Η προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο στρατόπεδο των προθύμων να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο δεν φέρνει κοντύτερα τον στόχο του Μαξίμου για....
εξασφάλιση των 200 ψήφων ώστε να μπορεί αυτός να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Με δεδομένο ότι μόνον ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι εκλεγμένος βουλευτής το επίσημο «ΝΑΙ» της ΔΗΜΑΡ δεν αλλάζει το μέχρι τώρα «συσχετισμό» των ψήφων μόνον επισημοποιεί το «ρήγμα» στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το θέμα.
Χωρίς κανείς να μπορεί αυτή τη στιγμή να ισχυριστεί ότι ο κλονισμός στη σχέση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα καταστεί διαλυτικός για την Συμπαράταξη.
Η αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται καθοριστική και εκείνη που υποχρεώνει το Μαξίμου να αναζητήσει νέα στρατηγική για την επίτευξη του άπιαστου όπως δείχνει στόχου των 200 ψήφων.
Τι δείχνουν τώρα τα νούμερα
Στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Μαξίμου υπολογίζει και τους 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη ο οποίος στηρίζει με νύχια και με δόντια την υπερψήφιση του νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση.
Στις θετικές ψήφους - αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση της - συνυπολογίζονται και ψήφοι των 18 ακροδεξιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο αριθμός των υποθετικών θετικών ψήφων ανεβαίνει έτσι στους 180.
Σε αυτόν τον αριθμό προστίθεται τώρα και ο Θ. Θεοχαρόπουλος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μοναδικός εκλεγμένος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε διαφοροποιήσεις και των κ. .κ. Λυκούδη και Δανέλλη από το Ποτάμι αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δυο αυτοί βουλευτές θα επιλέξουν σε αντίθεση με ότι επιλέγει το κόμμα τους.
Φώφη και Βενιζέλος στην ίδια όχθη
Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο βρέθηκαν στην ίδια όχθη σε σχέση με τη στάση απέναντι στον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση.
«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast track» είπε η κ Γεννηματά προτείνοντας την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Επέρριψε σκοπιμότητες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ και εγκάλεσε τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.
«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».
Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».
Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο και έθεσε ξανά στο τραπέζι ως βάση συζήτησης την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ.
Ενω ως προς το μέλλον του εγχειρήματος κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς έστειλε μηνύματα και προς τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας «Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».
Βενιζέλος: Απροκάλυπτο το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τους Θεσμούς
Παίρνοντας το λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί στα σοβαρά συζήτηση «όταν υπάρχει τέτοια πρωτοφανής κρίση ως προς την εξωτερική και εσωτερική, όταν δεν υπάρχει καμία πραγματική εγγύηση συναίνεσης».
Απαντώντας δε στο επιχείρημα υπό τη μορφή μομφής που διατυπώνεται απο πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος σε πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2015 είχε περιλάβει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών σημείωσε ότι ήταν μια κατεπείγουσα πολιτική πρωτοβουλία ανακοπής του κατήφορου στον οποίο έτρεχε, μέσα στην τότε συγκυρία, η χώρα με κίνδυνο να προσκρούσει στο Grexit και την ασύντακτη χρεοκοπία.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τώρα που το αδιέξοδο που προκάλεσε δεν είναι πλέον μόνο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό αλλά μετατρέπεται και σε αδιέξοδο κομματικό για τους κυβερνώντες, τώρα λοιπόν θυμούνται δήθεν την αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως και επειγόντως τον εκλογικό νόμο! Τέτοιο απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς.
«Το «σχέδιο» τους συνίσταται στην καταστρατήγηση των θεσμών με στόχο να δημιουργηθεί, σε πρώτο στάδιο, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ελέγχει και καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις παρά το εθνικό αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται. Και σε δεύτερο στάδιο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, κρίσιμος παράγοντας για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Όχι στο όνομα μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, όπως αυτή που υπηρέτησε με βαρύ κόστος το ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά στο όνομα του μικρού κομματικού συμφέροντος ή μάλλον του πολιτικού συμφέροντος ενός μικρού κύκλου προσώπων» σημειώνει.
Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η σύγκριση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ το 2015 είναι εξοργιστική.
ΔΗΜΑΡ: Η αξιοπιστία επιβάλει να μην λες άλλα χθες και άλλα σήμερα
« Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής» ανέεφερε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κόμματος γνωστοποιώντας ότι θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης « καθώς αποτελεί θέση μας».
Στην απόφαση επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι από την διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ δεν τίθεται σε κίνδυνο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.
Καταλήγοντας στην απόφασή της η Ε.Ε επισημαίνει « συμμετέχουμε στην Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος.»
thetoc.gr (τ/ίτλος: δικός μας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου