Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αυτό που υπέγραψε την προδοτική...
Συμφωνία των Πρεσπών, επιμένοντας στο λάθος, προσπαθεί να αποδείξει ότι αν εφαρμοστεί η συμφωνία δεν θα υπάρχουν προκλήσεις, όπως αυτή του «μακεδονικού στρατού». Εκτός πραγματικότητας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση επιμένοντας για τα οφέλη της κατάπτυστης συμφωνίας και την ανάδειξη της Ελλάδας σε »πυλώνα ισορροπίας» των Βαλκανίων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι λαοί και των δύο χωρών θα στηρίξουν τελικά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Πιστεύω θα “κερδίσουμε” τον λαό, με κάποια προσπάθεια σε όρους εξηγήσεων. Είναι πραγματικά ένας συμβιβασμός, οπότε έχουμε δυσαρεστημένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, στο ΑΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου Δυτικών Βαλκανίων.
Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ξεπεράσει τα προβλήματα με την αντιπολίτευση, απάντησε: «Επειδή είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι, απαιτείται ιστορική ευθύνη για να κάνουμε το σωστό. Να σκεφτούμε τη χώρα και λιγότερο το κόμμα ή το πολιτικό μέλλον μας και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό για τους δυο λαούς από το να είναι πραγματικά κοντά. Πιστεύω ότι αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μέλλον μας», τόνισε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.
«Πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ
Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα πάρει την έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα.
«Εχουμε πολλές ελπίδες και πιστεύω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο Reuters, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες», συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.
«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας, από τη δική μας πλευρά, θα οικοδομηθεί μέσα από τη διαδικασία για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Ρωσία να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αν δεν ήταν το ονοματολογικό, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008. Πιστεύουμε ότι δεν είναι ενάντια σε καμία άλλη χώρα αυτό και θα έχει πολύ σημαντική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Βέβαια, μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για το όποιο εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί», απάντησε στο Reuters ο Ντιμιτρόφ.
Μογκερίνι: Διαρκή στήριξη για να υλοποιηθεί η συμφωνία
«Ήμουν και εγώ το 2014 στην υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι την απογοήτευσή μας όταν δεν μπορέσαμε, ούτε να ανανεώσουμε το πνεύμα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο.
«Σήμερα είναι μια άλλη εποχή» συμπλήρωσε η κ. Μογκερίνι και συνέχισε: «Πέρασαν χρόνια αλλά επιτέλους οργανώθηκε η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και στο Ζάγκρεμπ το 2020. Στα Βαλκάνια κάθε μέρα υπάρχει ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά κάθε μέρα υπάρχει και μια σοβαρή λύση και μια σοβαρή προσπάθεια. Καμία φορά περισσότερο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι έμπνευση για την Ευρώπη. Δεν αρκεί να συγχαίρουμε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Χρειάζονται τη διαρκή στήριξή μας για την υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας».
Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Μόσχα έχει άγριες διαθέσεις για το Σκοπιανό.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων, χαρακτηρίζονται στην Ουάσιγκτον «σημαντικά γεγονότα». Και είναι… Διότι δεν ήταν δύο τηλεφωνήματα για να εκφραστούν τα συγχαρητήρια του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για τη συμφωνία με τα Σκόπια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Βασικά, ο κ. Μάικ Πενς, που έχει στις ευθύνες του σαν αντιπρόεδρος και την Βαλκανική, ήθελε να μεταφέρει στους δύο πρωθυπουργούς ότι η Αμερική είναι εγγυήτρια της «Συμφωνίας των Πρεσπών», υπό την έννοια ότι θα πράξουν και ο ίδιος, και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ό,τι περνά από το χέρι τους για να τηρηθούν στον απόλυτο βαθμό όλα τα συμφωνηθέντα.
Όσο και να προκαλεί εντύπωση, οι Αμερικανοί φοβούνται τους εθνικιστές των Σκοπίων. Για να το θέσουμε πιο απλά, δεν τους έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη. Και αυτή η κυβέρνηση του κ. Τραμπ, όπως και οι προηγούμενες, πιστεύουν ότι η διατήρηση της εκκρεμότητας για την ονομασία, οφείλεται στο εθνικιστικό κύμα που σαρώνει τη γειτονική χώρα από το 1990 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Μ. Ιγνατίου.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, και ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουέφσκι, ήταν πάντα εχθροί της Αμερικής και φίλοι της Ρωσίας. Στην Ουάσιγκτον είναι βέβαιοι ότι η στάση του Σκοπιανού προέδρου εξυπηρετεί απόλυτα τους σχεδιασμούς της Μόσχας, η οποία επιθυμεί την ανατροπή της συμφωνίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον υλοποιεί σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα για να ελέγξει τα Βαλκάνια και να αποκλείσει τη διείσδυση της Ρωσίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με το «κλείσιμο» του Σκοπιανού εξυπηρετούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και στην ουσία ολοκληρώνεται ο ρωσικός αποκλεισμός.
https://www.pentapostagma.gr/ (τίτλος: δικός μας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου