Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ! ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ!!! "ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ..."

Όπως φαίνεται ο Δήμαρχος Αποστολόπουλος δεν αφήνει να πέσει τίποτε κάτω και παρά το φόρτο των εργασιών του βρίσκει τον χρόνο να απαντήσει και σε 2η και 3η επιστολή του αρχιτέκτονα Στάικου. 
Δείτε λοιπόν τι αναφέρει...




Χολαργός, 8 Ιανουαρίου 2015

Κύριε Στάϊκε,
Σε αρχικό δημοσίευμά σας, αναφέρετε ότι η μελέτη του κτιρίου Πολυϊατρείων και ΚΑΠΗ της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου για την οποία προκηρύχτηκε διαγωνισμός από το Δήμο, έχει ήδη εκπονηθεί από εσάς, εντελώς δωρεάν, από το 2009.
Σε επόμενο δημοσίευμά σας - ανοιχτή επιστολή προς εμένα στις 24 Δεκεμβρίου - δηλώνετε την αγανάκτησή σας για την μη αποδοχή της προσφοράς σας, προσθέτοντας επίσης ότι δεν έχετε καμία απάντηση από το Δήμο, τη στιγμή που η Τεχνική Υπηρεσία σας έχει απαντήσει με επίσημο έγγραφό της από τις 7 Οκτωβρίου, ότι η μελέτη σας δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών δημοσίου.
Σε τελευταίο δημοσίευμά σας - πάλι ανοιχτή επιστολή προς εμένα στις 30 Δεκεμβρίου και μετά την απάντησή μου στην πρώτη σας επιστολή - συνεχίζετε να εκφράζετε τη δυσαρέσκειά σας, αν και από ό,τι φαίνεται αντιλαμβάνεστε ότι η δωρεάν μελέτη σας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο και κλείνετε την επιστολή σας με την πρόταση να παραδώσετε εντός 45 ημερών "πλήρη φάκελο με όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας".

Κύριε Στάϊκε,
η οποιαδήποτε δωρεά προς την πόλη μας είναι αξιέπαινη. Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση προσφοράς που έχετε και τη σέβομαι. Δεν έχω καμία πρόθεση να σας αγνοήσω, να σας κρίνω σαν αρχιτέκτονα μηχανικό, ή να απαξιώσω την προσφορά σας. Εντούτοις, οφείλω να επισημάνω:
Η μελέτη ανέγερσης του κτιρίου Πολυϊατρείων και ΚΑΠΗ της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, για να είναι αξιοποιήσιμη από το Δήμο, πρέπει να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τις μελέτες Δημοσίου.
Το να προσφέρει κάποιος δωρεάν τις απαραίτητες μελέτες είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο. Η δωρεά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπει ή να ακυρώνει την υποχρέωση τήρησης των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του έργου.
Και αυτή η διασφάλιση δεν έχει καμία σχέση με το αν ένας Δήμαρχος εμπιστεύεται ή όχι έναν μελετητή για αυτό που πρόκειται να παραδώσει. Αντίθετα, η ποιότητα διασφαλίζεται όταν - και μόνον όταν - τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος.
Στην προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, όπως θα είδατε, οι προδιαγραφές δεν αναφέρονται μόνο στις κατηγορίες μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, ειδικών αρχιτεκτονικών, μελετών Η/Μ, ΚΕΝΑΚ κ.α.), που θα ήταν ίσως αρκετές για την έκδοση μιας απλής οικοδομικής άδειας. Αναφέρονται επίσης και στο είδος των μελετών (προμελέτη, οριστική μελέτη, μελέτη εφαρμογής, σύνταξη τευχών δημοπράτησης κ.α.), καθώς και στα απαραίτητα πτυχία μελετητών δημοσίου, σε δικαιολογητικά ειδικής τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας και σε άλλα δικαιολογητικά, τα οποία εξασφαλίζουν την εγγύηση συμμετοχής και καλής εκτέλεσης.
Επιπλέον, ο πλήρης φάκελος θα πρέπει να συνταχθεί βάσει προδιαγραφών για πολυϊατρεία-κέντρα υγείας και κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, όπως ορίζονται από το πρώην Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, προδιαγραφές οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ ως προς τις λεπτομέρειες, τις προμετρήσεις και την περιγραφή των υλικών τις αντίστοιχες απαιτήσεις σύνταξης μελετών που αρκούν για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
Γι' αυτό το λόγο εκπλήσσομαι που αναφέρετε ότι σε 45 μέρες θα παραδώσετε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου "πλήρη φάκελο με όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας", τη στιγμή που:
α) έχουν περάσει πάνω από 2.000 μέρες από την ημερομηνία αποδοχής της προσφοράς σας από το συμβούλιο του πρώην Δήμου Παπάγου το 2009, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καμία μελέτη που να τηρεί έστω τις ελάχιστες προδιαγραφές, και
β) ακόμα και τώρα η προσφορά σας αναφέρεται σε "μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας", ενώ σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι μελέτες της οικοδομικής άδειας είναι μόνο ένα από τα παραδοτέα και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την προκήρυξη κατασκευής Δημόσιου έργου.
Ίσως δεν έχετε καταλάβει, επαναλαμβάνω ότι η πρόθεση να προσφέρετε είναι σεβαστή και αξιέπαινη. Θα σας παρακαλέσω όμως να μην δημιουργείτε εντυπώσεις, προτείνοντας κάτι το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο.
Όπως ανέφερα και στη συνέντευξη τύπου, πιστεύω ότι η προσφορά σας θα ήταν πλήρως αξιοποιήσιμη αν παίρνατε μέρος στο διαγωνισμό. Ένα μικρό, εντελώς συμβολικό ποσό δεν θα μείωνε καθόλου το μέγεθός της, ενώ την ίδια στιγμή θα αναλαμβάνατε και την ευθύνη της καλής εκτέλεσης του έργου, καταθέτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος και ισχύουν για όλους.
Ο μόνος τρόπος να ωφεληθούν οι Δημότες από ένα έργο, είναι αν το έργο τηρεί τις προδιαγραφές που επιβάλλει η αντίστοιχη νομοθεσία. Ως Δήμαρχος οφείλω να κάνω πράξη το εν λόγω έργο και, όπως σας ανέφερα και στην πρώτη μου απάντηση, υπό τις σημερινές συνθήκες, ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος που διαθέτει ο Δήμος για να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου είναι ο διαγωνισμός.
Συνεχίζω να εκτιμώ τη διάθεση προσφοράς που δείχνετε, το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό και είμαι έτοιμος να συζητήσω μαζί σας οτιδήποτε κρίνετε ότι θα βοηθούσε το Δήμο μας.

Σας εύχομαι καλή χρονιά.
Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου