβρουάριος 27, 2011