Τα έργα στην Αγία Σκέπη Παπάγου, προκάλεσαν και την παρέμβαση του δημοτικού συνδυασμού «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ», ο οποίος προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ 776.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ»
Η Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού άρχισε τη κατασκευή του έργου «Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Αγίας Σκέπης», κόστους 776.000 Ευρώ, ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. Η αρμόδια Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής σταμάτησε το έργο την 14 Φεβρουαρίου 2011 μετά από καταγγελία κατοίκων και παρέμβαση της Εισαγγελίας. Ο εργολάβος που ξεκίνησε την 7-2-2011 πρόλαβε να καταστρέψει τον μισό αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης.
Ο Δήμος Παπάγου, στα πλαίσια της πρόσκλησης «Πράσινη ζωή στην Πόλη» του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013» εκπόνησε Μελέτη με τίτλο, «Ανάπλαση Περιβάλλοντος χώρου Αγίας Σκέπης » και η δημοπράτηση του έργου διεξήχθη την 26η Οκτωβρίου 2010. Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία Π.Ι.Μ.Ε.Ρ. ΑΕ.
Η εκπονηθείσα μελέτη από το Δήμο Παπάγου προβλέπει την αύξηση της πλακόστρωσης στην πλατεία του Ναού, την κατασκευή περιμετρικού δρόμου σε αυτήν και την κατασκευή 72 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, μετατρέποντας χώρους με χώμα και με χαμηλή βλάστηση σε τσιμεντένιες επιφάνειες στάθμευσης.
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, ο μεγάλος χώρος της πλατείας και του πάρκου περιμετρικά του Ναού μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης για να εξυπηρετηθεί ουσιαστικά παρακείμενη καφετέρια-εστιατόριο των οποίων οι χώροι στάθμευσης δεν επαρκούν. Η μετατροπή αυτή , κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων και ενάντια στο κοινό όφελος των δημοτών, μειώνει τον ελεύθερο χώρο της πλατείας και του πάρκου γύρω από ένα μνημειακό οικοδόμημα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτή η Ανάπλαση ούτε κατ ευφημισμό σχετίζεται με την «Πράσινη ζωή στην πόλη».
Ο Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης-Αγίου Αλεξάνδρου κατασκευάστηκε από τον Α.Ο.Ο.Α. το 1959. Τη μελέτη και επίβλεψη του ιδιότυπου Ναού επί του ομωνύμου λόφου ανέλαβε αφιλοκερδώς το 1957 ο Δρ. Ιωάννης Κουμανούδης Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υφηγητής του Ε.Μ.Π.. ο ίδιος μελέτησε και επέβλεψε και το Άλσος της Αγίας Σκέπης και το Μεγάλο Πάρκο. Παραθέτουμε απόσπασμα της από Φεβρουάριο 2010 επιστολής του αειμνήστου Αρχιτέκτονα της Αγίας Σκέπης Ιωάννου Κουμανούδη, προς την Καθημερινή:
«Πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος εις τον οποίο ανήκει η πλατεία έχει συντάξει μια «μελέτη» προκειμένου να κατασκευαστεί ασφυκτικώς γύρω από τον ναό ένα περιμετρικό σταθμείο 70 περίπου οχημάτων που θα εξυπηρετούνται από μια περιμετρική οδό οχημάτων η οποία μετατρέπει την πλατεία του σε μία απαράδεκτη «κυκλοφοριακή πλατεία» γνωστή ως Round point. Η οδός αυτή διέρχεται προ των επτά σημείων που καταλήγουν οι προσβάσεις των πεζών προς την επί του λόφου πλατεία του Ναού. Πιστεύω να έγινε κατανοητή η πλήρης καταστροφή του χώρου πολεοδομικώς, λειτουργικώς, αισθητικώς, και τους κινδύνους κατά της ζωής επισκεπτών που εγκυμονεί μια τέτοια πρωτοφανούς εμπνεύσεως πρόταση: Σκέψης που δεν σέβεται ένα πανέμορφο χώρο, ένα μνημείο και την ψυχική ηρεμία των οικιστών του λεκανοπεδίου που έχει γίνει κάρβουνο από τις πυρκαγιές.
Νομίζω λοιπόν ότι το θέμα είναι σημαντικό και επείγον και πρέπει οι προϊστάμενες αρχές να συνδράμουν για να σωθεί το μνημειακό σύνολον. Ποιος άραγε θα υπέγραφε για μια τέτοια καταστροφή!!! Ως μελετητής του όλου έργου φρονώ ότι η μόνη λύσις για να παύσουν οριστικά τέτοιες προσπάθειες είναι να χαρακτηρισθούν τα Ο.Τ. 180-181 του Δήμου Παπάγου διατηρητέα ως έχουν. Δεν ανήκουν σε κανένα παρά μόνο σ΄ όλους τους κατοίκους της Αττικής και δεν γίνεται Σταθμείο ποτέ μια πλατεία Ναού όπως απερίσκεπτα προτείνεται ! εκτός αν κάτι τέτοιο επιβάλλει η Οικολογία».
Ο κ, Ξύδης σε σχετική ερώτηση του κ. Βραχιολίδη απήντησε: «Δεν ξέραμε ότι για να βάλουμε καινούριες πλάκες σε μια μικρή έκταση στον προαύλιο χώρος της Εκκλησίας, ή για να τοποθετήσουμε δύο παγκάκια, χρειάζεται η άδεια της Πολεοδομίας». Αν η συγκεκριμένη δήλωση πράγματι έγινε, καλούμε τον κ. Ξύδη να απαντήσει πως, γι’ αυτές τις περιορισμένες παρεμβάσεις, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, το κόστος των εργασιών θα φτάσει στις 776.000,00 ευρώ.
Τέλος, για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος κ. Ξύδης Βασίλειος αποδεικνύει έμπρακτα τις «ευαισθησίες» του για το περιβάλλον και το πράσινο.
Χολαργός 24-02-2011
Η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
«ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου