Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

2 ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ! ΠΑΡΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΣΦΑΓΗΣ ΜΕΓΑΛΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΑΙΩΝΙΩΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΣΟΥ!


MRB ΚΑΙ ALCO
Στο τιμόνι των δημοσκοπήσεων βρίσκονται πλέον Νέα Δημοκρατία και Αντώνης Σαμαράς, μετά τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η αλλαγή του κλίματος έπειτα από την εκταμίευση της δόσης αλλά και οι στρατηγικές επιλογές στο εσωτερικό έφεραν τον πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη θέση των μετρήσεων της MRB για τη Real News και της Alco για το Πρώτο Θέμα. 

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου της MRB η ΝΔ προηγείται με 1,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ικανότητα διακυβέρνησης ανοίγει την ψαλίδα στο 4,6%, από το 1,8% της αντίστοιχης μέτρησης του Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, ενώ τα ποσοστά τουΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωρίζουν καθίζηση.

Συγκεκριμένα η μέτρηση δίνει: Ν.Δ. 23,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22%, Χρυσή Αυγή 9,2%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,9%, ΔΗΜΑΡ 4,4%, ΚΚΕ 4,3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς εδραιώνεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 44,4%, έναντι 26,5% του Αλέξη Τσίπρα. 

Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς για πρώτη φορά, το 59,6% δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, όταν τον Φεβρουάριο του 2012 το 71,9% θεωρούσε αρκετά πιθανή μια χρεωκοπία! Η ίδια αξιολόγηση γίνεται και για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ με το 75,8% να το αποκλείουν και το 19,2% να το θεωρούν πιθανό. 

Προβληματισμό θα πρέπει να δημιουργήσουν τα ευρήματα που αφορούν την υπόθεση "λίστα Λαγκάρντ": το 74,4% των πολιτών θεωρούν χαμηλό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ στην ερώτηση σχετικά με τα οφέλη και τις απώλειες των κομμάτων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% και ακολουθεί η ΝΔ με 18,8%. Χαμένοι εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ με 48%, η ΔΗΜΑΡ με 35,9% και οι ΑΝ.ΕΛ. με 35,2%.

Στο 1,5% είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην μέτρηση της Alco, με το πρώτο κόμμα της κυβέρνησης να έχει ως ισχυρό χαρτί τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο η ικανοποίηση των πολιτών για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, επεκτείνεται και πέραν των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στον αντίποδα τα ταξίδια του κ. Τσίπρα σε ΗΠΑ και Γερμανία, τα οποία καταδεικνύουν υποχώρηση των θέσεών του για το μνημόνιο, πιθανότατα να ερμηνεύουν την πτωτική τάση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης πτώση σημειώνει και η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα, στη δημοσκόπηση για το Πρώτο Θέμα είναι: ΝΔ 24,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,4%, ΠΑΣΟΚ 8,6%, ΑΝ.ΕΛ. 6,6%, Χρυσή Αυγή 9,7%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, ΚΚΕ 5,2%, άλλο κόμμα 5,5% και αναποφάσιστοι 11,3%. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, όπου το 65% των πολιτών έχουν την άποψη ότι Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν εξαρχής αυτή την πρόθεση. Επίσης 8 στους 10 πολίτες θεωρούν σωστή την απόφαση της Βουλής για παραπομπή του πρώην υπουργού. Σχετικά με τους χειρισμούς του Νίκου Δένδια με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την αντιπαράθεση που αυτά προκάλεσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, 35% συμφωνούν με τη γενικότερη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και 30% δεν παίρνει θέση. Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα το 62% των πολιτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε εφορίες και τράπεζες, ενώ το 30% δεν έχει αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 22-24 Ιανουαρίου.
nevpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου