Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΤΙΓΚΑΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ. 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Δελτίο Τύπου 89
                                                  29 Οκτ.2015
Απολογισμός Πεπραγμένων
Δημοτικής Αρχής 2014 (1 Σεπ.-31 Δεκ. 2014)
 Δέκα Προτάσεις για το Δήμο μας
του
Κώστα – Πολυχρόνη Τίγκα
Επικεφαλής
Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης
Παπάγου-Χολαργού

         Στη σημερινή  συνεδρίαση ακούσαμε από το Δήμαρχο τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το χρονικό διάστημα από 1 Σεπ. έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Ακούσθηκαν πολλά για όσα έγιναν και θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να επαναλάβουμε την κριτική μας και όσα είπαμε σε παλαιότερες συνεδριάσεις.  Όμως  πιστεύουμε ότι ο Δήμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και τα προβλήματα αυτά οφείλονται:


          α. Στη μη ουσιαστική ενοποίηση των δύο πρώην δήμων Παπάγου και Χολαργού.
          β. Στην έλλειψη Κοινωνικού Προσώπου για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
          γ. Στο έλλειμμα Δημοκρατίας που τη διακρίνει.
          Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και να τεκμηριώσω τις παραπάνω δυσκολίες γιατί αναμφισβήτητα η πορεία του δήμου μας επηρεάζεται άμεσα από αυτές. Η ενοποίηση των δύο πρώην δήμων είχε και συνεχίζει να έχει δυσκολίες αφού δεν έγινε καμία σημαντική προσπάθεια για να αμβλυνθούν οι ουσιαστικές διαφορές φιλοσοφίας και κουλτούρας που είχαν και δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν οι δύο πρώην δήμοι.
Η ενοποίηση οργάνων, υπηρεσιών και φορέων δημιούργησε σε πολλές περιπτώσεις κλυδωνισμούς γιατί επεκράτησε το ατομικό και όχι το επιδιωκόμενο γενικότερο συμφέρον.
 Μην πιστεύετε ότι με την ενοποίηση λ. χ. των χορωδιών και την εμμονή στη διατήρηση αυτού του ξεπερασμένου μοντέλου, ότι έχετε κάνει βήμα ενοποίησης.
Ούτε να πιστεύετε ότι επειδή έχετε αναθέσει τα καθήκοντα καθαριότητας και πρασίνου σε ένα αντιδήμαρχο, ενοποιήσατε στον τομέα αυτό τους δύο πρώην Δήμους και   λύσατε τα προβλήματα καθαριότητας. Δεν είναι δυνατόν να λυθούν όταν οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να είναι χωροταξικά όπως ήταν και πριν.
Τούτο σημαίνει πλημμελή παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου στο δημότη, συνέχιση της νοοτροπίας «εγώ είμαι του Παπάγου ή εγώ είμαι του Χολαργού» και Προσέχετε καλά αυτό που θα σας επισημάνουμε «δυστυχώς έχουν αρχίσει να ακούγονται σιγά-σιγά φωνές ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας».
Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ του δημόσιου και δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, έστω και αν θα είμαστε ο τελευταίος Δήμος που θα αντισταθεί. Αποτελεσματική Υπηρεσία καθαριότητας θα αποτελέσει ισχυρή και αποτρεπτική εμπροσθοφυλακή για την εξάλειψη κάθε σκέψης ιδιωτικοποίησης.
Αν προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την εικόνα του  Κοινωνικού Προσώπου του Δήμου πολύ εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, πάρα πολλά για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επειδή όμως δεν θα πρέπει να αδικούμε το έργο των οργάνων του Δήμου θα πρέπει με ειλικρίνεια να ομολογήσουμε ότι έγιναν θετικά βήματα στην οργάνωση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Σήμερα από το  Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετούνται περίπου 210 οικογένειες. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις παροχές σε αυτούς και όχι μόνο τους ανθρώπους. Διαβάζω με πολύ προσοχή ορισμένες από τις πολύ όμορφες εξαγγελίες σας :
Δημιουργούμε νέες υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως τράπεζα χρόνου και το κοινωνικό ανταλλακτήριο.
Στα πλαίσια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εγκαινιάζουμε Δίκτυο Άμεσης Τηλε-ειδοποίησης για μοναχικά άτομα.
Δημιουργούμε  Κέντρο Πρόνοιας και Συμβουλευτικής, για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης.
Στηρίζουμε επιχειρήσεις που ανήκουν ή δημιουργούνται από άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Και άλλα τέτοια ωραία για τα οποία δεν κάνατε τίποτε απολύτως ή έστω δεν αρχίσατε να κάνετε κάτι. Όλα αυτά απλά αποτελούν ένα όμορφο αφήγημα και μέχρι στιγμής τίποτε άλλο.
        Λειτουργείτε κ. Δήμαρχε κατά ένα τρόπο απόλυτα συμβατό με τις μεθοδεύσεις ενός Δημαρχοκεντρικού συστήματος του παρελθόντος. Ενός συστήματος που το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι η προς τα έξω εικόνα. Γιατί είναι εμφανές ότι, όταν:
        Δεν έχετε φέρει ούτε μία πρόταση της αντιπολίτευσης για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν όλες λάθος;
        Δεν έχετε φέρει προτάσεις δημοτών με 25 τουλάχιστον υπογραφές για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά σε μία μόνο περίπτωση το κάνατε μετά από πίεση της αντιπολίτευσης.
        Δεν καταδέχεστε να απαντήσετε σε όσες προτάσεις σας έχω υποβάλει κατά καιρούς παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός προβλέπει απάντηση εντός μηνός. Σας θυμίζω μερικές όπως:
        Μετονομασία πλατειών σε ένδειξη τιμής για την προσφορά  τους, για τους Δημάρχους Μαντά και Μπλαδένη.
        Διεξαγωγή μιας παρέλασης στο Δήμο στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου.
        Ώρα του Δημότη δεν δεχθήκατε να δώσετε υποχρεωτικό βήμα στο Δημότη ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.
         Για μένα όμως και για τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες πάντα λειτουργούσα και διαχειριζόμουνα τα ζητήματα, είναι θέμα μείζονος σημασίας η «μη εισαγωγή των προτεινόμενων από τους Δημότες και την αντιπολίτευση θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο». Τούτο, ουσιαστικά αποτελεί σιωπηρή απόρριψη των προτεινόμενων θεμάτων αλλά και φανερή απαξίωση του ρόλου της Αντιπολίτευσης. Συνιστά ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αν προσπαθήσουμε να πούμε πολύ συνοπτικά ποια είναι η σημερινή εικόνα από την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα λέγαμε με απόλυτη ειλικρίνεια και κοιτάζοντας τους συνδημότες μας στα μάτια, ότι η κατάσταση που ήταν κάποτε κάπως καλλίτερη στον Παπάγο σήμερα είναι το ίδιο μέτρια και σε ορισμένες περιπτώσεις κακή τόσο στον Παπάγο όσο και στο Χολαργό. Όμως σε κάθε περίπτωση τόσο οι κάτοικοι του Χολαργού όσο και του Παπάγου δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων αποτελεσματικών υπηρεσιών και για να απαντήσω στο ερώτημα, ποια είναι η κατάσταση στον Παπάγο σήμερα θα έλεγα «πολύ κακή». 
         Από τη συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους συνδημότες μας διαπιστώνεται ότι είναι ανάγκη η Δημοτική Αρχή να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω. Γι αυτό προτείνονται:
         α. Αναζήτηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων Κοινωνικού χαρακτήρα για ενίσχυση των ευάλωτων οικογενειών και πάσης φύσεως δράσεις που αφορούν τον ανθρώπινο παράγοντα και τις συνθήκες διαβίωσής του.
         β. Παρακολούθηση της πορείας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Παπάγου και  αναθεώρηση του αντίστοιχου του Χολαργού. Το αναθεωρημένο ΓΠΣ του Χολαργού είναι στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας εδώ και 6 και πλέον χρόνια.
         γ. Μελέτη ουσιαστικών παρεμβάσεων στα Σχολικά Συγκροτήματα του Δήμου μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μη θεωρείτε ότι με την περίφραξη του πρώην σχολείου στην οδό Κλειούς 6-8, το αξιοποιείτε κι όλας όπως είπε και ο Δήμαρχος.
          δ. Έκθεση Πεπραγμένων των Νομικών Προσώπων ΔΟΠΑΠ και ΔΟΚΜΕΠΑ να έρχονται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
         ε. Λειτουργία και πάλι του Πολυϊατρείου στον Άνω Χολαργό. Μπορεί η κατάργησή του τους πρώτους δύσκολους μήνες να βοήθησε την τότε διοίκηση του Δήμου με την εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, τώρα όμως μετά από πέντε περίπου χρόνια, νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ηλικιωμένων ατόμων.
         στ. Επέκταση, βελτίωση και μεγιστοποίηση της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Να είσαστε βέβαιος  κ. Δήμαρχε πως με τη σύστασή του,  έγινε ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Χρειάζεται όμως ουσιαστική βελτίωση.
         ζ. Οργάνωση Χειμερινού Φεστιβάλ Θεάτρου ή κινηματογράφου στο Χολαργό. Νομίζω μπορεί να ξεκινήσει και άμεσα μάλιστα αφού και οι χώροι υπάρχουν αλλά και ιδιαίτερα έξοδα δεν απαιτούνται.
         η. Επανεξέταση των χώρων όπου γίνεται η Λαϊκή Αγορά στο Χολαργό. Είναι ανάγκη να έλθουν τάχιστα νέες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κεντροβαρής μεγάλος δρόμος είναι η Φανερωμένης.
         θ. Εξεύρεση πόρων για την καλύτερη υποστήριξη  των βρεφονηπιακών σταθμών με τη μείωση των τροφείων, που είναι υψηλά, χρειάζονται ενίσχυση το ΚΑΠΗ και τα Πολυϊατρεία.
        ι. Άφησα τελευταίο το πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά την κατάσταση που βιώνουν τόσες και τόσες οικογένειες αναξιοπαθούντων και ανέργων συνδημοτών μας και θέλουν βεβαίως ενίσχυση τα χαμηλά εισοδήματα που δυστυχώς είναι πολλά. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.
        Προκειμένου να μπορέσετε να υλοποιήσετε όσα από τα παραπάνω αποφασίσετε, καλό θα είναι εκτός από  τη Συμπολίτευση να έχετε και τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεσματική Αντιπολίτευση σημαίνει εποικοδομητική παρουσία σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπολίτευσης και όχι διαμόρφωση θέσεων με αντιπολιτευτική λογική.
         Τέλος από όλους εμάς που οι δημότες μας εξέλεξαν περιμένουν έργο, έργο που θα χαρακτηρίζεται από εντιμότητα, εργατικότητα, διαφάνεια, συνέπεια και ανθρωπιά. Περιμένουν από όλους εμάς Υπέρβαση των όποιων διαφορών έχουμε, αλλά και Συναίνεση στην διαδικασία των πάσης φύσεως αποφάσεων. Όχι να προσπαθούμε να πολώνουμε την κοινωνία μας με διχαστικά διλήμματα ρίχνοντας μομφές από τη μία στην άλλη κοινότητα.
          Μην κάνουμε τον παλαιοκομματισμό ή την ανικανότητά μας σημαία. Με τις συμπεριφορές μας αυτές θα κριθούμε από τους δημότες μας στο τέλος της Δημοτικής θητείας και θα κριθούμε από όποιο μετερίζι και αν ενδιαφερόμαστε να υπηρετήσουμε το Δήμο μας, είτε του Δημοτικού Συμβούλου είτε του Δημάρχου.                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου