Δείτε τον πώς γελάει! Αφού συμμετείχε στο gay pride, τι ανάγκη έχει; Πήγε για καφέ στις Βρυξέλλες και είπε ΝΑΙ σε όλα. Πήρε μόνο αόριστες...
υποσχέσεις και μια δόση, που σχεδόν όλη θα πάει πίσω στους δανειστές για την πληρωμή δόσης του Ιουλίου!
Το ρεπορτάζ που ακολουθεί από το thetoc.gr:
Η Ελλάδα πέρασε στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης μέτρα συνολικού ύψους 14,5 δις. ευρώ. Δεσμεύτηκε ότι θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μετά το 2023 και μέχρι το μακρινό 2060. Σε αντάλλαγμα παίρνει σε αυτή τη φάση υποσχέσεις: πρώτον ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός διευθέτησης του χρέους ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη.
Δεύτερον ότι η Ελλάδαθα βοηθηθεί στο να βγει στις αγορές μετά το 2018 με «όπλο» ένα μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο θα δημιουργηθεί με πόρους από το υφιστάμενο πακέτο χρηματοδότησης του ESΜ.
Όσο για το ΔΝΤ βρέθηκε τρόπος να παραμείνει εντός προγράμματος με μια κατά κύριολόγο «πολιτική λύση». Η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε, στην πράξη δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί. Πρώτον διότι δεν είναι σαφές το πότε η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα περίπου 1,8 δις. ευρώ που ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ –η ίδια διεκρίνισε ότι απαιτείται να αποσαφηνιστούν τα μέτρα του χρέους- και δεύτερον διότι πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα ζητήσει λεφτά από το ΔΝΤ όταν υπάρχουν οι πόροι του ESM.
Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες είναι τα εξής:
· Μέχρι και το φθινόπωρο, τα χρήματα που θα περισσέψουν για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας δεν θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Μπορεί η συνολική δόση να φτάσει στα 8,5 δις. ευρώ αλλά τα χρήματα θα δοθούν σε δύο δόσεις. Σε αυτή τη φάση, πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο γιατί πρέπει να ψηφίσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα δοθούν 7,7 δις. ευρώ. Από αυτά όμως, τα 6,9 δις. ευρώ αφορούν στις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για άλλες ανάγκες, πιθανότατα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τον κ.Ρέγκλινγκ, τα τελευταία 800 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευτούν το φθινόπωρο, αφού εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.
· Το τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup μιλάει με σαφήνεια για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και για πλεονασμάτα υψηλότερα του 2% για την περίοδο από το 2023 έως το 2060. Το 2% υπάρχει ως αναφορά στο τελικό κείμενο με την επισήμανση «ίσα με ή υψηλότερα αλλά κοντά στο 2%». Πρακτικά, με την απόφαση του Eurogroup κλειδώνει η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας για δεκαετίας και σε κάθε περίπτωση μέχρι το 2022 καθώς τα πλεονάσματα του 3,5% δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης στην όποια ελληνική κυβέρνηση.
· Η απόφαση του Eurogroup παραπέμπει σεέναν ακόμη σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων για το χρέος ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να οριστικοποιηθεί ένας μηχανισμός ενεργοποίησης μέτρων διευθέτησης του χρέους ο οποίος θα συναρτάται από την πορεία της οικονομίας (σ.σ πρόκειται για την περίφημη γαλλική πρόταση). Στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά αν και παρασκηνιακά είχαν γίνει συζητήσεις για σύνδεση των μέτρων ανάλογα με το αν η ανάπτυξη θα ξεπερνά ή όχι το 1,3% του ΑΕΠ.
· Το τελικό κείμενο της συμφωνίας, παραπέμπει σε έναν μηχανισμό υποστήριξης της Ελλάδας στο να βγει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Eurogroup δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Πρακτικά, το Eurogroup προαναγγέλει ότι οι επόμενες δόσεις που θα εκταμιευτούν στο πλαίσιο της 3ης δανειακής σύμβασης θα είναι τέτοιες ώστε όχι μόνο να καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αλλά να περισσεύουν και χρήματα ώστε να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς». Ο «κουμπαράς» αυτός, σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.
·Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να ανοίξει μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης η οποία όμως θα είναι της τάξεως των 2 δις δολαρίων ή της τάξεως των 1,8 δις. ευρώ. Αυτή η γραμμή έχει περισσότερο «πολιτικό χαρακτήρα». Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα εκταμιεύσει ποτέ αυτούς τους πόρους καθώς, μεταξύ άλλων, το χρήμα του ΔΝΤ είναι και ακριβότερο. Άλλωστε, και ο Γιώργος Χουλιαράκης που ρωτήθηκε χθες σχετικά, ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολα θα ζητήσει η Ελλάδα να ανοίξει αυτή τη προληπτική γραμμή τη στιγμή που αυτή τη στιγμή υπάρχουν 53 δις. ευρώ αδιάθετα από το πακέτο του ESM (εκ των οποίων τα 8,5 δις. ευρώ θα εκταμιευτούν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο)
Το τελικό κείμενο εμπεριέχει και μια σειρά αναφορών οι οποίες όμως χρίζουν περισσότερης εξειδίκευσης. Για παράδειγμα γίνεται αναφορά στη συγκρότηση Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πως θα χρηματοδοτηθεί αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου