Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ: ΠΥΡΑ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ!

Τα "δόντια" του έδειξε ο Βλ. Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, προς την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη αλλά και προς την Ε.Ε. για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία...
Η Ρωσία έχει οπλικά συστήματα για να αντιδράσειΟ Πούτιν κάλεσε την Άγκυρα να ζητήσει συγνώμη και να καταβάλλει αποζημίωση για το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου ενώ επιχειρούσε στη Συρία και παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όπως δήλωσε επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά κατέστησε σαφές πως
"Ελπίζω να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Δεν ακούσαμε λέξη για αποζημίωση. Ακούσαμε μόνον για την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις. Και εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία. Εμείς κάναμε το παν για να εξελιχθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και όντως η φιλία ανάμεσα στον ρωσικό και τον τουρκικό λαό έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ.
Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό οι Τούρκοι. Δεν αρκούν η επιθυμία, οι γενικολογίες και αοριστολογίες για αποκατάσταση των σχέσεων, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις".
Άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική κίνηση ήταν "ύπουλη" λέγοντας πως "οι δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικό κανονικό στρατό, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να πλήξει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή".
Έδειξε πάντως να κρατά αποστάσεις από τα σενάρια περί κουρδικού κράτους, θέμα που ανησυχεί την Τουρκία λέγοντας "εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του κουρδικού λαού. Είναι θέμα κυβερνήσεων εκείνων των χωρών, όπου μένουν οι Κούρδοι.

Η Ρωσία θα απαντήσει εάν εγκατασταθούν πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Πολωνία  


Διαμήνυσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει εάν εγκατασταθούν πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο του σχεδίου για νατοϊκή αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν τον οικονομικό τομέα και την ενεργειακή πολιτική.
"Θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα μέτρα έρχονται ως απάντηση.Το ίδιο θα γίνει και στην Πολωνία. Θα περιμένουμε να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και στην Πολωνία. Βεβαίως, εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε, πριν δούμε τους πυραύλους στη γειτονική χώρα".

Έδειξε σαφώς την ενόχληση για τις εξελίξεις στη Ρουμανία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποχώρησαν μονομερώς από τς συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας.
 "Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και ιδιαίτερα η εγκατάσταση αντιαεροπορικής άμυνας, για παράδειγμα, στη Ρουμανία; επηρεάζουν αρνητικά τον οικονομικό τομέα είναι η απάντηση. Οι δε Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια μονομερή ενέργεια, αποχώρησαν από τις συνομιλίες για το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι πλέον η απειλή του Ιράν, την οποία επικαλούνταν οι ΗΠΑ, πλέον δεν υφίσταται. "Πού είναι τώρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Μα, ασφαλώς, δεν υπάρχει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν, δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν, ωστόσο οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας παραμένουν.Τι είδους είναι αυτές οι εγκαταστάσεις; Πρόκειται για ραντάρ και συστήματα εκτοξεύσεως ειδικών πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια χιλίων χιλιομέτρων. Βεβαίως, αυτά τα συστήματα απειλούν εμάς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εκεί μπορούν να εγκατασταθούν εξοπλιστικά συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. Και – πιστέψτε με – δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η αλλαγή των οπλικών συστημάτων. Ακόμη και οι Ρουμάνοι δεν θα το προσέξουν! Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δημιουργεί οπωσδήποτε απειλή για εμάς, για αυτό και αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε αντιστοίχως" πρόσθεσε δείχνοντας την ενόχληση του ο Ρώσος πρόεδρος.

Με νόημα ο κ. Πούτιν υπογράμμισε τις δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων της χώρας του επικαούμενος τη δράση τους στη Συρία: "...όλος ο κόσμος παρατήρησε τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας και τις δυνατότητες του Ναυτικού μας. Επίσης διαθέτουμε το πυραυλικό σύστημα ESKANDER εμβέλειας 500 χιλιομέτρων. Στο εν λόγω σύστημα μπορούν να εγκατασταθούν και πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς".

Ηπιότεροι τόνοι για την Ε.Ε

Ο ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ε.Ε στη χώρα του, οι οποίες συζητείται ότι θα παραταθούν είπε: 
Δεν επιβάλαμε εμείς αυτές τις κυρώσεις. Εμείς λάβαμε ανταπαντητικά μέτρα. Αμέσως μόλις αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα κάνουμε ένα αντίστοιχο βήμα προς τους εταίρους μας

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου