ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ
Γράφει ο Γιώργος Χατζηεμμανουήλ
(τ. επιχειρησιακός επικεφαλής Ε.Υ. Δασοπροστασίας & Δασοπυρόσβεσης Χολαργού 1995-2013)
Την άνοιξη και το καλοκαίρι το πευκοδάσος του Υμηττού αποτελεί προσφιλή χώρο αναψυχής. Είναι μια όαση δροσιάς και ανάτασης για εμάς...
τους πολίτες, γι’ αυτό και το επισκεπτόμαστε συχνά για έναν περίπατο, μια χαλαρή βόλτα στο δάσος με την οικογένεια ή φίλους. Όταν βρισκόμαστε σε δασική έκταση όμως, θα πρέπει η προσοχή μας να είναι αυξημένη, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας του δάσους αλλά και μέτρα αυτοπροστασίας στην περίπτωση που εκδηλωθεί συμβάν πυρκαγιάς κατά το χρονικό διάστημα της παραμονής μας σε αυτό.
Έχουμε αναρωτηθεί τι επιβάλλεται να πράξουμε σε αυτή την περίπτωση;
Απλές ενέργειες, όπως αυτές που ακολουθούν στην συνέχεια και που απαρέγκλιτα πρέπει να ακολουθήσουμε και ξεκινούν από την ΑΜΕΣΗ τηλεφωνική αναφορά πυρκαγιάς που μόλις εκδηλώνεται στο Πυροσβεστικό Σώμα(τηλ:199)* είναι πολύ σημαντική, διότι την δεδομένη στιγμή είμαστε τα «μάτια» του Συντονιστικού Κέντρου της Π.Υ. και από την ποιότητα των πληροφοριών που θα μεταδώσουμε θα διαμορφωθεί η ορθότερη «εικόνα» και θα αποσταλούν οι απαιτούμενες δυνάμεις για την άμεση καταστολή της πυρκαγιάς.
Για να έχει η συμβολή του περιπατητή την μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αναγγελία μιας πυρκαγιάς, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δώσει στον χειριστή του Τ.Κ. του Πυροσβεστικού Σώματος μια σειρά από χρήσιμες και ακριβείς πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:
• Για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο φάρσας, αλλά και για λόγους αξιοπιστίας, δίνουμε όνομα επίθετο και τον αριθμό του τηλεφώνου μας. (πιθανόν να χρειαστεί να μας καλέσουν αργότερα από την Π.Υ)
• Την θέση στην οποία βρισκόμαστε και την τοποθεσία που βλέπουμε φωτιά ή καπνό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια προσανατολιζόμενοι στον χώρο και αναφέροντας γνωστά ή εύκολα αναγνωρίσιμα σημεία της περιοχής, για τον καλύτερο εντοπισμό του στίγματος της πυρκαγιάς.
• Την ένταση και κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν στο σημείο (αν υπάρχουν οι σχετικές γνώσεις)
• Το είδος της βλάστησης που καίγεται (λ.χ. ξερά χόρτα, φρύγανα, θάμνοι, ψηλά δένδρα κ.λπ) καθώς και το μέγεθος της πυρκαγιάς κατά την οπτική εκτίμηση, όπως αν πρόκειται για μικρή ή μεγάλη εστία, μικρή έκταση, πολλαπλές εστίες κ.λπ.
• Τον συντομότερο δρόμο που οδηγεί στο σημείο της πυρκαγιάς για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για όλα τα παραπάνω που θα μεταδώσουμε στην Π.Υ. έχει σημασία να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας καθ΄ όλη την διάρκεια της τηλ. eπικοινωνίας, η ήρεμη φωνή με σταθερό και αργό τόνο θα βοηθήσει στο να κατανοηθούν οι αναφερόμενες πληροφορίες συντομότερα και χωρίς περιττές και χρονοβόρες επαναλήψεις. Η έγκαιρη και έγκυρη αναγγελία, θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης για την «πρώτη προσβολή» της φωτιάς που θα είναι και καθοριστική για την εξέλιξή της.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Όταν δούμε φωτιά, αμέσως πρέπει να αναχωρήσουμε προς την αντίθετη διεύθυνση από το σημείο της πυρκαγιάς και να κατευθυνθούμε σε ασφαλές σημείο χωρίς πανικό.
Κατά την διάρκεια της αποχώρησής μας, αν είμαστε εποχούμενοι να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί, διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα το όχημά μας να διασταυρωθεί με τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θα μεταβαίνουν στο συμβάν με ταχύτητα. Εναλλακτικά –αν δεν είναι δυνατή η αποχώρηση από το σημείο- θα πρέπει να τοποθετήσουμε το όχημά μας σε κάποιο άνοιγμα ή πλάτωμα του δρόμου για να διευκολύνουμε την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, δεδομένου ότι οι δρόμοι στο βουνό είναι πολύ πιο στενότεροι από αυτούς της πόλης, συμβάλλοντας έτσι επιπλέον στην όσο τον δυνατόν πιο σύντομη πρόσβαση των Π.Ο. στο σημείο της πυρκαγιάς.
Εάν είμαστε πεζοί, πρέπει να κινούμαστε στην άκρη του δρόμου, αν είναι εφικτό να έχουμε και μια σφυρίχτρα για να «δηλώσουμε την παρουσία μας στον τόπο», διότι υπάρχει το ενδεχόμενο η ορατότητα να είναι μειωμένη λόγω του πυκνού καπνού που θα κατακλύσει τον ευρύτερο χώρο και οι επικρατούσες συνθήκες να είναι εξαιρετικά αντίξοες, λαμβάνοντας δε υπόψη μας και πως θα εισπνέουμε μονοξείδιο του άνθρακα που θα παράγεται από την καιόμενη βλάστηση. (CO είναι άχρωμο άοσμο και άγευστο αέριο, τοξικό για τον άνθρωπο ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις από τα 35ppm)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όταν για κάποιους λόγους, ανεξάρτητους από την θέλησή μας, ΔΕΝ μπορούμε να κατευθυνθούμε σε ασφαλές σημείο, πρέπει να εντοπίσουμε τον κοντινότερο χώρο με ελάχιστη ή και καθόλου βλάστηση (ξέφωτο) να τοποθετήσουμε το σώμα μας χαμηλά και να μην στεκόμαστε σε όρθια στάση για την αποφυγή εισπνοής θερμών δηλητηριωδών αερίων. Για αυτό φροντίζουμε να έχουμε αναγνωρίσει και επισημάνει από πριν ανάλογα σημεία μέσα στο βουνό κατά τους περιοδικούς περιπάτους μας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΥ
Για να μην κάνουμε ανώφελους και περιττούς «ηρωισμούς»
Ως «επισκέπτες» στον όμορφο Υμηττό μας και λόγω και του ελαφρύ ρουχισμού που φοράμε κατά την διάρκεια του περιπάτου μας και λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εμπειρία (η συντριπτική πλειοψηφία από τους περιπατητές) για την αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς, δεν θα είναι συνετό να συμμετέχουμε στην καταστολή της φωτιάς και άθελά μας να δυσχεράνουμε και την εύρυθμη λειτουργία των δυνάμεων Καταστολής, «απασχολώντας» το προσωπικό της Π.Υ. για να μας απομακρύνουν από την περίμετρο, διακυβεύοντας ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον οφείλουμε να προσέχουμε να μην είμαστε εντός της εμβέλειας ρήψης ύδατος από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το δάσος είναι ένας χώρος αναψυχής για όλους, μην υποτιμούμε όμως το γεγονός πως μπορεί κάτω από «ειδικές συνθήκες» να μετατραπεί σε έναν κατ΄ εξοχήν επικίνδυνο προορισμό.
Κάτι που πρέπει να επισημάνω σε όλους του επισκέπτες του Υμηττού, είναι πως τα οχήματα ΔΕΝ πρέπει να τα σταθμεύουν πάνω από ξερά χόρτα , διότι οι καταλύτες των αυτοκινήτων αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες κατά την λειτουργία τους και «ευθύνονται» εν μέρη για την αύξηση των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση. Για αυτόν τον λόγο εφιστώ την προσοχή των συμπολιτών μου να ελέγχουν αν υπάρχει χαμηλή βλάστηση στο σημείο όπου θα σταθμεύσουν το αυτοκίνητο, πριν τον περίπατό τους.
Επίσης για τους συντοπίτες που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την μελισσοκομία, να χρησιμοποιούν τα σύγχρονα ειδικά καπνιστήρια κατά την ενασχόλησή τους με αυτό το παραγωγικό χόμπι και να μην χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο των καιόμενων πευκοβελόνων στα τσίγκινα τενεκεδάκια.
Μην λησμονούμε όλοι εμείς οι γείτονες και κάτοικοι του Χολαργού του Παπάγου και της Αγ. Παρασκευής, πως το πευκόφυτο Δάσος του Υμηττού ΕΙΝΑΙ Ο «ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΗΠΟΣ!!!»
Ας πράξουμε λοιπόν ό,τι το καλύτερο για τον κήπο ΜΑΣ για να τον διατηρήσουμε ανέπαφο και απαλλαγμένο από τα σκουπίδια!!!
Η προστασία του πευκοδάσους του Υμηττού είναι μεγάλη ευθύνη. Ημίμετρα δεν χωρούν στην προστασία του, με δεδομένο πλέον, πως τα τελευταία χρόνια οι «περιπολίες» από τους εθελοντές έχουν μειωθεί δραματικά, παγιώνοντας μια κατάσταση με αρνητικό πρόσημο στον τομέα της πρόληψης, εμείς οι ΄΄περιπατητές αναψυχής΄΄ μπορούμε να συμβάλουμε δραστικά, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον «ρόλο του παρατηρητή».
σ.σ. Οι χρήσιμες πληροφορίες που διατυπώθηκαν , απορρέουν από την πολυετή ενασχόλησή μου με την Δασοπροστασία και την εμπειρίa που αποκόμισα ως Μάχιμος Εθελοντής Δασοπυροσβέστης της Ε.Υ.Δα.Δη.Χ. και ως εγγεγραμμένος εθελοντής στο μητρώο της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας.
*οι τηλ. κλήσεις προς Π.Υ - Ε.Κ.Α.Β - ΕΛ.ΑΣ είναι χωρίς χρέωση και είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν ακόμη και όταν δεν υπάρχει ‘‘σήμα’’ στο κινητό μας, ή ακόμα και αν δεν υπάρχει κάρτα sim στην συσκευή, στον ευρωπαϊκό αριθμό εκτάκτων αναγκών 112 που αποκρίνεται σε τρείς γλώσσες, ελληνικά αγγλικά κ γαλλικά.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικα χρησιμο το παραπανω αρθρο για οσους κανουν τις βολτες τους στο καταπρασσινο κομματι του Υμμητου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι καλο να γνωριζουν ολοι το τι πρεπει να κανουν σε μια περιπτωση πυρκαγιας γιατι θα σωσουν το δασος αλλα και την ιδια τους την ζωη.
Σχετικα με την αναφορα του φιλου Γιωργου για τα προβληματα της δασοπροστασιας, ειδικα απο το 2013 και μετα οπου η "κομματικη ορθοτητα" καποιων αναγκασε πολλους εθελοντες μαζι και εμενα να σταματησουμε την ανιδιοτελη προσφορα μας στην προστασια του Υμμητου, θα ηθελα να επισημανω οτι απο τυχη μεχρι σημερα δεν εχουμε καταστροφικες απωλειες φυσικες και ανθρωπινες.
θα ηθελα να επισημανω οτι το εμπεριστατωμενο αρθρο του φιλου και συναδελφου Γιωργου θα επρεπε να υπαρχει σαν ετησια ανακοινωση απο τους φορεις του δημου μας καθως και η επανααξιολογηση της παρουσας καταστασης.
Ν. Κοντος ....πρωην μαχιμος εθελοντης
ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΘΗΝΩΝ...ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...!!!!!
----
Ο,τι πιο απίστευτο, απάνθρωπο, παράλογο , παραπληροφοριακό και ΕΝΤΕΛΩΣ “fake news” μαζί με “fake science” διαβάσαμε σήμερα στη σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
Αθηνών μπορεί, “εθνικού” όμως όχι, γιατί ανάμεσα στις γραμμές κρύβεται ΌΛΗ η υποτιθέμενη “θεραπεία” της Γεωμηχανικής, η σκοτεινή ατζέντα τροποποίησης καιρού και το απατηλό αφήγημα της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη.
Δείτε τι έγραψαν στη σελίδα τους στο facebook τα σαΐνια της μετεωρολογίας:
Ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα παρατηρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς ερημικής σκόνης από την Σαχάρα στον Ελλαδικό χώρο. Όπως φαίνεται και από τις δορυφορικές εικόνες, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στο Νότιο κομμάτι της χώρας.
Το ΕΑΑ κατέγραψε το επεισόδιο στην Κρήτη, όπου πραγματοποιεί συστηματικές μετρήσεις των ιδιοτήτων της σκόνης από το 2017, με την χρήση ενός προηγμένου συστήματος LiDAR και ενός φωτόμετρου του δικτύου AERONET της NASA.
Η ερημική σκόνη έχει άμεση επίδραση στο κλίμα λόγω της αλληλεπίδρασής της με την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και έμμεση λόγω της αλληλεπίδρασής της με τα νέφη. Επίσης, η μελέτη της ερημικής σκόνης στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου περιεχόμενού της σε σίδηρο. Ο σίδηρος αποτελεί θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται από την απόθεση ερημικής σκόνης στον ωκεανό. Πέραν από τα προφανή οφέλη στην αλιεία, το αυξημένο φυτοπλαγκτόν επηρεάζει και το ατμοσφαιρικό περιεχόμενο σε διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Οι μελέτες της Σαχαριανής σκόνης στην περιοχή μας θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Η ανακοίνωση βγήκε μια ώρα μετά το άρθρο μας Μας έπνιξε η Αφρικάνικη σκόνη – Εικόνες Αποκάλυψης! και δεν ξέρουμε πόσο τυχαίο είναι αυτό, γιατί αναρωτιόμασταν τι απέγινε “το παρατηρητήριο στην Κρήτη” και ποια είναι τα πορίσματα της μελέτης του. Επίσης το σκονισμένο επεισόδιο έγινε και μια μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, αλλά και δύο μέρες πριν την “Ώρα της Γης”, ΄που κάθε χρόνο η ίδια ανοησία μεγατόνων, μας λένε να σβήνουμε τα φώτα και καλά για το περιβάλλον. Τις υπόλοιπες ώρες του χρόνου το ψεκάζουμε, το ηλεκτρομαγνητίζουμε και το γεμίζουμε με φυτοφάρμακα της Μονσάντο. Πιο υποκριτές, το περιβάλλον πεθαίνει…!!!
Ο Γιώργος Χατζηεμμανουήλ διετέλεσε επικεφαλής της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας & Δασοπυρόσβεσης Χολαργού (ΕΥΔΑΔΗΧ) επί Δημαρχίας Σκούρτη και Νικολάου. Η ομάδα αυτή, υπό την ηγεσία του, κατάφερε με βάση το επίπεδο της επαγγελματικής της κατάρτισης, τις ατελείωτες ώρες δασοπαρατήρησης και δασοπροστασίας και τελικά με βάση τα καταγεγραμμένα περιστατικά πρώτης προσβολής και επιτυχούς κατάσβεσης να θεωρηθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) η τρίτη καλύτερη εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας & Δασοπυρόσβεσης πανελληνίως (σε σύνολο 400 και πλέον ομάδων που μετείχαν στα προγράμματα της ΓΓΠΠ). Αυτός ήταν ο λόγος που η ΓΓΠΠ υποστήριξε μαζικά με εξοπλισμό το πυροφυλάκειο του Χολαργού έτσι ώστε αυτό να καταστεί ένα από τα πλέον οργανωμένα και εξοπλισμένα πυροφυλάκεια. Δυστυχώς για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αυτή η ομάδα με την ενοποίηση των δύο Δήμων, επι Δημαρχίας Ξύδη, διαλύθηκε και ένα από τα καλύτερα πυροφυλάκεια καταργήθηκε και μετατράπηκε σε αποθήκη. Αν σήμερα ο Υμηττός, σε ένα μεγάλο κομμάτι του παραμένει δασώδης, οφείλεται και στην ΕΥΔΑΔΗΧ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν λίγα χρόνια , όταν Αντιδήμαρχος ήταν ο Αντώνης Πολύδωρας , ο Χολαργός είχε την καλύτερη Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας σε όλη την Αττική .
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ομάδα αυτή είχε υψηλή εκπαίδευση , σιδερένια πειθαρχία , μεγάλη αγάπη για τον Υμηττό και αρχηγό τον Γιώργο Χατζηεμμανουήλ ο οποίος είχε και έχει ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ στην Δασοπροστασία .
Ήμουν μέλος αυτής της ομάδας που είχε αγκαλιάσει όλο τον Χολαργό .
Ομοιόμορφες στολές με την Ελληνική Σημαία , εξοπλισμός και εκατοντάδες εθελοντές υπό την καθοδήγηση Πολύδωρα / Χατζηεμμανουήλ είχαν δημιουργήσει ένα τείχος απροσπέλαστο σε εμπρηστές και καταπατητές που είχαν........ κάποιες σκέψεις ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου μας .
Οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες Χολαργού είχαν μέσα τους Πατριωτική Συνείδηση και αγάπη Μεγάλη για την Πατρίδα .
Ήταν Μεγάλο Λάθος η Διάλυση της .
Ήταν ένα Απόρθητο Κάστρο Πατριωτισμού και Εθελοντικής Προσφοράς για όλους τους κατοίκους Χολαργού .
Τέτοια ομάδα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά .
Η προσφορά της ανεκτίμητη .
Πολλές φορές ΤΣΑΚΙΣΑΜΕ τα Σκοτεινά Σχέδια καταπατητών ..........
Είμαστε οι Καλύτεροι . Ότι καλύτερο είχε ο Χολαργός ........
Ο Υμηττός επί των ημερών Χατζηεμμανουήλ ήταν μια κυψέλη από εκατοντάδες νέα παιδιά που ήσαν Άγρυπνοι Φρουροί .
Ο Υμηττός Δίνει Ζωή σε Όλους Μας και Έχουμε Χρέος να τον Προστατεύσουμε από τις Ύαινες και τα Τσακάλια .
ΟΛΙΓΟΙ ΓΑΡ ΕΣΘΛΟΙ ΚΡΕΙΣΣΟΝΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΚΩΝ .
ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΙΜΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / ΑΡΚΑΔΑΣ
Α΄ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Κώστας Τίγκας 18/4/2018 10:25
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας τις πολύτιμες πληροφορίες του Γιώργου Χατζηεμμανουήλ εντυπωσιάσθηκα από τη λεπτομερή αποτύπωση της πραγματικότητας και τις πολύτιμες για όλους μας επισημάνσεις.
Επισημάνσεις που έχουν να κάνουν με τη χρήση του βουνού κάνοντας τον περίπατό μας στο δικό μας κήπο.
Πίστευα και πιστεύω ότι έγιναν τραγικά λάθη στη Δασοπροστασία Παπάγου- Χολαργού και όταν λέω τραγικά το εννοώ.
Δεν αξιοποιήθηκαν έμπειρα στελέχη, δεν υπήρξε προσέλκυση νέων εθελοντών, δεν ανανεώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως και το τροχαίο υλικό.
Ουσιαστικά δεν υφίσταται σοβαρή σχεδίαση Πολιτικής Προστασίας .
Επειδή όμως όλα αυτά αποτελούν διαπιστώσεις σημασία έχει τι κάνουμε για το αύριο της δασοπροστασίας. Κατά την άποψή μου πρέπει να γίνουν άμεσα τέσσερα πράγματα:
α. Προσκλητήριο συμπόρευσης εθελοντών παλαιών και νέων χωρίς τοπικιστικές καταβολές και προαπαιτούμενα.
β.Αξιοποίηση του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι για αγορά 2 τουλάχιστον οχημάτων για τη Δασοπροστασία.
γ.Συντήρηση του ηλεκτρονικού και ασύρματου υλικού.
δ.Πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με τον ΣΠΑΥ. Τον χρειαζόμαστε τον έχουμε ανάγκη.
Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο Γιώργο Χατζηεμμανουήλ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε.
ΜΠΡΑΒΟ και πάλι ΜΠΡΑΒΟ.
Εξαιρετικά πολύτιμες οι συμβουλές και οι παραινέσεις του Γ. Χατζηεμμανουήλ, ενός ανθρώπου που έχει δώσει πολλαπλές εξετάσεις και μάλιστα πετυχημένες στον τομέα της προστασίας του Υμηττού μας. Διαβάζοντας μάλιστα την τελευταία παράγραφο του κειμένου του, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτά που λέει για την σημερινή εικόνα της δασοπροστασίας στην περιοχή μας. Ως καθημερινός σχεδόν επισκέπτης του βουνού αλλά και ως παλιός εθελοντής, δεν γίνεται να μην μελαγχολώ κάθε φορά που διαπιστώνω την πλημμελή φύλαξη του, και να μην αναπολώ την εποχή της ΕΥΔΑΔΗΧ, τότε που το πυροφυλάκιο επανδρωνόταν από πολλούς και ικανότατους εθελοντές, τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία - πυροσβεστική) είχαν πολύωρη παρουσία στο πυροφυλάκιο πλάι στους εθελοντές και οι πολίτες αισθάνονταν σιγουριά και ασφάλεια. Δεν λέω πως όλα ήταν ρόδινα τότε και πως δεν υπήρχαν προβλήματα. Λέω όμως πως, δυστυχώς, δεν υπάρχει σύγκριση με την σημερινή κατάσταση. Ας αναλογιστούν επιτέλους οι υπεύθυνοι και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν μετατραπεί ο Υμηττός μας σε ένα δάσος από κάρβουνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖούμε στα Πέτρινα χρόνια μιας Διεφθαρμένης Εποχής όπου αριστεροί Ριψάσπιδες και προσκυνημένοι ισοπέδωσαν την χώρα μας Καταστρέφοντας τα Πάντα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι Δύσκολο , σχεδόν ακατόρθωτο , να βρεις οργανωμένες ομάδες πολιτών
που να πιστεύουν ακόμη στις Παραδόσεις της Πατρίδος μας .
Οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν ελεύθερα εναντίον της σημερινής ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΛΗΣΤΟ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ .
Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις . Η καταστροφή της χώρας μας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο .
Ο Γιώργος Χατζηεμμανουήλ αμέτρητες φορές έχει γράψει άρθρα και έχει μιλήσει για την Πατρίδα και της Προδότες της Ξενόφερτης αριστεράς χωρίς να φοβηθεί τις αγέλες των Λύκων .
Το πιο Σημαντικό Όπλο της τότε Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Χολαργού ήταν ο Πατριωτισμός σε Δύσκολους καιρούς .
Ειδικά σήμερα που ο φόβος σκεπάζει τις ψυχές των ανθρώπων δεν υπάρχουν Πατριωτικές Φωνές Αντίστασης .
ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ '40
ΜΑΖΙ...ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΔΑΦΩΝ...ΤΡΕΛΛΗ ΠΕΙΝΑ...ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ...ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ...ΑΠΟ ΛΑΘΡΟ...ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΣΤΑ...ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ
ΚΟΛΑΣΗ...!!!
Αυτές οι απλές συμβουλές προς τους περιπατητές, για το επίπεδο της σημερινής ομάδας "Δασοπροστασίας" του δήμου μας, φαντάζουν δημοσίευση σε επιστημονικό συνέδριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο με ξύδι και μαϊντανό, το αποτέλεσμα δεν τρώγεται...
Μπράβο Γιώργο, είσαι όπως πάντα στο γραπτό σου λόγο, ορθός, σαφής, περιεκτικός και κατανοητός.
Δρες Ιωάννης,
Πρώην Εθελοντής
Ευχαριστούμε πολυ το Γιωργο για τις ουσιαστικές συμβουλές του στο σήμερα αλλα και για την ανιδιοτελή προσφορά του μαζί με τους εθελοντές του στο χτες. Τι κρίμα για αυτή την ομάδα να μην είναι και παλι στο βουνό έτοιμη για ουσιαστική προσφορά στο δασος κ στους δημότες θύμα ανίκανων δημοτικών αρχόντων.
ΑπάντησηΔιαγραφή