Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και κυρίως οι συμφωνίες που έκλεισαν οι δύο με έμφαση στην ενέργεια η οποία θα καταστεί πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, κάνει τους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα...
Οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν τόσο από τις συμφωνίες που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο, όσο, και κυρίως, από τις προοπτικές που αναπτύσσονται μετά τη χθεσινή συνάντηση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσω ελληνικού εδάφους συνιστά τεράστια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, αφού αφενός αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και αναβαθμίζει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αφετέρου θα εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία από την άμεση προκαταβολή των μελλοντικών κερδών όπως δεσμεύτηκε η ρωσική πλευρά.
Εξαιρετικής σαφώς σημασίας είναι επίσης η επίτευξη χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο και η άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έστω και δια της πλαγίας οδού.
Την ώρα λοιπόν που γινόνταν αυτές οι ανακοινώσεις στο Κρεμλίνο και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είχαν στραμμένα τα βλέμματα τους στη Μόσχα, στο Euroworking Group γινόταν ένα βήμα πίσω για να ληφθεί τα μεσάνυχτα η απόφαση έγκρισης του σχεδίου Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει εμμέσως τμηματικές καταβολές των χρημάτων προς τη χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία λύση σύμφωνα με την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα», προσφέροντας τη δυνατότητα εκταμιεύσεων χρημάτων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων (στη φορολογία, στο ΦΠΑ κ.α.)
Το Euroworking Group συνεχίζει και σήμερα τη συνεδρίαση του στις Βρυξέλλες με σκοπό να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα τα βήματα που συμφωνήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι την Τρίτη ή Τετάρτη μετά το Πάσχα να συνεδριάσει το Brussels Group. Εκεί οι δανειστές αναμένουν να παρουσιαστούν νέες ελληνικές προτάσεις για μέτρα που θα υποκαταστήσουν άλλα που περιλαμβάνονταν στην 5η αξιολόγηση της παλαιάς Τρόικας.
Παράλληλα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για τα δημοσιονομικά θέματα (fiscal teams) θα επιχειρήσουν μία αξιολόγηση-εξπρές για τις ελληνικές προτάσεις. Αυτές πρέπει να οριστικοποηθούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος ή στις 20-21 Απριλίου οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group.
Θα είναι το τελικό κρας-τεστ και εκεί θα κριθεί αν η Αθήνα έκανε την ρελάνς που χρειαζόταν για να γεφυρωθεί το χάσμα στα δημοσιονομικά θέματα ή όχι. Στις 24 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφανθούν αν η Ελλάδα πέτυχε το μίνιμουμ των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Με βάση την νέα φόρμουλα μπορεί να εγκριθεί η καταβολή μίας δόσεως από τα 7,2 δισ. ευρώ που θα καλύπτει τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου με φόντο πλέον τον Ιούνιο όπου πρέπει οριστικά να έχει αποφασισθεί τι θα γίνει με το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.
defencenet.gr (τίτλος: δικός μας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου