Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου Πάνου Κουρούπη 
Δεν ξέρω αν ήταν προγραμματισμένο ή οφείλεται στον παράγοντα «τύχη» αλλά οι εσωκομματικές εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (Union pour un Mouvement Populaire,UMP) πραγματοποιούνται την ίδια ακριβώς ημέρα με τις εκλογές για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το 2009. Η μέρα που ξημερώνει αύριο για την γαλλική δεξιά θα είναι σίγουρα διαφορετική όπως άλλωστε ήταν διαφορετική και για τη Νέα Δημοκρατία πριν από 5 ακριβώς χρόνια.


Η εκλογή αυτή είναι κάτι παραπάνω από κομβική. Σε περίπτωση που ο Νικολά Σαρκοζί κάνει την ολοκληρωτική επαναφορά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας θα βάλει μία ισχυρή υποψηφιότητα για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές. Οι αντίπαλοί του είναι ο Ερβέ Μαριτόν και ο Μπρουνό Λεμέρ. Η εκλογή του μέχρι στιγμής μοιάζει σχετικά εύκολη παρόλο που ο νεαρός Λεμέρ κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι ένα και μοναδικό. Η υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία με τη μοναδική υπολογίσιμη αντίπαλο να είναι η Μαρίν Λεπέν. Το γεγονός αυτό έχει εξελίξει τις αυριανές εκλογές σε μία δύσκολη εξίσωση για τους Γάλλους. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι μεν το φαβορί για τις εσωκομματικές εκλογές αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την προεδρική εκλογή. Εκεί υπάρχουν ακόμα δύο διεκδικητές που κερδίζουν τον πρώην πρόεδρο σε δημοτικότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κάθε υποψήφιος αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό, έχει ξεχωριστή πορεία και διαφορετικό προφίλ. Ταυτόχρονα οποιοσδήποτε από τους τρεις εκλεγεί θα σημάνει κάτι διαφορετικό.
Ξεκινώντας από τον πιο ανίσχυρο εκ των τριών, τον Φιγιόν εκείνο που θυμούνται όλοι είναι ότι πρωταγωνίστησε πριν από δύο χρόνια σε μία μάχη μέχρις εσχάτων με τον Κοπέ για την ηγεσία του κόμματος. Η μάχη αυτή με πολλά επεισόδια έφτασε το κόμμα ένα βήμα πριν από την πλήρη διάλυσή του. Παρόλο που ο ίδιος υπήρξε πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί για πέντε ολόκληρα χρόνια δεν δίστασε να προσπαθήσει να τον παγιδέψει.             

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε πως ο Φιγιόν είχε πει στα τέλη του Ιουνίου στον Ζαν-Πιερ Ζουγέ, τον προσωπάρχη του προέδρου Ολάντ, ότι πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία σε βάρος του Σαρκοζί. Στόχος; Ο πρώην πρόεδρος να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της UMP και εν συνεχεία για τις εκλογές του 2017.

Ο δεύτερος υποψήφιος, ο Ζιπέ, βαδίζει ολοταχώς προς την όγδοη δεκαετία της ζωής του αφού όταν θα γίνουν οι εκλογές, σε τρία χρόνια θα είναι ήδη 72. Στις πλάτες του κουβαλάει πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας αλλά και πολλά σκοτεινά σημεία αφού διαθέτει ποινικό μητρώο για διαφθορά και ως πρωθυπουργός τη δεκαετία του ’90 ηγήθηκε μιας από τις πιο ταραγμένες περιόδους της χώρας.

Πιο διάσημος από τους δύο παραπάνω είναι ο τρίτος υποψήφιος, ο Σαρκοζί. Ο μοναδικός που έχει περάσει από το Ελιζέ, με την προσωπική του ζωή να είναι αγαπημένο θέμα παγκοσμίως και έναν πόλεμο στη Λιβύη στις πλάτες του. Η φημολογούμενη πλεκτάνη του Φιγιόν δεν ήταν η μοναδική που πραγματοποιήθηκε εναντίον του. Πριν 7 χρόνια εμφανίστηκε ως θύμα ενός μηχανισμού συκοφάντησης τον οποίον είχε στήσει ο έτερος διεκδικητής εκείνου του χρίσματος, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος τελικά αποσύρθηκε και από την κούρσα.

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

Τα προγνωστικά για την αυριανή αναμέτρηση παρά την άνοδο του Λεμέρ είναι ξεκάθαρα υπέρ του Σαρκοζί και εκτός μεγάλου απροόπτου οι εκλογές θα τον επαναφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την ήττα του 2012.
Aπό την επόμενη ημέρα ξεκινάει ο δύσκολος αγώνας του Σαρκοζί απέναντι στον Ζιπέ και τον Φιγιόν. Η ατζέντα που έχει δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος δείχνει μία ξεκάθαρη ροπή προς τις παρυφές της ακροδεξιάς στην προσπάθεια να εμβολίσει την ατζέντα της Λεπέν και να διαφοροποιηθεί από τους μετριοπαθείς Ζιπέ και Φιγιόν.
Εκείνοι που καλούνται για τα επόμενα δύο χρόνια να αποφασίσουν είναι οι Γάλλοι δεξιοί λύνοντας την δύσκολη εξίσωση που αποκαλύπτουν τα ποσοστά δημοτικότητας των δημοσκοπήσεων. Τα προγνωστικά δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα όπως φαίνεται από πρόσφατη δημοσκόπηση. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει πείσει το 31% των ερωτηθέντων, η Μαρίν Λεπέν το 34%, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν το 36% και ο Αλέν Ζιπέ, ο μεγάλος νικητής της δημοσκόπησης, το 54% των ερωτηθέντων. Ξεκινώντας με τη βάση του 31%  και με μία ακραιφνή δεξιά ατζέντα και την έξτρα ώθηση της εκλογής στην προεδρία του κόμματος θα καταφέρει ο Σαρκοζί να ανεβάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει τόσο το δεξιό ακροατήριο αλλά και την γαλλική κοινή γνώμη; 

Πάνος Κουρούπης
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου