Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ...ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ!

Σχόλιο Νίκου Βραχιολίδη: Τόσο καιρό λέγαμε και λέμε για τον ΑΔΜΗΕ, να αφήσει την εσωστρέφεια και να ασχοληθεί με δουλειές στο εξωτερικό! Δηλαδή, σε γειτονικά ή και σε πιο μακρινά κράτη που έχουν ανάγκες στην επέκταση των δικτύων τους, στην κατασκευή ΚΥΤ και Υ/Σ. Η γνώση...

που έχουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ είναι τεράστια γύρω από τέτοια εξειδικευμένα θέματα, που καμιά άλλη εταιρία στη χώρα μας δεν έχει! Να υπάρξει γραφείο που να κυνηγάει τέτοιες δουλειές στο εξωτερικό και να χτυπάει, ύστερα από ανάλογες μελέτες, τις προσφορές! Εδώ μπαίνει και αυτό που λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και τις τιμές στο τιμολόγιο της εταιρίας. Έτσι, θα αυξηθούν κατά πολύ τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ και παράλληλα και οι θέσεις εργασίας! 
Η ΔΕΗ τα άκουσε αυτά και μακάρι να τα εφαρμόσει στο γειτονικό κράτος, την Αλβανία! Εκεί πρέπει και εμείς στον ΑΔΜΗΕ να συμμετέχουμε!!!
Είναι πολύ σκληρός ο ανταγωνισμός και θα γίνει σκληρότερος και θα πρέπει να έχουμε έτοιμα τα όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε. Ο ΑΔΜΗΕ έχει πολλά ικανά στελέχη που έχουν εργαστεί στον ιδιώτη και γνωρίζουν την αγορά.
Δεν πρέπει να καθόμαστε!!!

Η είδηση από το energypress.gr:
Με αφορμή την διεξαγωγή ημερίδας που οργανώνεται αύριο στα Τίρανα με χορηγό τη ΔΕΗ, βασικό ομιλητή τον Μανώλη Παναγιωτάκη και θέμα την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας, τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης έχουν ήδη… μετακομίσει στην Αλβανία, με την προσδοκία να ανοίξουν δρόμους για τη δραστηριοποίηση στη γειτονική χώρα.
Στην Αλβανία η διοίκηση της ΔΕΗ βλέπει σοβαρές προοπτικές και επιδιώκει την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των στελεχών της, αλλά και σε συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν εμπειρία σε τέτοια έργα, κάποιες εκ των οποίων θα είναι παρούσες στην αυριανή εκδήλωση. Η συνάφεια προκύπτει από το γεγονός ότι η Αλβανία έχει αντίστοιχο ανάγλυφο με την Ελλάδα και έχει μεγάλο υδραυλικό δυναμικό που θα μπορούσε να στηρίξει την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων 1000 MW, ενώ υπάρχουν στα χέρια ιδιωτών αρκετές άδειες που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Η ενεργοποίηση για την αξιοποίηση του υδρολογικού δυναμικού της Αλβανίας εντάσσεται στην προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να αποκτήσει έσοδα από άλλες πηγές και δραστηριότητες, καθώς είναι δεδομένο ότι θα χάσει μερίδια και έσοδα από τη λιανική πώληση ρεύματος στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό. Υπάρχουν άλλωστε οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, σύμφωνα με τις οποίες το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει πέσει κάτω από το 50% τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με διαβεβαιώσεις της διοίκησής της, προτίθεται να συμμετάσχει και να είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτός από την Αλβανία, μεταξύ άλλων:
·         Θα αναζητήσει εταίρους προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ (ο οποίος είναι ακόμα υπό τον έλεγχό της).
·         Θα προχωρήσει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για τα οποία έχει άδειες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με πρώτα στη σειρά δύο μεγάλα αιολικά πάρκα, αλλά και με την υλοποίηση έργων γεωθερμίας και βιομάζας.
·         Θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε αγορές ξένων χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, σε επίπεδο μελετών ή συντήρησης ενεργειακών έργων, στο βαθμό που υπάρχει συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία των μηχανικών της.
·         Θα μπεί στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που εκτιμάται ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας  ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον.
«Η ΔΕΗ σε λίγα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ισχυρότερη» είχε πει πρόσφατα σε ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης καλώντας τα στελέχη της επιχείρησης να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ θα χάνει μερίδια στην προμήθεια ρεύματος. Το 2015 η ΔΕΗ «έχασε» 108 εκατ. ευρώ από απώλεια μεριδίων στη λιανική. Το 2016 εκτιμάται ότι θα χάσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου