Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΕ-ΕΚΤ! ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ! ΠΟΙΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ BAIL IN;

ΑΔΩΝΙΣ, ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ;;;
Ποιοι εκτελούνται πρώτοι στη διαδικασία του Bail in ;;;
Βήμα-βήμα η διαδικασία για τις τρεις εμπλεκόμενες κατηγορίες !!!
Το σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους !!!
Σας το λέμε εδώ και μήνες ότι το ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ και της ΕΚΤ !!!Χθες σας το ξανάπαμε ΕΔΩ :

Και σήμερα ήρθε απλά η επιβεβαίωση !!!



Ο μηχανισμός bail-in σχεδιάστηκε από την Ευρωζώνη με στόχο να σταθεροποιεί τράπεζες και ΕΠΕΥ που χρειάζονται άμεσα κεφάλαια με τρόπο ώστε να συνεχίσουν την παροχή βασικών υπηρεσιών, χωρίς την ανάγκη για bail-out από δημόσιους πόρους. 
Ουσιαστικά επιβάλλεται μια ανακεφαλαιοποίηση στις προβληματικές τράπεζες και ΕΠΕΥ μέσω της υποτίμησης των υποχρεώσεων ή και της μετατροπής τους σε μετοχικό κεφάλαιο η οποία θα επιτρέψει στην προβληματική τράπεζα/ΕΠΕΥ να συνεχίσει τη λειτουργία του και να αποφευχθεί έτσι η διατάραξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 
Με το συγκεκριμένο μοντέλο του bail-in οι αρχές επιδιώκουν να αποκτούν και μια χρονική παράταση, ώστε να αναδιοργανωθούν για να παρέμβουν αποτελεσματικά.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος ήταν αυτή της μεγαλύτερης πορτογαλικής τράπεζας της Banco Santo Espirito, 
μια περίπτωση που αποδεικνύει ότι το κούρεμα των καταθέσεων που έγινε στην Κύπρο δεν είναι πάντοτε αναπόφευκτο. 
Απρόσμενες ζημίες «προσγείωσαν» τον δείκτη κεφαλαίων tier 1 της Banco Santo Espirito στο 5% και η πορτογαλική τράπεζα έπρεπε να βάλει λουκέτο. Η κυβέρνηση λόγω του συστημικού χαρακτήρα της -όπως προβλέπει η οδηγία του bail-in- προτίμησε να χρηματοδοτήσει με 4,9 δις. την τράπεζα και να μην κουρέψει τις καταθέσεις και τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης. 
Ετσι η τράπεζα εκκαθαρίστηκε και κουρεύτηκαν ομόλογα αξίας 3 δις.

Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών και ΕΠΕΥ (BRRD) που θα υιοθετηθεί στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου, προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν bail-in σε όλους τους μετόχους και τους άλλους πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. 
Οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις απώλειες και θα ακολουθήσουν με προκαθορισμένη σειρά ομολογιούχοι και ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ !!! 

Οι καταθέσεις μικρότερες των 100 000 ευρώ δεν επηρεάζονται, καθώς προστατεύονται εξ ολοκλήρου ανά πάσα στιγμή. 
Η οδηγία προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. 
Θα είναι δηλαδή στη σειρά μετά τους μετόχους και τους ομολογιούχους.

Ταυτόχρονα όμως η οδηγία προβλέπει πως τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να τους αποκλείσουν πλήρως, προκειμένου να προστατευτεί η συστημική ευστάθεια. 
Να ενεργήσουν δηλαδή όπως η πορτογαλική κυβέρνηση στην περίπτωση της Banco Santo Espirito.

Για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία του bail-in θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. 
Αυτό συνήθως σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματα τους. 
Αν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη διάσωση, τότε οι αρχές θα μπορούν να διαθέτουν κεφάλαια από το ταμείο εξυγίανσης. 
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες με κοινή υπουργική απόφαση πληρώνουν για το ταμείο εξυγίανσης ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί διεύθυνση Εξυγίανσης. 
Η κεφαλαιακή ενίσχυση από το ταμείο εξυγίανσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του ενεργητικού της προβληματικής τράπεζας. 
Το σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους.

Πηγή: newmoney.gr,
kinima-ypervasi.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου