Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ! ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ...

Εκατοντάδες μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο υπερφορτωμένου αλιευτικού στα ανοιχτά της Λιβύης, έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές...
Πρόκειται για το τρίτο ναυάγιο το οποίο σημειώνεται τις τρεις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Η ιταλική ακτοφυλακή, η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, απηύθυνε έκκληση σε παραπλέοντα σκάφη να βοηθήσουν τους ναυαγούς, κάνοντας λόγο για «350 ανθρώπους στη θάλασσα».

Πηγές του ιταλικού πολεμικού ναυτικού είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν διασωθεί 130 άνθρωποι και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Πραγματοποιούνται συνεχώς επιχειρήσεις διάσωσης
Eίκοσι είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν , σήμερα, νότια της Σικελίας, όπως έκανε γνωστό η ιταλική ακτοφυλακή, κατά την διάρκεια των οποίων διασώθηκαν 1.252 άτομα.
Έχουν ήδη μεταφερθεί σε σκάφη μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε δέκα πλεούμενα, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η παροχή άμεσης βοήθειας σε «απελπισμένους της θάλασσας» οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες έξι φουσκωτές λέμβους.
Στην περιοχή μεταξύ των λιβυκών ακτών και της Σικελίας έχουν σπεύσει μονάδες της ιταλικής ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού, πλοία μη κυβερνητικών οργανισμών, τέσσερα ρυμουλκά και ένα εμπορικό πλοίο.
Τις τελευταίες εβδομήντα δυο ώρες διασώθηκαν δέκα χιλιάδες άνθρωποι ενώ οι νεκροί που ανασύρθηκαν από την θάλασσα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, είναι τουλάχιστον είκοσι πέντε.
Η ιταλική ακτοφυλακή, όπως γράφει η εφημερίδα Λα Στάμπα στην διαδικτυακή της πύλη, σε μια από τις σημερινές επιχειρήσεις διέσωσε 150 άτομα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, αγνοούνται ακόμη 216 μετανάστες και οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.
Φλάβιο Ντι Τζάκομο: Σπάνιο να αποπλέει τέτοιου είδους σκάφος από τη Λιβύη
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Ιταλία, είπε πως κατά την αποβίβασή τους στο Πόρτο Εμπέντοκλε στη Σικελία, οι επιζώντες  μίλησαν για περίπου 100 αγνοούμενους, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σκάφος.

Οι διασωθέντες υποστήριξαν ότι όταν απέπλευσε το σκάφος από τη Λιβύη μετέφερε 650 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Μαροκινούς. Μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστοι οι Μαροκινοί που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, επισήμανε ο Ντι Τζάκομο.

Δεδομένου ότι το ιταλικό πολεμικό ναυτικό κατάφερε να περισυλλέξει και να διασώσει 562 ανθρώπους, ο αριθμός των αγνοουμένων ίσως να πλησιάζει τους 100, κάτι που σημαίνει ότι το ναυάγιο αυτό θα είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στη θάλασσα από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Ο Ντι Τζάκομο υπογράμμισε επίσης ότι είναι σπάνιο τέτοιου είδους μεγάλα σκάφη με μεταλλικό κύτος να αποπλέουν από τη Λιβύη. Συνήθως μεγάλα σκάφη με πολλούς επιβάτες αναχωρούν από την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των διασωθέντων που μίλησαν στα στελέχη του ΔΟΜ ήταν αρκετοί Τυνήσιοι καθώς και δύο οικογένειες Σύρων που ζούσαν εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη.
MADATA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου