Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Πολλοί με ρωτούν καθημερινά τι πρόκειται να γίνει στη χώρα, ποια η γνώμη μου και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. 
Με ρωτούν για βασικές οικονομικές έννοιες,το ΑΕΠ, πως επηρεάζει την οικονομία ,με ρωτούν για τον πληθωρισμό ,γιατί οι τιμές των  προϊόντων  στα καταστήματα δεν μειώνονται και άλλα πολλά. 
Αποφάσισα να γράψω ένα μικρό άρθρο για να βρουν όλοι απαντήσεις και για να το φωτοτυπήσω με τη σειρά μου έτσι ώστε να μην χρειάζεται να βραχνιάζω κάθε φορά για να λέω τα ίδια πράγματα.
Έτσι , συνοπτικά και γρήγορα ,μπορεί να καταλάβει ο καθένας τι ακριβώς συμβαίνει.
Πιστεύω να τα κατάφερα. Αν όχι, συγχωρέστε με ,μια προσπάθεια έκανα βασιζόμενος στη βιβλιογραφία και στα όσα έμαθα στις οικονομικές μου σπουδές μέχρι τώρα. 
Ξεκινάω με μια απάντηση που αφορά το ΑΕΠ σε μια σχετική ερώτηση γιατί όταν λέει η κυβέρνηση ότι μειώνεται το ΑΕΠ, το χρέος αυξάνεται ! 
Η πρώτη μου απάντηση ήταν "Ρωτήστε την κυβέρνηση" .Μετά, προσπάθησα να εξηγήσω "στο πόδι" γιατί βιαζόμουν, τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. 

Το ΑΕΠ όντως μικραίνει αλλά δανειζόμαστε και επομένως το χρέος μεταβάλλεται προς τα πάνω.

Μιλάμε για ποσοστό Χρέους στο ΑΕΠ μόνο που τα δανεικά εγγράφονται στο ΑΕΠ.
Το χρέος  αυξάνεται από τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κάθε φορά με αποτέλεσμα η κάλυψη των εξόδων να γίνεται με δανεικά (εσωτερικό ή εξωτερικό δανεισμό). Δε θέλω να σας μπερδέψω και δεν κάνω μάθημα μακροοικονομίας αλλά πρέπει να σας πω 1-2 πραγματάκια για να ξέρετε επειδή το κατέχω το θέμα γιατί είμαι οικονομολόγος.
Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλούς παράγοντες για τον καθορισμό των εννοιών αυτών και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο .
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αν τελικά η δημοσιονομική πολιτική της χώρας και στην ουσία της/των κυβέρνησης/σεων είναι σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση.
Δυστυχώς το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μη παραγωγικό χρέος αλλά καταναλωτικό.Αυτό έχεις σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του ενώ είναι μέσα σε όλα και ταυτοτικό που σημαίνει ότι τείνει να είναι ίσο με το ιδιωτικό υπό την έννοια ότι όσα το κράτος χρωστάει στους ιδιώτες τόσα λαμβάνουν οι ιδιώτες από τον δημόσιο τομέα και βέβαια σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί ιδιώτες (Hedge funds και όχι μόνο) ,αυτό που λέμε εξωτερικό τομέα. Θα έλεγα απλά ότι οι εξωτερικοί ιδιώτες είναι το σύνολο όλων των χρηματοπιστωτών της χώρας (Κράτη,τράπεζες,οργανισμοί,ιδρύματα,ιδιώτες κλπ),αυτών δηλαδή που δανείζουν τη χώρα.
Αν όλα πηγαίνουν καλά , τότε αυξάνει το ΑΕΠ ,αυξάνονται οι εργαζόμενοι και άρα το επιτόκιο/α δανεισμού μειώνεται/νται.
Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη περίπτωση της αύξησης των κρατικών δαπανών αλλά και στη μείωση τους.Το γιατί θέλει χρόνο για σας το εξηγήσω .Υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες για να συμβαίνει αυτό που έχουν σχέση και τις επενδύσεις και με την οριακή  ροπή προς αποταμίευση .
Αντίθετα ,αν αυτές οι συνθήκες είναι ικανοποιημένες με τη μείωση των κρατικών δαπανών τότε το ΑΕΠ μειώνεται αλλά μαζί μειώνεται και ο αριθμός των εργαζομένων ενώ τι κάνει το επιτόκιο ; ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ !
Αν αυτές οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιημένες με την αύξηση των κρατικών δαπανών τότε πάλι μειώνεται το ΑΕΠ και ο αριθμός των εργαζομένων αντίθετα όμως αυξάνεται το επιτόκιο και άρα και ο πληθωρισμός .
Αυτές οι συνθήκες που περιγράφω είναι συνθήκες ανισότητας ,περιγράφονται στην οικονομία με ειδικούς ανισοτικούς τύπους σε συνδυασμό με ορίζουσες,συναρτήσεις,μοντέλα που δεν είναι της παρούσης στιγμής να σας εξηγήσω.
Επομένως το αποτέλεσμα για την κυβέρνηση μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της Ελληνικής καταστροφής διότι περί αυτού πρόκειται , είναι αρνητικό.Θα με ρωτήσετε γιατί ;
Η απάντηση είναι απλή.
Διότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ναι μεν πετυχαίνει μείωση κρατικών δαπανών ,υπάρχει όμως ένα "αλλά" .
Είναι πλασματική μείωση δαπανών και όχι πραγματική χωρίς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά να αλλάζουν προς το καλύτερο ,να υπάρχει δηλαδή παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα έτσι ώστε όταν βγούμε από την κρίση να λειτουργεί άψογα,ρομποτικά και αυτόματα .Κοινώς να λειτουργεί το δημόσιο και κατ' επέκταση ο δημόσιος τομέας της οικονομίας με τρόπο άψογο.
Τι γίνεται λοιπόν στην συνέχεια ; Μειώνεται το ΑΕΠ και οι εργαζόμενοι (ανεργία στα ύψη) που φθάνει το 28% επίσημα του ενεργά παραγωγικού πληθυσμού της χώρας και ανεπίσημα το 33% και η τάση είναι να αυξάνεται η ανεργία .
Είχα προβλέψει και είχα γράψει και άρθρο ότι στο τέλος του 2015 θα αγγίξει το απίστευτο ποσοστό του περίπου 40% για να πλησιάσει αυτό που ειχε πει ο ακατανόμαστος ότι σε κάθε οικογένεια θα υπάρχει μόνο ένας που θα εργάζεται.Το ευτύχημα θα είναι να εργάζεται μόνο ο ένας γιατί το χειρότερο θα είναι να μην εργάζεται κανένας. Ο πληθωρισμός αυξάνεται στη συνέχεια γιατί αυξάνεται και το επιτόκιο.Με μία λέξη , ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .
Οι κυβερνήσεις τι έχουν κάνει ;
Μονόδρομος, από τη στιγμή που δεν τις άφησαν να επιστρέψουμε στο νόμισμα μας ειδικά το 2009.

Μετά όλα ήταν δυσκολότερα.
Μας έβαλαν στα μνημόνια με δανειακές συμβάσεις αφρικανικού τύπου για να έχουμε μέχρι στιγμής στασιμοπληθωρισμό και αποπληθωρισμό. Στασιμοπληθωρισμό γιατί δεν υπάρχει αύξηση της παραγωγής , οι τιμές των προϊόντων δεν πέφτουν αλλά αντίθετα αυξάνονται γιατί το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αυξάνεται και αυτό για " καλύτερη θέση " στην αγορά με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας διότι παράλληλα μειώνεται και ο ανταγωνισμός γιατί εμφανίζεται ο άνισος ανταγωνισμός.
Σε μια χώρα και σε μια οικονομία ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν το κόστος της επένδυσης αυξάνεται και έτσι αυτό το κόστος διαχέεται στην αγορά και δημιουργεί περαιτέρω πληθωρισμό.Άρα στην Ελλάδα όσο δεν γίνονται επενδύσεις παραγωγικές τόσο θα παγιώνεται ο στασιμοπληθωρισμός.Και πως να γίνονται - θα με ρωτήσετε - επενδύσεις ;
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν μειώνονται , ο κόσμος δεν αγοράζει γιατί δεν έχει χρήματα για να αγοράσει αλλά και γιατί περιμένει να πέσουν και άλλο οι τιμές (για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στα ακίνητα) .Ο κόσμος εξακολουθεί να μην αγοράζει και έτσι οι τιμές πέφτουν ακόμα περισσότερο .
Όμως, ακόμα δεν αγοράζει ο κόσμος και έτσι η οικονομία μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο υπανάπτυξης και όχι μόνο υποβάθμισης όπως λένε πολλοί,κυρίως πολιτικοί . Αποτέλεσμα ,αρνητικός πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) που σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό είναι ότι χειρότερο για την οποιαδήποτε οικονομία.
Το χρήμα δεν κυκλοφορεί γιατί δεν υπάρχει ή υπάρχει για να καλύπτει τα άκρως απαραίτητα.
Αυτός ο φαύλος κύκλος θα παραμείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα γιατί το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και περίπλοκο και αυτός που θα δώσει τη λύση κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρει και Νόμπελ Οικονομίας .
Για το κράτος ίσως σε 2-3 χρόνια μπορεί να βελτιωθούν οι δείκτες αλλά για όλους εμάς δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε με "τυχαίο" γεγονός κατά την δική μου γνώμη να αλλάξει έστω λίγο το κλίμα ,ούτε σε μία πενταετία από σήμερα και λέω τον ελάχιστο προσδοκώμενο χρόνο που θα υπάρχει όχι φως στο τούνελ αλλά κεράκι στο τούνελ.
Ελπίζω αν και σας έκανα μάθημα οικονομίας να μην έγινα πολύ κουραστικός,μπορείτε να κάνετε copy/paste στο σχόλιο μου και να το διαβάζετε με την ησυχία σας .
Μιλάμε για την απόλυτη αποτυχία των Ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και την Απόλυτα ιδιοτελή βοήθεια των ξένων δυνάμεων στην "Αφρικανική Ελλάδα του 2014"
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οικονομολόγος  (Α)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου