Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ...ΡΟΥΦΑΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!

Αυτό το φοβισμένο ανθρωπάκι ρυθμίζει τις τύχες της ζωής των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκατη των Ελλήνων!
Θέμα διατάραξης της λειτουργίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την άνευ όρων χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, εγείρει η ΕΚΤ. Κινδυνεύει η λειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος...
Όπως τονίζεται στο κείμενο της ΕΚΤ - στο οποίο φωτογραφίζεται  ξεκάθαρα η Ελλάδα - η ΕΚΤ δεν δύναται να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες με υπερβολικά ευνοϊκούς όρους ή χωρίς επαρκή collaterals.
Eάν αυτό συμβεί, τότε θα αυξηθεί o ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η λειτουργία του Ευρωσυστήματος θα μπορούσε να διαταραχθεί από τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω ELA, με υπερβολικά γενναιόδωρους ή ευνοϊκούς όρους.
Ο στόχος του ELA είναι να στηρίζει φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητας.
Ο μηχανισμός ELA δεν αποτελεί εργαλείο νομισματικής πολιτικής, διαμηνύει η ΕΚΤ.
Οι επισημάνσεις της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρες και φωτογραφίζουν την Ελλάδα, καθώς μόλις χθες η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Ο κλοιός προς τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη αρχίσει να σφίγγει, με την ΕΚΤ να αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, ήτοι στα 88,6 δισ. ευρώ, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του κουρέματος (απομείωσης ή haircut) που επιβάλλει στις εγγυήσεις (collaterals) που λαμβάνει από τις ελληνικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.
Η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το ύψος του κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ακριβές ύψος.
Πρακτικά με την απόφαση αυτή, περιορίζεται το επίπεδο των διαθέσιμων εγγυήσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Επί της ουσίας, πρόκειται για σαφή κίνηση αυστηροποίησης των όρων με τους οποίους χορηγεί ρευστότητα η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η κίνηση της ΕΚΤ μεταφράζεται ως εξής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: Μετά την αναπροσαρμογή του κουρέματος των εγγυήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν στην ΕΚΤ περισσότερες εγγυήσεις - ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας
news247, (τίτλος: δικός μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου