Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΥΣ: "ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"



 "ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ"
Με επιστολή τους προς τους Δήμους όλης της Επικράτειας και τους αρμόδιους Υπουργούς, η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θέτει προ των ευθυνών τους τούς Δήμους για τα όσα οφείλουν να κάνουν με τα  ζώα.



Προς:

Τους Δήμους της Επικράτειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Α.Τσαυτάρη

Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΑΤ
κ. Μ. Χαρακόπουλο

Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε. του ΥΠΑΑΤ
Κα Χ. Δηλέ



                                      Αθήνα, 10.11.2013 
                              Aρ.Πρωτ. 0353/10.11.13


Αξιότιμοι κύριοι,



Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 9 «Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς» του Ν. 4039/2012 αρμοδιότητά σας είναι να φροντίζετε για τις έγκαιρες επανεντάξεις των ζώων που έχουν αποθεραπευθεί στις περιοχές από όπου περισυλλέχθηκαν προκειμένου να μην «δημιουργούνται» ασυλοποιημένα ζώα, καθώς επίσης και  η ενημέρωση των δημοτών σας για τη φύση και το ρόλο των δημοτικών καταφυγίων, και ότι αυτή δεν είναι η μόνιμη απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης και ο μόνιμος εγκλεισμός τους, αλλά η εφαρμογή του νόμου με σκοπό την επαναφορά τους στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να συμβιώνουν όλοι αρμονικά.



Αυτό σημαίνει χρονικό διάστημα το μέγιστο 20-30 ημέρες σε περιπτώσεις ασθενών ή τραυματισμένων ζώων και ανάλογα με τις περιστάσεις και την έκθεση των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων, και 10-12 ημέρες σε περιπτώσεις υγιών ζώων που εισήλθαν για στείρωση.




Παρακαλούμε για τη συμμόρφωσή σας με τα νόμιμα, άλλως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να στραφούμε εναντίον του Δήμου σας με κάθε νόμιμο εξώδικο ή ένδικο μέσο προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος.

 Επιπροσθέτως καλούμε   την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Κ.Α.Φ.Ε) να αποστείλει διευκρινιστική του νόμου επιστολή  προς κάθε αρμόδια αρχή, ώστε να σταματήσει  η παράνομη ασυλοποίηση ζώων και να προτρέψει αυτήν για συνεχή  ενημέρωση των πολιτών μη εγκατάλειψης των ζώων  συντροφιάς και  μέριμνας  για την στείρωσή  τους.

Είναι  άκρως υποκριτικό και παράλογο ο πολίτης-κηδεμόνας ζώου, που  σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται  για  την ύπαρξη  αδέσποτων, να  δυσανασχετεί  με αυτά και να επιζητεί την εξαφάνισή τους μέσα στα «μπουντρούμια –κελιά»  των δημοτικών κυνοκομείων.







ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ



         Η Πρόεδρος                       Η Αντιπρόεδρος                   Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη        Μαρίζα Χριστοδούλου        Μαρία Χουστουλάκη

                                           





H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο. Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:



Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ’ ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, Εισαγγελίες κλπ) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο



Το Μάρτιο του 2012 η Π.Φ.Π.Ο, κατόπιν συνάντησής της με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012, ενώ το Σεπτέμβριο του 2013, σε συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ πέτυχε νέα επικαιροποιημένη εγκύκλιο για τα θέματα κακοποίησης των ζώων.



Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου όπου η Ομοσπονδία συμμετείχε δια της Προέδρου της (π.χ. η κατάργηση των χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).



Το Νοέμβριο 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα», καταθέτοντας συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων.



Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα



Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.



Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η Π.Φ.Π.Ο, εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.



Η συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς



Η συνεργασία με μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition, HAYTAP  Τουρκίας)



Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων



Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια



Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ



Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας



Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των



Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα



Η διοργάνωση Ημερίδων



Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα», κατά τη διάρκεια της οποίας υπουργοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ευρωβουλευτές, κορυφαίοι πολίτες των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και άλλοι πολιτικοί παράγοντες ανέπτυξαν διάλογο με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τα νομικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα της αποκλίνουσας ελληνικής φιλοζωικής κουλτούρας από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.



Το Δεκέμβριο του 2011 και του 2012, συμμετείχε στο Διεθνές «Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα: Έλληνας Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.



Τον Οκτώβριο του 2012 διοργάνωσε μαζί με τη Σχολή Καλών Τεχνών, εικαστική έκθεση στην Αθήνα, με θέμα «Ενστάσεις Βιοποικιλότητας» με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων εικαστικών.



Το Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή». Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012». Στην Ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωποι των δήμων.



Τον Αύγουστο του 2013 η Π.Φ.Π.Ο, συμμετείχε στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που  διεξήχθη στην Αθήνα. Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Animal Rights and Collateral Management Structures».



Το Δεκέμβριο του 2013 θα συνδιοργανώσει με το Δήμο Αθηναίων και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών Διημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής με Ορατόριουμ γραμμένο ειδικά για τα ζώα σε πρώτη εκτέλεση, ενώ θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί καθηγητές για τις ζωοανθρωπονόσους. Στη Διημερίδα θα συμμετάσχουν και οι Αμερικανοί Καθηγητές Φιλοσοφίας, κκ Γκάρυ Στάινερ και Γκάρυ Φραντσιόνε, καθώς και άλλοι Καθηγητές Φιλοσοφίας.



Η Π.Φ.Π.Ο συμμετέχει και στηρίζει δράσεις για το περιβάλλον, όπως ενάντια στα fast truck για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, την καταστροφή του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική κ.α.





Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 118 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.

                                                    =========================================



Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όσα καταδείχθηκαν στην παρούσα επιστολή μας. Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):


Π.Φ.Π.Ο.

Λύκτου 7, ΤΚ.71307

Ηράκλειο Κρήτης

6979913007








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου