Σημείωση "Ανεξάρτητου Παρατηρητή": Το Δημόσιο χρέος όταν έγινε το κούρεμα του PSI ήταν 280 δις ευρώ και τα λαμόγια του success story το εκτόξευσαν μέσα σε λίγους μήνες κατά 41 δις ευρώ! Εάν βάλουμε και τη λαμογιά του Στουρνάρα να χώσει κάτω από το χαλί 26 δις ευρώ των Τραπεζών, που τα μετέφερε για το 2014-2016, τότε είναι βέβαιον ότι έρχεται και νέο κούρεμα και νέο μνημόνιο και νέα σφαγιαστικά μέτρα! Αυτοί είναι οι ξεφτιλισμένοι πολιτικοί-υπηρέτες της διεθνούς εγκληματικής τοκογλυφίας. 

Καλπάζει το δημόσιο χρέος της χώρας παρά τις κατά τα άλλα «αισιόδοξες» προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2013 το χρέος ξεπέρασε τα 321 δις ευρώ υψηλότερο κατά 18 δις από τον Ιούνιο του 2012, οπότε ήταν 303 δις ευρώ. 

Ιδιαίτερα ανησυχητικό μάλιστα είναι πως το χρέος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2009 που ήταν στα 300 δις κι ενώ η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμα. Η πορεία του χρέους προβληματίζει καθώς παρά την μείωση που σημειώθηκε από το Δεκέμβριο του 2011 (ήταν 367,9 ) έως τον Μάρτιο του 2012 (280,2) λόγω του PSI, συνεχίζει να αυξάνεται κυρίως λόγω των πακέτων διάσωσης.

«Φούντωσε» για τα καλά η κόντρα στη Γερμανία

Την ώρα λοιπόν που στο Βερολίνο κάνουν τα πάντα ώστε η πιθανότητα για ένα νέο κούρεμα του χρέους να εξαφανιστεί από το προσκήνιο τα στοιχεία έρχονται να πυροδοτήσουν νέα προεκλογική αντιπαράθεση. Αντιπολίτευση και γερμανικός Τύπος αμφισβητούν ευθέως τις δεσμεύσεις Μέρκελ και Σόιμπλε πως δεν θα υπάρξει νέα διαγραφή χρέους στην Ελλάδα ενώ  επικρίνουν ακόμα και την επιλογή για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. 
Η  εφημερίδα Südeutsche Zeitungτου Μονάχου σχολιάζει μεταξύ άλλων πως «ο Σόιμπλε παρέμεινε πιστός στη γραμμή του» παρατηρεί ο σχολιαστής. «Απορρίπτει για άλλη μια φορά κούρεμα χρέους. Τώρα εάν θα κρατήσει την ίδια στάση και μετά τις εκλογές, θα φανεί».
Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που κάνουν απαγορευτικό ένα νέο κούρεμα, «γιατί θα ισοδυναμούσε με εισιτήριο ελευθέρας για όλες τις υπόλοιπες χώρες με προβλήματα χρέους». Και υποστηρίζει ότι το 2015 δεν θα πρέπει να αφήσει κανείς την Ελλάδα στο έλεος των αγορών. «Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί βοήθεια και μάλιστα περισσότερη για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Γι αυτό είναι ορθό που ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα οικονομική στήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο της η εφημερίδα.
Όπως μεταδίδει μάλιστα  η Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το τρίτο πακέτο δεν θα βοηθήσει. Ο αρθρογράφος της παραπέμπει σε δήλωση του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Τζωρτζόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης πριν την εξαγγελία Σόιμπλε
Το συμπέρασμά του είναι: η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκίστικη της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας.