Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΔΡΟΥΓΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ! ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ


Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος*

Η κατάσταση περιφερειακά της Κύπρου είναι σε οριακό σημείο, με την Άγκυρα προκλητικότατα να αμφισβητεί μέσω των πλοίων που έχει στείλει στην περιοχή (σεισμογραφικό και πολεμικά ), όχι μόνο την ΑΟΖ , αλλά την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής δημοκρατίας.  Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι σπασμωδικές, υποτονικές, αναιμικές και χωρίς κάποια έστω οριακά συντονισμένη κοινή στρατηγική. Εμμένουμε στις γνωστές και κουρασμένες θέσεις ότι εμείς δεν προκαλούμε , σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο κλπ. Αυτά καλά είναι , όμως δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα (πλην ολίγων και μετρημένων εξαιρέσεων ) που καθιστούν την Τουρκία ακόμα πιο επιθετική. Με αντιδράσεις τύπου θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή στο δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσα οι Τούρκοι δεν νοιάζονται πολύ αφού ειδικά στην δεύτερη περίπτωση δεν έχουνε καν υπογράψει την συνθήκη του Μοντένγκο Μπει της Τζαμάικα του 1982.


Πρώτο  Η Τουρκία εφαρμόζει μια ρεβιζιονιστική ναυτική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις κινήσεις στον θαλάσσιο χώρο θέλει να δείξει ότι παρά τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Κύπρο και την Ελλάδα δεν επηρεάζεται. Με κάθε τρόπο απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Κύπρου. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδύναμες. Γνωρίζει και την αδυναμία των δύο Ελληνικών κρατών στο  στρατιωτικό πλαίσιο σήμερα. Συνεπώς αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα στα ενεργειακά οικόπεδα της μεγαλονήσου , ενώ στέλνει μήνυμα στην τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου ότι δεν θα αφήσω αρκετά πράγματα να εξελιχθούν , όπως πιθανότατα εσείς επιθυμείτε.

Δεύτερο  Η  θρασύτατη στάση της   στην περιοχή για ψυχολογική τόνωση επιδιώκει στο να δείξει ότι παρά τα όσα γίνονται στην Μεσοποταμία με Ιράκ-εξτρεμιστές –Συρία-Ασάντ και Κουρδικό ζήτημα, δεν λησνονεί τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα αποφύγει εμπλοκή σε κάποιο θερμό επεισόδιο νότια της Κύπρου. Γιατί απλούστατα στην φάση που είμαστε δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πολύ ενεργά την Λευκωσία. Όσο οι Βρετανοί είναι φιλότουρκοι, οι Αμερικανοί Ποντιοπιλατικοί , οι Ευρωπαίοι ναι μεν αλλά ως  και οι Ισραηλινοί με τους Ρώσους δεν ρισκάρουν καθολική κόντρα με την Άγκυρα, η τελευταία μπορεί να προχωρήσει σε  προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. Εφαρμόζει τακτικές Κινέζικες από νότια Κινεζική Θάλασσα, που μέχρι εδώ έχουνε αποδώσει στο Πεκίνο. Με μια διαφορά ότι όλα τα κράτη της ΝΑ Ασίας στράφηκαν προς τις ΗΠΑ που έστειλαν τα μηνύματα στο Πεκίνο αναφορικά με τις ναυτικές προκλήσεις εναντίον Μαλαισίας-Φιλιππίνων-Ινδονησίας και Βιετνάμ. Εδώ την Κυπριακή δημοκρατία δεν την έχει εγγυηθεί κανένας ισχυρός παίχτης στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την ασφάλεια της.

Τρίτο  Η περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με τα νυν δεδομένα είναι αρκετά πιθανή και μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στην Κυπριακή ενεργειακή πολιτική και αποφάσεις, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσπάθεια  διευρυμένης γκριζοποίησης περιοχών , κάτι που στο Αιγαίο άρχισαν οι Τούρκοι  με τα Ίμια, προχώρησαν με την υποχώρηση  μας της Μαδρίτης, διεύρυναν τις προκλήσεις στην Γαύδο, προχώρησαν αμφισβητώντας μικρονησίδες και βραχονησίδες και έφθασαν μέχρι τις βραχονησίδες Καλόγεροι επί του 25ου  μεσημβρινού που ουσιαστικά χωρίζει το Αιγαίο . Έχουνε στρατηγική. Στηρίζονται σε εκτενείς και εμπεριστατωμένες από την πλευρά τους μελέτες των Ακαδημιών Πολέμου και τα εφαρμόζουν διαχρονικά στην πράξη. Εμείς από αυτά δεν έχουμε. Κινούμαστε νομικίστικα νωχελικά  και οχυρωνόμαστε πίσω από υποτονικές αντιδράσεις και άσκοπες –άστοχες δηλώσεις. Η συστημική δικομματική και το πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο των ανωτάτων βαθμών ελλείψει επιλογών και θέσεων  αναμασάει τα ίδια και τα ίδια. Προσωπικά για το επόμενο διάστημα των 5-6 μηνών είμαι πολύ ανήσυχος. Και μην περιμένετε συνδρομή από Μόσχα και Πεκίνο…..

Τέταρτο Με τις ΗΠΑ να έχουνε επικεντρωθεί σε Μεσοποταμία, ανατολική Ουκρανία, προβλήματα ΝΑΤΟ-Μόσχας, έκρυθμη κατάσταση στην Νότια Κινεζική θάλασσα , σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών που αλλάζουν το τοπίο στην Γερουσία, ας μην αναμένουμε κάτι δυναμικό. Απλά ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα επισημαίνει κάποια πράγματα, αλλά ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας και το πολυδιάστατο κατεστημένο έχουνε αποφασίσει κάποια πράγματα…. Και τα προωθούν. Συνεπώς μετά από αρκετά χρόνια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε περίεργες καταστάσεις Όπως  έχω πει υπάρχει ένα μεγάλο τόξο κρίσης από το Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας μέσω Μεσοποταμίας-Ανατολικής Μεσογείου προς Βόρεια Αφρική  όπου κυριαρχούν οι  υβριδικοί πόλεμοι, οι εντάσεις, η πολυπαραμετρική αστάθεια, οι δοκιμές νέων χαμηλής έντασης επιχειρήσεων, η ενεργειακή ανασφάλεια, ο Ισλαμικές παροξυσμός, οι ασύμμετρες απειλές  κα.

Πέμπτο    Δυστυχώς σαν Ελληνισμός δεν έχουμε μελετήσει τις υβριδικέςκαι ασύμμετρες απειλές. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να απειλήσει με εισβολή την Κύπρο. Θα την φθείρει διαφορετικά. Μπορεί αεροναυτικά να κάνει πολλά που να ενισχύσουν την αδυναμία και την ομηρία της Λευκωσίας.  Δείτε μεθόδους που χρησιμοποιεί σε άλλο θέρετρο επιχειρήσεων ο Πούτιν που έχουνε φέρει το ΝΑΤΟ σε πολλή δύσκολη θέση.
Η Άγκυρα τα μελετά όλα αυτά και έχει προχωρήσει αρκετά. Προετοιμάζεται για κρίσεις έντασης που θα φέρουνε την Λευκωσία σε δύσκολη θέση.  Αν φέρει την πλατφόρμα για έρευνες κλπ στα Κυπριακά οικόπεδα, αποκλείω να πάει κάποιος να την βομβαρδίσει….Συνεπώς μέσω ύπουλων-ειδικών –ιδιότυπων και άλλων κινήσεων θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα , και όπως είναι τα πράγματα υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες κάλυψης της νήσου. Εδώ δεν είναι η περίπτωση Λονδίνου με Φώγκλαντς/Μαλβίνας. Στο μυαλό μου έχω αναλύσει σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν βαριές επιπτώσεις  Άρα είναι απαραίτητο να σκεφθούμε διαφορετικά και δεν το κάνουμε γιατί οι κυβερνώσες ελίτ έχουνε απαρχαιωμένες θέσεις περί κρίσεων και πολέμων χαμηλότερου του συμβατικού πλαισίου.. .

Έκτο Στην φάση που είναι τα πράγματα τι μπορούμε να κάνουμε.

* Η Λευκωσία  να ξεκαθαρίσει με το Ισραήλ τι αυτό και αν προτίθεται να την καλύψει σε θέματα ενεργειακής και ναυτικής  ασφάλειας. Θα έπρεπε ήδη ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας και ο αντιστράτηγος Γιώργος Μπασιακούλης με επιτελείς της Εθνικής Φρουράς να έχουνε ήδη  μεταβεί για διαβουλέυσεις στο Τελ  Αβίβ.. Η Κύπρος έχει δώσει πολλά στο Ισραήλ σε ασκήσεις, κα. Είναι καιρός να έχει μία πλήρη εικόνα των όποιων Ισραηλινών κινήσεων σε φάση κρίσης.

*Να ενισχυθεί ο χώρος της άμυνας της Κύπρου από νότια με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, κάποια μεταχειρισμένα ταχέα σκάφη, συστήματα προστασίας ενεργειακών βάσεων όπως αυτά στην Βόρεια Θάλασσα και όχι μόνο, καθώς και με την προμήθεια νέας γενιάς αντί-πλοϊκών πυραύλων/επάκτιας άμυνας.

*Να μελετηθούν ενδεχόμενα σενάρια ασύμμετρων ενεργειών των Τούρκων σε όλες τις περιοχές της Κύπρου και πως θα συντονισμού Αθήνα και Λευκωσία για την αντιμετώπιση τους.

*Η Λευκωσία να ενημερώσει τους Παγκόσμιους Οργανισμούς Ενέργειας και ναυτιλίας για τις επιθετικές και προκλητικές Τουρκικές ενέργειες.

*Επειδή η χώρα μας και η Κύπρος συμμετέχουν  έστω και με οριακό τρόπο στην υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία των 62  προθύμων κρατών κατά του ISIS  στην Μεσοποταμία , θα μπορούσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο να προωθήσουμε με ευέλικτο τρόπο κάποιες επιλογές…..Η κίνηση μας με την διάθεση του υποβρυχίου και της φρεγάτας στα πλαίσια των επιχειρήσεων του NATO/ACTIVE ENDEAVOUR και του ΟΗΕ/UNIFIL/MARITIME COMPONENT σε εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΣΑ/ΟΗΕ του 2006 δεν συνδράμουν ανάλογα. Άλλα πρέπει να γίνουνε….

* Η άμυνα της Ταιβάν ως και Ιαπωνικών νήσων στην Νότια Κινεζική Θάλασσα καθώς και στην Ανατολική Κινεζική/Ιαπωνική Θάλασσα απέναντι στην συνεχή και προκλητική πολιτική του Πεκίνου  προσφέρουν κάποιες εύκαμπτες επιλογές απέναντι σε αντιμετώπιση ασύμμετρων επιλογών σε ενεργειακούς χώρους και προστασία δικαιωμάτων της ΑΟΖ κλπ. Ας τα δούμε λίγο σε περιφερειακό πλαίσιο…..

*Τέλος η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να έχουνε έτοιμα πακέτα ψυχολογικών και πληροφορικών επιχειρήσεων νέας γενιάς με ετοιμότητα χρήσης των social media για να έχουμε απαντήσεις απέναντι σα όσα ανυπόστατα  θα ισχυρίζονται οι ανατολικοί μας γείτονες. Για να μην βρεθούμε στο χάλι που βρεθήκαν οι Δυτικοί απέναντι στη νέα μορφή ειδικού πολέμου του Πούτιν σε Κριμαία και Ντονμπάς. Και φυσικά η Ελλάδα να έχει μία συνεχή ετοιμότητα για όποιας μορφής διακλαδικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών στο τρίγωνο Ανατολική Κρήτη-Καστελόριζο –Κύπρος. Και να μετρήσουμε το δυνάμεις συνολικά έχουμε , γιατί πάλι μόνοι θα βρεθούμε. Τέλος προσοχή στο ενδεχόμενο απλά προκλητικών επεισοδίων από τα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας , αφού πάντα υπάρχουν οι θερμοκέφαλοι σε ακραίους κύκλους σε Αλβανία και Σκόπια.

*O Δρ Αθανάσιος.Ε.Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής-Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας-ΝΑΤΟ-τρομοκρατίας και Ασύμμετρων απειλών.
*To άρθρο του Θανάση Δρούγου δημοσιεύεται στο αυριανό "Χωνί" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου