Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ!



Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ


Επιληπτικοί, ψυχασθενείς,  διαβητικοί, άρρωστοι με πάρκινσον, ή Αλτσχάϊμερ, υποχρεώνονται από την  Πολιτεία να πληρώνουν συμμετοχή 10% στα φάρμακά τους!
από τον Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Η κυβέρνηση των Μνημονίων και του «κάτσε στα τέσσερα» ενώπιον των δανειστών, εξοντώνει τους βαριά ασθενείς συμπολίτες μας. Άτομα που μέχρι πρότινος είχαν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν το 10%  της διατιμημένης αξίας τους. Γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για την εν ψυχρώ εκτέλεσή τους με απόφαση της Πολιτείας. Μέσα στην τραγική οικονομική κρίση, με εξαθλιωμένους μισθούς, συντάξεις και καταργημένα επιδόματα και με πολλούς από τους ασθενείς, είτε να βρίσκονται εδώ και καιρό στους καταλόγους ανεργίας είτε να μην μπορούν να εργαστούν λόγω της πάθησής τους, πώς είναι δυνατόν να πληρώνουν κάθε 15νθήμερο ή μηνιαίως το 10% των απαραίτητων για την επιβίωση τους φαρμάκων;

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς παρέλαβε ένα νόμο που οδηγεί στην βιολογική εξόντωση των άρρωστων συμπολιτών μας. Φαντασθείτε έναν ασθενή άνεργο να μην έχει να πληρώσει τη συμμετοχή του 10% που του ζητεί η Πολιτεία. Τι θα κάνει; Θα αναγκαστεί να μην λάβει την δοσολογία του άρα θα επισπεύσει το θάνατό του. Ο κ. Σαλμάς τι κάνει επ’ αυτού; Όχι μόνο δεν κάνει τίποτε αλλά καταγγέλλεται ότι διαβητικοί τύπου Ι (νεανικός διαβήτης) οι οποίοι είχαν μηδενική συμμετοχή στις ινσουλίνες, καλούνται πλέον να πληρώσουν 10% επί των σκευασμάτων!

Όπως λένε, το υπουργείο Υγείας έχει αυστηροποιήσει τον υφιστάμενο νόμο, με μία πρωτοφανή ερμηνεία του νόμου: διαβητικοί «ινσουλινοερξαρτώμενοι» δεν θεωρούνται πλέον αυτοί που έχουν νεανικό διαβήτη αλλά όσοι γεννήθηκαν διαβητικοί!!!  Όλοι οι άλλοι, ακόμη και αυτοί δηλαδή που απέκτησαν διαβήτη στην ηλικία των 3, 5 ή 10 ετών, εκλαμβάνονται ως «ινσουλινοθεραπευόμενοι»! Ταξινομούνται δηλαδή στην ίδια κατηγορία με τους διαβητικούς τύπου ΙΙ, εκείνους που απέκτησαν διαβήτη σε μεγάλη ηλικία!  Ο νεολογισμοί αυτοί και οι ακροβατικές ερμηνείες του νόμου, εφόσον ισχύουν, ρίχνουν στον καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ενώ μέχρι πρόσφατα δεν πλήρωναν συμμετοχή για την ινσουλίνη τους, σήμερα καλούνται  να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν το 10% της αξίας της ινσουλίνης! Και αν δεν έχουν ή είναι άνεργοι ή τούς έχουν λυγίσει τα χαράτσια των ακινήτων και της ψηλής φορολογίας; Τότε τι κάνουν; «Ας πάνε να πνιγούν, ας μην πάρουν ινσουλίνη», είναι σαν να λένε οι αρμόδιοι της κυβέρνησης!

Να επισημάνουμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι εάν ο ασθενής δεν λάβει έστω και για μία μέρα ινσουλίνη, οι βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό του μπορεί και να είναι ανεπανόρθωτες!

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, πρέπει να τονιστεί ότι εδώ κι ένα περίπου μήνα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε πολλά φάρμακα, η οποία σε μερικές περιπτώσεις φτάνει και σε αυξήσεις που υπερβαίνουν το 50%.

Με τη νέα λίστα φαρμάκων,  η αποζημίωση του ασφαλιστικού φορέα καθορίζεται με βάση την ασφαλιστική τιμή η οποία έχει υπολογιστεί για κάθε κατηγορία φαρμάκων.


ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ!
Η εξόντωση των ασφαλισμένων δεν έχει τέλος. Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων στα φάρμακα, στην πληρωμή νοσηλίων σε ένα νοσοκομείο, αλλά και τα κάθε είδους επιδόματα ή χρηματικά βοηθήματα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, θα υπολογίζονται πλέον ως εισόδημα το οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση!

Ο πολύπαθος ασθενής που υποχρεώνεται να καταβάλει το 10% επί των φαρμάκων που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε, τώρα θα δηλώνει ως εισόδημα τα χρήματα που του καλύπτει το Ταμείο!
Υποχρεωτικά από φέτος, το ποσό αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στη φορολογική δήλωση μαζί με το εισόδημα.
Θα θεωρείται εισόδημα ακόμη και το χρηματικό βοήθεια που παίρνουν καρκινοπαθείς για τη χρήση κάποιων βοηθημάτων κατά τη θεραπεία τους (κάσκες κλπ), για γυαλιά οράσεως κ.λ.π.
Όλα τα παραπάνω ποσά είναι απαλλαγμένα από τον φόρο, όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" από τη στιγμή που μπαίνουν μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είναι 1% ως 4%.
Με λίγα λόγια εκατομμύρια ασφαλισμένοι που καταβάλλουν επί χρόνια εισφορές στα Ταμεία τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα κληθούν να ... ξαναπληρώσουν.


Α. ΚΑΡΟΥΝΟΥ: «ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ Ι ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΤΟΥΣ»!

Από τα… σύννεφα έπεσε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Αθανασία Καρούνου μόλις την πληροφορήσαμε ότι φαρμακεία χρεώνουν ήδη με το 10% της αξίας της ινσουλίνης, τους διαβητικούς τύπου Ι εφόσον αυτοί δεν γεννήθηκαν με διαβήτη. Διαβάστε το διάλογο που είχαμε με την κ. Καρούνου και πώς αιφνιδιάστηκε:
Ποιοι διαβητικοί πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα κυρία Καρούνου;
Αθανασία Καρούνου: Μετά την τροποποίηση του ΕΟΠΥΥ υποχρεώνουν τους διαβητικούς τύπου ΙΙ να πληρώνουν συμμετοχή 10% για την ινσουλίνη τους. Είναι οι λεγόμενοι ινσουλινοθεραπευόμενοι. Παράλληλα, για τις ταινίες μέτρησης του διαβήτη τους τούς υποχρεώνουν να καταβάλουν συμμετοχή 25%! Έχουμε διαμαρτυρηθεί με επιστολές, έχουμε κάνει παραστάσεις, έχουμε βγει στις τηλεοράσεις για να καταγγείλουμε αυτή την αδικία. Καταβάλουμε δε μεγάλο αγώνα να πείσουμε την Πολιτεία να μην πληρώνουν συμμετοχή οι διαβητικοί τύπου ΙΙ που χρειάζονται καθημερινά ινσουλίνη. Οι ινσουλινοεξαρτόμενοι δεν πληρώνουν.
Σας πληροφορούμε ότι φαρμακεία χρεώνουν ήδη με το 10% της αξίας της ινσουλίνης, τους διαβητικούς τύπου Ι εφόσον δεν γεννήθηκαν με διαβήτη. Συμμετοχή δεν πληρώνουν μόνον όσοι γεννήθηκαν με διαβήτη.
Αθανασία Καρούνου: Μα πώς και ποιος μπορεί να το κάνει αυθαίρετα αυτό; Υπάρχει το IDF, η Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη. Είμαι εξοργισμένη… 


ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ


Στους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), ανεξάρτητα από την ονομασία και τη νομική τους μορφή καθώς και του Οίκου Ναύτου, χορηγούνται τα φάρμακα με συμμετοχή 10% επί της διατιμημένης αξίας του φαρ­μάκου ή με μηδενική συμμετοχή για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, ως εξής:
Α. Συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 10% για τους πάσχοντες από:
1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες
2. Άποιο διαβήτη
3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια
4. Μυασθένεια
5. Φυματίωση
6. Κληρονομικό αγγειοοίδημα
7. Συγγενή ιχθύαση
8. Νόσο του WILSON
9. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου II
10. Επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις
11. Αγγειοπάθεια BURGER
12. Άνοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot

Β. Μηδενική (0%) συμμετοχή για τους πάσχοντες από:
1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου I
3.Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)
4.Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικρο-δρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανο­κυτταρική αναιμία
5.Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία - θρομβοπενική πορ­φύρα
6.Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
7.Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
8.Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
9.Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
10. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
11. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
12. Γλυκογονίαση - γλυκόγονίαση τύπου IB
13. Νόσο Gaucher
14. Έλλειψη ορνιθο-καρβαμυλο-τρανσφεράση
15. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4
16. Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμο-
κάθαρση
17. Νόσο Niemann-Pick τύπου C
18. Υπερφαινυλαλανιναιμία
19. Σκλήρυνση κατά πλάκας
Επισημαίνεται ότι η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευ­τικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντι­μετώπιση των αντίστοιχων ως ανωτέρω συγκεκριμένων παθήσεων.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστα­σης τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.
"Ελεύθερη Ώρα"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου