Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ: "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..." (;)

Μην «ξεχάσετε» να ευχαριστήσετε τις ΗΠΑ, κύριε Τσίπρα!

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Έχω γράψει και με άλλες αφορμές πως οι ΗΠΑ θεωρούν επιβεβλημένη την ύπαρξη μιας ζώνης σταθερότητας, μέσα σε ένα ταραγμένο τοπίο στην...

ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, η άρνηση της Γερμανίας να «βάλει πλάτη» στην επίτευξη αυτής της σταθερότητας και η γραμμή του «εθνικού εγωισμού» που ακολουθεί προκειμένου να γεμίζει τα δικά της ταμία, έχει σύρει στο χείλος του γκρεμού και της αποσταθεροποίησης όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουν στενές σχέσεις οι ΗΠΑ: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα. Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν μένει αναπάντητο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της Volkswagen, σίγουρα δεν είναι κάτι τυχαίο καθώς δεν συμβαίνουν «τυχαία» γεγονότα σε αυτό το επίπεδο της διεθνούς πολιτικής.
Σε αυτό το περιβάλλον έχει ασφαλώς εξαιρετικά μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται την Κυριακή στις ΗΠΑ, μόλις μια εβδομάδα μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του. Ήδη έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Τσίπρα και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος «ο Πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της.».
Για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, οι ΗΠΑ θέτουν ευθέως το ζήτημα της ελάφρυνσης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το μεγάλο εθνικό στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα. Άλλωστε όλοι αναγνωρίζουν πως χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ τον «καυτό Ιούλιο» που μας πέρασε, σήμερα δεν ξέρω για ποια Ελλάδα και ποιον Τσίπρα θα μπορούσαμε ακόμη να μιλάμε.
Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και θα έχει πιθανότατα στις 30 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Το εάν η συνάντηση αυτή θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, ή αν θα γίνει στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες, μικρή σημασία έχει.
Αντίθετα, αυτό που θα «μετρήσει» πάρα πολύ για την αμερικανική αντίληψη των διεθνών σχέσεων είναι η ρητή και χωρίς μισόλογα έκφραση των ευχαριστιών της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρείχαν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, κι όταν άλλοι «παίκτες» του παγκόσμιου συστήματος τήρησαν «αποστάσεις ασφαλείας». Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται πάντα. Την ώρα της ανάγκης λοιπόν, η Ελλάδα βρήκε φίλους μόνο στις ΗΠΑ που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ξαναμπούν στο συρτάρι τα σχέδια του Σόιμπλε.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του την υποχρέωση να κάνει πολλές και μεγάλες υπερβάσεις προκειμένου να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα. Η μεγαλύτερη ίσως από αυτές είναι να ξεμπερδέψει με την παλιά αριστερή αντίληψη του «αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» και να δώσει νέα δυναμική στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, η οποία είναι και η μόνη που πραγματικά μπορεί να αποδώσει οφέλη μέσα στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο παγκόσμιο σύστημα.
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ μπορεί και αξίζει να είναι μια «καλή αρχή» προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν φτάνει απλά το «ευχαριστούμε» του Δραγασάκη που ακούστηκε – προς τιμήν του – στην Ελλάδα. Πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά και από το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού μέσα στις ΗΠΑ. Διότι όπως λέει και η διάσημη ανά τον κόσμο αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, η Oprah: «να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου